Site icon C.S. Lazzar

A problémák két kategóriája: pocsolya vagy szivárgás?

A problémák két kategóriája: pocsolya vagy szivárgás?

Nem mindegy, hogy a mennyezetből csöpög a víz vagy sáros pocsolya van a bejáratunk előtt – nem minden probléma igényeli ugyanazt a hozzáállást. Ezt a különbséget a mindennapi problémáink kezelésére is alkalmazhatjuk!

Sáros pocsolyák

Vannak problémák, amik olyanok, mint a sáros pocsolyák. Tudod, mi a legjobb módszer egy sáros pocsolya kitisztítására? Ha békén hagyod! Mert minél többet piszkálod, annál sárosabb. Viszont ha nem jársz vele, leülepedik és a vize magától kitisztul.

Sok olyan problémánk van, amik akkor keletkeznek, amikor túl sokat agyalunk, aggódunk vagy rágódunk valamin. Tényleg szétesik az életem vagy csak rossz passzban vagyok? Tényleg ilyen nehéz ez vagy csak be kéne iktatnom egy edzést? Innom kéne egy pohár vizet. Sétálnom egyet vagy aludnom egy kicsit. Csinálnom kellene valami mást, és hagyni, hogy a pocsolya magától kitisztuljon.

Csöpögő plafonok

Más gondok viszont olyanok, mint egy csöpögő plafon. Ha figyelmen kívül hagyod a kis szivárgást, idővel garantáltan rosszabb lesz. Feszültség a párkapcsolatban, amit nem beszéltek meg. Túlköltekezés, amiből szokás lesz. Egy kihagyott edzés, amiből hónapokig tartó inaktivitás fakad. Egyes problémák megsokszorozódnak, ha nem foglalkozol velük. Ezekkel azonnal foglalkozni kell.

Te most egy pocsolyával vagy egy csöpögéssel szembesülsz?

Következő lépésként azt javaslom, vedd sorra a jelenlegi gondjaidat és osztályozd őket! Sáros pocsolya vagy csöpögő plafon? Gyakorlásnak itt van néhány példa, próbáld meg eldönteni, hogy melyik hova sorolható:

  1. Valaki bevág eléd a forgalomban. 
  2. Nem tudod, mit vegyél fel a mai eseményre. 
  3. Napok óta esik az eső. 
  4. Vajon miért rakott valaki röhögő emojit a legutóbbi posztodra?
  5. Ezen a héten harmadszor késel el a munkahelyedről (pedig még csak kedd van). 
  6. A hitelkártya tartozásodat már megint elfelejtetted kifizetni időben. 
  7. Hónapok óta fáj valamid, de orvos még a közeledben sem járt. 
  8. A pároddal hetek óta nem beszéltetek többet, mint annyit, hogy „szia”. 

Melyik volt pocsolya, melyik volt csöpögő plafon? Feltételezem, sikerült kiszúrni, hogy az első négy pocsolya, a maradék négy pedig csöpögő plafon. 

Ha a probléma pocsolya, próbáld meg elengedni, kicsit eltávolodni tőle. Foglald el magad, törődj a testeddel és a lelkeddel! Meglátod, sok pocsolya magától kitisztul, ha nem turkálsz benne feleslegesen. 

Ha viszont csöpögő plafonod van, késlekedés nélkül állj neki megjavítani, keresd meg az okát! Nem lesz könnyű, de hidd el, minél előbb teszed meg, annál kevesebb kárral jár.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Honnan tudom, melyik az én bajom? Pocsolya vagy csöpögés?

Gondold végig, mi történik, ha nem csinálsz semmit! Ha a helyzet magától javul vagy stagnál, pocsolya. Ha viszont egyre rosszabb lesz, egyértelműen csöpögés.

Mi van, ha a párom szerint valami csöpögés, de szerintem pocsolya?

Kommunikáljatok! Mondjátok el egymásnak az érveiteket és próbáljatok meg közös nevezőre jutni! Ha ez nem megy, vonjatok be egy harmadik, semleges felet, egy közös barátot vagy akár egy párterapeutát.

Hogy vegyem rá magam, hogy nekiálljak a csöpögő plafonoknak?

Nem szabad ezen agyalni, a csöpögő plafonokat a lehető leggyorsabban meg kell javítani! Ne gondolkodj, csak csináld!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version