Site icon C.S. Lazzar

Merj a bizonytalanba lépni – Itt kezdődik a valódi növekedés

Merj a bizonytalanba lépni - Itt kezdődik a valódi növekedés

Az életben gyakran keressük a biztonságot, a kiszámíthatóságot. Ragaszkodunk ahhoz, amit ismerünk, legyen szó a munkánkról, a kapcsolatainkról vagy a mindennapi rutinunkról. De hadd kérdezzem meg: hol marad így a kaland, a kihívás, a fejlődés lehetősége? A valódi növekedés ugyanis ott kezdődik, ahol véget ér a komfortzónánk. Ahol a bizonytalanság lakozik, és nekünk mégis volt bátorságunk belépni oda. Mert minden, ami igazán számít, bizonytalan. És ez így van rendjén.

Van egy mondás, ami így szól: „Ha tudod, hogy valami működni fog, akkor nem érdemes vele foglalkozni.” Első hallásra talán ellentmondásosnak tűnhet, de ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy ez a kijelentés a kockázatvállalás és a hitelesség magvát érinti. 

Legyen szó bármilyen hivatásról vagy szerepről – tanár, festő, űrhajós, szerzetes vagy barista  –, valójában azok a pillanatok számítanak igazán, amikor valamit kockára teszünk. Az ismeretlenbe vetett hit, a bátorság, hogy kiálljunk valamiért, amiről nem tudjuk, hogy működni fog vagy sem, az a nyersanyag, amiből igazán fontos dolgok készülnek. 

Az ismeretlen nem ellenség, hanem lehetőség, mert minden fontos dolog bizonytalansággal kezdődik. A világot megváltoztató ötletek, találmányok és mozgalmak gyakran olyan emberek agyából pattantak ki, akik hajlandóak voltak szembenézni az ismeretlennel, és elfogadni az ezzel járó kényelmetlenséget.

Hogyan alkalmazzuk ezt az életünkben?

  1. Lépj ki a komfortzónádból: Kezdj valami újat, ami félelmet vagy bizonytalanságot vált ki belőled.
  2. Gyakorold a kockázatvállalást: Vállalj kis kockázatokat, hogy megerősödj a nagyobbak vállalásában.
  3. Tanulj a kudarcokból: Minden kudarc egy lecke, amely közelebb visz a sikerhez.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mi van, ha félek a bizonytalanságtól? 

A félelem teljesen normális. De ne hagyd, hogy megbénítson. Használd inkább hajtóerőként, ami átlendít a kényelmetlenségen.

Miért érdemes kockázatot vállalni?

Mert a kockázatvállalás vezet el a legnagyobb növekedéshez és fejlődéshez. Ez teszi lehetővé, hogy új területeket fedezzünk fel magunkban és a világban.

Hogyan birkózzak meg a kudarc félelmével?

Fogadd el, hogy a kudarc része a folyamatnak. Minden sikeres ember életében vannak kudarcok. Ezek nélkül nem lehetne tanulni és fejlődni.

Mi van, ha elbukok? 

Az elbuktál azt jelenti, volt bátorságod próbálkozni. Már ez önmagában siker. Tanulj belőle és próbálkozz újra.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version