Site icon C.S. Lazzar

A szeretet három dimenziója: Feltételek nélkül vagy feltételekkel?

A szeretet három dimenziója: Feltételek nélkül vagy feltételekkel?

Nem minden „szeretlek” jelenti ugyanazt, és nem minden szeretet egyforma. Nem, most nem a szeretetnyelvekről lesz szó, hanem arról, hogyan kötünk feltételeket a szeretetünkhöz – talán anélkül, hogy észrevennénk.

Az öt szeretetnyelvről már írtam itt, abba is érdemes beleásni magunkat, hiszen akár a párkapcsolatunk is múlhat rajta (a boldogságunk biztosan). De most másról szeretnék írni, méghozzá arról, hogy milyen feltételekhez kötjük a szeretetünket. Mint tudjuk, az ideális az lenne, ha feltétel nélkül szeretnénk a szeretteinket. Talán úgy is gondoljuk, hogy feltétel nélkül szeretjük a gyerekeinket vagy a párunkat. Ha mered, tedd próbára magad, de figyelmeztetlek, lehet, hogy meglepődsz! 

Az első szeretet típus, a „szeretlek, ha”. 

Szeretlek, ha megteszel valamit, amit én szeretnék, hogy megtegyél.

Szeretlek, ha megfelelsz az elvárásaimnak.

A második a „szeretlek, mert”.

Szeretlek, mert okos vagy.

Szeretlek, mert figyelsz rám.

A harmadik pedig a „szeretlek, annak ellenére, hogy”.

Szeretlek, annak ellenére, hogy kudarcot vallottál.

Szeretlek, annak ellenére, hogy hibáid vannak.

Szeretlek, annak ellenére, hogy megbántottál.

Mellbevágó? Igen, sokunknak elgondolkodtató ez a felfedezés, ami arra ösztönöz minket, hogy legyünk tudatosabbak a szeretetünk kifejezésében. Az, hogy melyik szeretettípust választjuk, sok mindent elmond rólunk és arról, hogyan látjuk a világot és a kapcsolatainkat. Talán most, e cikk olvasása után, elgondolkodtál a saját szeretetnyelveden és azon, hogy te hogyan fejezed ki a legtisztább érzéseidet.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Milyen a feltétel nélküli szeretet?

A feltétel nélküli szeretet olyan szeretet, amely nem kötődik semmilyen előfeltételhez vagy elváráshoz. Ez azt jelenti, hogy valakit úgy szeretünk, ahogy van, mindenféle „ha” és „mert” nélkül.

Létezik feltétel nélküli szeretet?

Igen, létezik feltétel nélküli szeretet, általában a szülők és gyerekeik közötti kapcsolatban található meg a legtisztább formájában, de párkapcsolatokban is megjelenhet.

Miért fontos megkülönböztetni a szeretet típusait?

A szeretet típusainak megkülönböztetése segít jobban megérteni a kapcsolataink dinamikáját, és tisztábban látni, hogy milyen alapokon áll a szeretetünk mások iránt.

Hogyan változtathatjuk meg a „szeretlek, ha” típusú szeretetünket?

A tudatosság és az önismeret fejlesztésével kezdődik. Meg kell tanulnunk értékelni a másikat az ő valóságában, és elmozdulni a feltételhez kötött szeretet gondolkodásmódjától.

Hogyan fejezhetjük ki a feltétel nélküli szeretetet?

A legjobb módja, ha elfogadunk mindenkit úgy, ahogy van, és támogatjuk őket céljaikban és álmaikban, anélkül, hogy saját elvárásainkat rájuk erőltetnénk.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version