Site icon C.S. Lazzar

Egyetlen szó, ami az emberiség legnagyobb problémáit is megoldja

Egyetlen szó, ami az emberiség legnagyobb problémáit is megoldja

Az emberiség történelme tele van ellentmondásokkal. Egyszerre vagyunk képesek a legnagyszerűbb felfedezésekre és alkotásokra, ugyanakkor a legpusztítóbb és legönzőbb cselekedetekre is. Tudjuk, hogy mi lenne a helyes út, mégsem aszerint élünk. De van egy szó, egy erő, ami képes mindent megváltoztatni, ami utat mutat a káoszban. Mi lehet ez a szó? A szeretet.

A szeretet, mint a változás mozgatórugója

Könnyű lenne azt mondani, hogy a világ problémáiért „a rendszer” a felelős, hogy a változás majd fentről jön. De az igazság az, hogy minden változás belül, az egyénben kezdődik. Ahogy Gandhi mondta: „Légy te magad a változás, amit látni szeretnél a világban.”

És mi másból fakadhatna ez a belső változás, ha nem a szeretetből? A szeretet az, ami képes felülemelkedni az önzésen, a mohóságon, a közönyön. A szeretet az, ami arra ösztönöz, hogy ne csak magunkra, hanem másokra, a környezetünkre, a bolygónkra is gondoljunk.

A szeretet, mint az emberiség megmentője

Gondoljunk csak bele, mennyi problémát megoldana, ha a döntéseinket a szeretet vezérelné! Szeretetből vigyáznánk a természetre, az élővilágra, mert tudnánk, hogy nem uralni, hanem óvni kell azt. Szeretetből osztoznánk az erőforrásainkon, mert felismernénk, hogy mindenkinek joga van a tiszta vízhez, levegőhöz, élelemhez. Szeretetből segítenénk a rászorulókon, mert átéreznénk, hogy mindannyian össze vagyunk kötve.

És ami a legfontosabb: szeretetből békében élnénk egymással. Mert a szeretet nem ismer határokat, nem tesz különbséget szín, vallás, nemzetiség alapján. A szeretet elfogad, megbocsát, összeköt.

Tudom, naivnak tűnhet azt gondolni, hogy egyetlen érzés megváltoztathatja a világot. De minden nagy változás így kezdődött: egyetlen szikrával az emberek szívében.

Hogyan vihetjük bele a szeretetet a mindennapokba?

Persze nem várhatjuk, hogy egyik napról a másikra mindenki szeretetben fog élni. De mindannyian tehetünk apró lépéseket ebbe az irányba, a saját életünkben:

  • Legyünk kedvesebbek másokhoz! Egy mosoly, egy jó szó néha csodákra képes.
  • Figyeljünk oda a környezetünkre! Vegyük észre, ha valaki segítségre szorul, és nyújtsunk segítő kezet!
  • Éljünk fenntarthatóbban! Válasszunk környezetbarát megoldásokat, csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat!
  • Adjunk a közösségnek! Szánjunk időt önkéntes munkára, jótékonyságra, a közjó szolgálatára!
  • Dolgozzunk magunkon! Tanuljunk meg jobban szeretni és elfogadni magunkat, mert csak így tudunk másokat is igazán szeretni.

Ezek apróságnak tűnhetnek, de hatalmas erő van bennük. Mert minden szeretetteljes cselekedet, minden kedves gesztus tovább gyűrűzik és láthatatlan szálakkal köt össze minket.

Talán nem érjük meg a szeretet forradalmát. Talán gyermekeink vagy unokáink sem. De ha ma elültetjük a magokat, ha példát mutatunk és továbbajándékozzuk a szeretetet, egyszer majd szárba szökken és virágba borítja ezt a világot.

Mert úgy hiszem, ez a küldetésünk ezen a Földön: szeretni – magunkat, egymást, a természetet, az életet. Ha ezt tesszük, nincs mitől félnünk. A szeretet utat talál, a szeretet gyógyít, a szeretet megment.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Nem naiv ez a „szeretet mindent megold” hozzáállás?

Lehet annak tűnik, de valójában a szeretet egy hihetetlenül erős, transzformatív erő. Persze nem old meg mindent varázsütésre, de ha elég sok ember kötelezi el magát mellette, csodákra képes. Minden nagy társadalmi változás a szívekben kezdődik.

Hogyan szeressek másokat, ha magamat sem tudom szeretni?

Az önszeretet az első lépés. Dolgozz azon, hogy elfogadd és szeresd magad olyannak, amilyen vagy! Kérj segítséget, ha kell! Csak egy egészséges önképpel tudunk igazán nyitni mások felé.

Mi van, ha mások kihasználják a kedvességemet?

A szeretet nem egyenlő a naivitással vagy azzal, hogy nincsenek határaink. Legyél kedves és nagylelkű, de tudd, hol vannak a te határaid! A szeretet nem azt jelenti, hogy hagyjuk magunkat kihasználni.

Hogyan maradjak szeretetteljes egy ilyen megosztott, konfliktusokkal teli világban?

Valóban nem könnyű. Ne engedd, hogy mások negativitása magával rántson! Keress olyan embereket, helyzeteket, tevékenységeket, amik feltöltenek és a szeretetre emlékeztetnek! És ne feledd: te nem tudod megváltoztatni az egész világot, de a saját hozzáállásodért te felelsz.

Mit tegyek, ha néha én is haragot, félelmet, kétségeket érzek?

Ezek teljesen természetes emberi érzések, nem kell elfojtani őket. A lényeg, hogy ne ragadjunk le bennük, és ne hagyjuk, hogy irányítsanak minket. Ismerd fel és fogadd el ezeket az érzéseket, de aztán tudatosan irányítsd a figyelmedet valami pozitívra. A szeretet nem a nehéz érzések hiánya, hanem a döntés, hogy a nehézségek ellenére is a szeretetet választjuk.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version