Site icon C.S. Lazzar

10 ötlet, hogy jobban tudj összpontosítani

A jobb összpontosítás képessége egyenlő a hatékonysággal, eredményességgel. Ha jól tudsz fókuszálni, a feladataid elvégzésére sokkal kevesebb időre lesz szükséged. Így megszaporodnak a sikerélményeid, nő az önbizalmad és egy sikeresebb, boldogabb ember leszel.

Hallgasd meg (3:21 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

1. Nincs multi-tasking! Próbálj mindig arra figyelni, amit éppen csinálsz. A dolgokat inkább egymás után végezd el, mintsem egyszerre. Sokkal hamarabb fogsz végezni. Az emberi agy — pontosan úgy, mint egy számítógép — egyszerre csak egy dologra képes figyelni. Igaz, hogy iszonyat gyorsan képesek vagyunk váltani egyikről a másikra, szinte úgy tűnik, hogy egyidőben történik, de a valóságban a folyamatok egymás után történnek. A dolog lényege: minél több megkezdett folyamatra próbálunk koncentrálni, az agyunk annál jobban leterhelődik és lelassul.

2. Tervezz. Tervedet lehetőleg írd le, majd — milyen ésszerű tipp: tartsd be. A fejben készített terv sem rossz, de azt könnyen le tudod “hazudni”, ezért jobb az írás — számon tudod kérni magad.

3. Zárd ki a külső megzavarásokat. Zárd ki már ezeknek a lehetőségét is, például használd a telefonod “Ne zavarjanak” üzemmódját. Kérd meg azokat az embereket, akik megzavarhatnak, hogy ne tegyék X percig. A te időd, (elméletileg) te döntesz fölötte, tehát nem vársz el sokat, ha erre kéred őket. Így kötelességük, hogy tiszteletben tartsák.

4. Ürítsd ki az agyad, írj le minden feladatot egy to-do listára vagy egy noteszbe, ami mindig nálad van.

5. Pihentesd meg az agyad. Az agyad is olyan mint egy izom, pihenésre van szüksége. A jó alváson kívül, napközben is tarts rendszeresen rövid szüneteket (mint az iskolában, emlékszel?).

6. Sportolj rendszeresen, nap mint nap. A sport – a testre irányuló számtalan pozitív hatáson kívül – az elmét is karban tartja.

7. Edzd az agyad, hogy arra összpontosítson, amit te szerenél és ne kalandozzon el: tanulj meg meditálni.

8. Hallgass zenét. Ha háttérzajban kell elvégezz egy feladatot, az zavaró lehet, de ha kapcsolsz egy kis halk zenét (még jobb ha fülhallgatót tudsz tenni), érdekes módon figyelni tudsz a feladatodra (nekem most az “új zenék” playlist fut a fülesben 🙂 )

9. Ha valaki beszél hozzád, figyelj rá. Ne babráld a telefonod (nem beszélve arról, hogy tiszteletlenség), segít téged abban, hogy kiváló “fókuszáló” légy!

10. Olvass nap mint nap. Olyasmit olvass, ami az összes figyelmedet leköti. Lassan olvasd, ez nem házi olvasmány!  A cél a figyelem lekötése, nem az, hogy minél hamarabb túl legyél rajta.

Exit mobile version