Site icon C.S. Lazzar

Élet a munkán túl: így érdemes élni

Élet a munkán túl: így érdemes élni

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent, az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és aztán úgy hal meg, hogy sohasem élt igazán. – Ezek a gondolatok a Dalai Lámától származnak. Hogy mindezt én hogyan értelmezem? Kiderül az alábbi cikkből.

Miért áldozzuk fel az egészségünket a pénzért?

Magam is játszom ezt a játékot: túl sokat dolgozok (leszokóban lévő munkamániás vagyok), az egészségemmel már fizettem érte. De miért tesszük ezt? 

Anyagi biztonság utáni vágy – Sokan azt gondolják, hogy minél több pénzt keresnek, annál biztosabb lesz a jövőjük.

Társadalmi elvárások – A fogyasztói társadalom arra ösztönzi az embereket, hogy minél többet vásároljanak.

Önértékelési problémák – Vannak, akik abban látják az értéküket, hogy mennyi pénzt keresnek.

Mibe kerül ez nekünk?

Ha túlzásba visszük a munkát és a pénzhajhászást, az súlyos következményekkel járhat:

Egészségromlás – Stressz, kiégés, mozgásszegény életmód, túlsúly mind oda vezethetnek, hogy idő előtt elhasználódik a testünk. Képzeld, milyen lenne az az autó, amit soha nem visznek szervizbe.

Magánéleti problémák – Elhanyagoljuk a partnerünket, családtagjainkat, barátainkat.

Lelki egyensúly felborulása – Folyamatos szorongás, elégedetlenség, depresszió válhat úrrá rajtunk.

Hogyan találjuk meg az egyensúlyt?

Szerintem a modern kor mítosza a munka/magánélet egyensúly – olyan, mintha egy marék aranyat és egy marék vizet próbálnánk egyensúlyban tartani. Nem lehet! Azt, hogy 10-12 órát dolgozunk, mint egy őrült, nem tudjuk „egyensúlyban” tartani a maradék 12 órával. Ne egyensúlyt keressünk, hanem határozzunk meg elveket, amelyek szerint élni akarunk. 

Határozzunk meg új elveket

Ha alapvető elv számunkra a minőségi idő a párunkkal, a családdal és a barátokkkal, a rendszeres sportolás, a lelki béke ápolása, akkor megtaláljuk a módját, hogy ezeket hétről hétre, napról napra beiktassuk az életünkbe. Ne arra törekedjünk, hogy kevesebbet dolgozzunk (mert azt egy negatívumként éljük meg), hanem arra, hogy több legyen az életünkben a fentiekből (mert azt pozitívumként éljük meg). 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

De kell dolgozzak, mert kell a pénz, mert hanem mindig sokat fog kelleni dolgozzak.

Ez pontosan az a mentalitás, ami a kórházba visz. Az igazi megoldás az, hogy dolgozz okosan, ne sokat. Vésd az eszedbe: ha nem fektetsz többet abba, hogy élj, előbb-utóbb rámegy az egészséged – és ezt általában túl későn vesszük észre.

Milyen jelei vannak annak, hogy a pénzhajhászás árt az egészségemnek?

Stressz, kiégés, alvászavarok vagy fizikai tünetek, mint a fejfájás és a magas vérnyomás.

Mi a legjobb módja annak, hogy új elveket határozzak meg az életemben?

Gondolkodj el azon, mi tesz igazán boldoggá, és alakíts ki célokat és gyakorlatokat, amelyek összhangban vannak ezekkel az értékekkel. Kérdd a párod, családod, barátaid segítségét. Tedd számonkérhetővé az új elveidet (mondd el másoknak és biztasd őket, hogy segítsenek betartani). 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version