Site icon C.S. Lazzar

Dobd fel a hangulatod egyetlen egyszerű trükkel!

Dobd fel a hangulatod egyetlen egyszerű trükkel!

Amikor legközelebb úgy érzed, hogy nem látsz kiutat a rossz hangulatodból, próbáld ki az alábbi egyszerű trükköt: menj ki a szabadba és… és ennyi! Meglátod, már csupán 20 perc csodákra képes! 

Kutatások szerint ugyanis a természetben töltött idő javíthatja a hangulatot és segíthet elűzni a negatív gondolatokat. Bár sokszor hajlamosak vagyunk bezárkózni, amikor rossz a kedvünk, valójában épp az ellenkezője lenne a legjobb megoldás. Egy kis friss levegő és napfény csodákra képes!

Az előnyök azonban nem csak képzeletbeliek. A kutatások azt bizonyították be, hogy a természetben töltött idő jelentősen csökkenti a stresszhormont, a kortizol szintjét, valamint a szorongás érzését is mérsékli.

Ha pedig igazán jól szeretnéd érezni magad, tegyél egy sétát, amint kiléptél a szabadba! További kutatások arra utalnak, hogy a szabadban sétálás javíthatja a memóriát, a koncentrációt és a fókuszt, ezáltal reménytelibbé és optimistábbá téve téged.

Napi mindössze 20 perc elég volt ahhoz, hogy érzékelhető javulást érjenek el a résztvevők hangulatában. És a hab a tortán? Ha ezt heti hét napon át teszed, megközelíted az ajánlott heti 150 perc testmozgást, ami hosszabb élettartammal és kevesebb betegséggel jár együtt.

Tehát amikor legközelebb úgy érzed, semmi sem tud kizökkenteni a rossz hangulatodból, ne habozz kimenni a természetbe! Akár egy rövid séta a parkban, akár egy kirándulás az erdőben – engedd, hogy a friss levegő és a zöld környezet megtegye a hatását. Meglepődsz majd, milyen gyorsan érzed jobban magad!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Milyen hatása van pontosan a szabadban töltött időnek a hangulatra?

A természetben töltött idő csökkenti a stresszhormonok szintjét, mérsékli a szorongást, javítja a koncentrációt és a memóriát. Ezek a hatások együttesen jelentős hangulatjavulást eredményezhetnek.

Mennyi időt kell a szabadban töltenem a pozitív hatások eléréséhez?

A kutatások szerint napi 20 perc séta a természetben már érzékelhető javulást hozhat a hangulatban. De bármennyi kint töltött idő jobb, mint a semmi, szóval már rövidebb időtartamok is segíthetnek.

Számít, hogy milyen környezetben töltöm a szabadban ezt az időt?

A zöldebb, természetesebb környezet általában jobb, de bármilyen szabadtéri helyszín megteszi. Egy park, egy erdő, de akár a városi utcák is megfelelőek, ha nincs más lehetőség. A lényeg, hogy kimenj a négy fal közül.

A rossz idő akadálya lehet a szabadban töltött időnek?

Részben igen, de egy rövid sétát esőben vagy hidegben is meg lehet ejteni, ha jól felöltözöl. Sőt, néha a friss, esőtől illatozó levegő kifejezetten kellemessé teheti a sétát.

A szabadban töltött idő helyettesítheti a hagyományos módszereket, mint a terápia vagy a gyógyszerek?

A természetben töltött idő hasznos kiegészítője lehet a hagyományos kezeléseknek, de nem helyettesíti azokat. Komolyabb hangulati problémák esetén mindenképp konzultálj szakemberrel és kövesd az útmutatásait. A szabadban végzett tevékenységek egy átfogóbb stratégia részei lehetnek.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version