Site icon C.S. Lazzar

Állj ki magadért és mondj bátran nemet

Állj ki magadért és mondj bátran nemet

A minap azt írta nekem egy követőm: egy barátom azt mondta nekem, önző vagyok, mert nem akartam kimenni a baráti társasággal a városba. Fáradt voltam, fárasztó napjaim voltak, egyszerűen csak otthon akartam ülni és pihenni. Tényleg önző lennék? Te mit gondolsz? Önző vagy sem?

Viccet félretéve, biztos mindenkivel előfordult már, hogy önzőnek bélyegezték, amiért kiállt saját magáért. Még ha csak egy városi lófrálásról is volt szó. Lehet, te is néha úgy érzed, átlépsz egy határt, ha nemet mersz mondani valamire. Vagy hogy mások érdekeit kéne előbbre helyezned a sajátjaidnál.  De mi van akkor, ha téged illet meg az első hely? Ha te vagy a főszereplő a saját életedben? Akkor is önző vagy, ha nem azt csinálod, amit mások várnak tőled? 

Szerintem nincs azzal semmi probléma, ha te nem értesz egyet a többséggel. Nem kell rosszul érezned magad, ha önzőnek neveznek, csak mert nem akarod azt, amit mindenki más. Ez nem önzőség, hanem önmagad iránti szeretet. A határaid meghúzása egyfajta szeretet kifejezése – önmagad felé. Nem kényszeríted magad arra, hogy olyasmit tegyél, amit nem szeretnél.

Igaz, időről időre kihívást kell jelentenünk a komfortzónánknak és túllépni rajta, hiszen így fejlődünk. De ne mások unszolására tegyük ezt, hanem saját döntésünkből kiindulva. Ha csak azért lépünk ki a komfortzónánkból, mert mások önzőnek bélyegeznek, az aláássa az önbecsülésünket.

Párkapcsolatokban gyakori, hogy amikor az egyik fél szeretne valamit, a másik viszont nem, az első hajlamos az önző címkét aggatni a másikra. Ilyenkor könnyen úgy érezhetjük, mintha tényleg önzők lennénk, és engedünk. De ezzel saját magunkat helyezzük hátrányos helyzetbe, mivel tulajdonképpen azt üzenjük magunknak: nem vagy képes kiállni a saját akaratodért.

Határozzuk meg tehát a saját határainkat és tartsuk is be őket. Mondjunk nyugodtan nemet, ha valami nem esik jól nekünk. Csak akkor tegyünk meg valamit, ha mi is azt szeretnénk. És az egyértelműség kedvéért: lehet, hogy van valami, ami kényelmetlen számunkra, de ha úgy döntünk, hogy mégis megtesszük, akkor az a saját szabad akaratunkból történjen.


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mit tegyek, ha a partnerem gyakran hív önzőnek, amiért nemet mondok neki?

Párkapcsolatban különösen fontos az őszinte kommunikáció. Beszéljetek nyíltan az érzéseitekről és arról, hogy miért fontosak számotokra bizonyos határok. Egy valódi partner tiszteletben tartja a másik határait. 

Hogyan állíthatok fel határokat anélkül, hogy önzőnek tűnnék?

A határaid megfogalmazásakor légy egyértelmű, de kedves és megértő. Magyarázd el, miért fontosak számodra ezek a határok, és hogy ez nem önzőségből történik, hanem azért, mert így tudsz a legjobban működni.

Van-e helyzet, amikor valóban önzőnek kell lennünk?

Vannak helyzetek, amikor az, amit önzőségnek nevezhetnénk, valójában az önvédelem egy formája. Például ha egy helyzet vagy személy károsan hat a lelki vagy fizikai jólétünkre, jogunk van védeni magunkat, még ha ez azt jelenti is, hogy előtérbe helyezzük a saját szükségleteinket.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version