Site icon C.S. Lazzar

Munkahelyi konfliktusok: így oldd meg 4 egyszerű lépésben!

Munkahelyi konfliktusok: így oldd meg 4 egyszerű lépésben!

A munkahelyi konfliktusok szinte elkerülhetetlenek. Klikkesedés, pletykálkodás, egymás háta mögötti áskálódás – valamilyen szinten minden munkahelyen előfordulnak. De hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket, hogy ne mérgezzék tovább a légkört és ne menjenek a produktivitás rovására? Íme 4 lépés, ami segíthet!

  1. Beszéljünk nyíltan és őszintén

Az első és legfontosabb, hogy ne söpörjük a szőnyeg alá a problémákat. Ha konfliktusunk támad egy kollégával, keressük a lehetőséget, hogy nyugodt körülmények között, négyszemközt megbeszéljük a helyzetet. Válasszunk egy olyan időpontot, amikor mindketten ráérünk, és senki nem zavar minket.

Mondjuk el nyíltan, mi bánt bennünket, de ne vádlón vagy minősítően tegyük. Kerüljük az olyan általánosításokat, mint „te mindig…”, „te soha…”. Ehelyett mondjuk azt: „Amikor azt mondtad / tetted, én ezt így értelmeztem”. Írjuk körül az érzéseinket, ne a másikról alkossunk ítéletet.

„A konfliktusok 90%-a egyszerűen abból fakad, hogy nem beszélünk eleget egymással. Ehelyett feltételezünk, következtetünk, aztán megsértődünk azon, amit mi gondolunk, hogy a másik gondol.” – Peter Drucker

  1. Hallgassuk meg a másik felet is

Legalább olyan fontos, hogy odafigyeljünk a másikra, mint hogy elmondjuk a saját sérelmeinket. Lehet, hogy a másik fél szándéka egészen más volt, mint ahogy mi értelmeztük. Az is előfordulhat, hogy mi bántottuk meg őt valamivel, anélkül, hogy tudtunk volna róla.

Ne akarjuk mindenáron a saját igazunkat bizonyítani. Hallgassuk végig a másikat nyitott füllel és nyitott szívvel. Próbáljuk megérteni az ő nézőpontját is. Csak így juthatunk el egy olyan megoldáshoz, ami mindkettőnk számára elfogadható.

  1. Keressünk közös megoldást

Egy jól működő csapatban az együttműködés fontosabb, mint az egyéni rivalizálás. Hacsak nem kifejezetten előléptetésért vagy jutalomért folyó versengésről van szó, mindenkinek az az érdeke, hogy megtaláljuk a közös nevezőt.

Gondoljuk végig, mi lenne az a megoldás, amiben mindketten nyerhetünk. Hogyan tudnánk úgy rendezni a konfliktust, hogy az a cégnek is jó legyen? Ne ragaszkodjunk mereven a saját elképzelésünkhöz, legyünk rugalmasak és kompromisszumkészek.

  1. Ha kell, kérjünk segítséget

Persze vannak olyan helyzetek, amikor minden jó szándék ellenére sem sikerül dűlőre jutnunk. Ha hiába próbálkoztunk a fenti módszerekkel, két lehetőségünk van:

  1. Kérjük a felettesünk segítségét a konfliktus megoldásában. Mondjuk el neki, milyen negatív hatással van a fennálló helyzet a munkára és a teljesítményre. Remélhetőleg ő majd talál valami megoldást, még ha kompromisszumokra is lesz szükség.
  1. Ha ez sem vezet eredményre, akkor érdemes lehet más munkakörbe vagy más osztályra kérni az áthelyezésünket. Végső esetben pedig az is szóba jöhet, hogy új munkahelyet keresünk. De ez tényleg csak a legvégső megoldás legyen!

„A munkahelyeden töltöd életed egyharmadát. Megéri megtalálni a módját, hogy ez a harmad ne nyűg legyen, hanem öröm és kiteljesedés. Néha ehhez áldozatokat is kell hozni.” – C.S. Lazzar

A lényeg, hogy ne hagyjuk eldurvulni a konfliktusokat. Minél hamarabb cselekszünk, annál kisebb a kár. Legyünk őszinték, de tapintatosak; határozottak, de rugalmasak. Ha ezt a szemléletet követjük, a legtöbb munkahelyi konfliktus megoldható – vagy legalábbis kezelhetővé szelídíthető. És ettől nemcsak a saját közérzetünk lesz jobb, de az egész cég is profitálni fog.


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mi van, ha a másik fél nem hajlandó kommunikálni?

Sajnos ez is előfordul. Ilyenkor kérd egy semleges harmadik fél (pl. felettes, HR munkatárs, mediátor) segítségét, aki összehozza a találkozót. Ha a másik fél ennek sem tesz eleget, jelezd a problémát a felettesednek.

Hogyan előzzem meg a konfliktusokat?

Légy proaktív a kommunikációban, ne feltételezz, inkább kérdezz! Kerüld a pletykákat, ne vegyél részt negatív beszélgetésekben. Ismerd fel a feszültséget, mielőtt konfliktussá fokozódna.

Érdemes bocsánatot kérnem, ha nem én voltam a hibás?

Egy „sajnálom, ha valamivel megbántottalak” sokat tud enyhíteni a feszültségen, még ha nem is te okoztad. Az empátia és a jó szándék jelzése önmagában konstruktív.

Mi van, ha a felettesem az, akivel konfliktusba kerültem?

Ez kényes helyzet, nyilván nem lehet ugyanúgy kezelni, mint a kollégák közti konfliktust. Itt különösen fontos a higgadtság, a tisztelet megőrzése. Kérd egy négyszemközti beszélgetés lehetőségét, ahol elmondhatod a nézőpontodat. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version