Site icon C.S. Lazzar

Szabadulj meg rossz szokásaidtól negatív motivációval

Körömrágás, orrpiszkálás, pattanások nyomogatása, csoszogás, csámcsogás – hogy csak néhányat soroljak fel a leggyakrabban előforduló rossz szokásokból. Van belőlük bőven, mindenkinek jut jónéhány és ki is vesszük belőle a részünket fukarkodás nélkül. A kérdés az, hogyan szabaduljunk meg tőlük ha szeretnénk?

Hallgasd meg (3:59 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Soha életemben nem rágtam a körmöm, néhány héttel ezelőtt azonban mindegyre azon kaptam magam, hogy jobb kezem ujjai szerre a fogaim között kötöttek ki. Mondhatom, egyáltalán nem volt szép látvány, haragudtam rendesen magamra, amikor “végeztem”. Előbb nem foglalkoztam különösebben a dologgal, aztán amikor újra előfordult már eltűnődtem rajta, hogy valami miatt különösen stresszes lehetek. Ezzel csupán annyit értem el, hogy jóváhagytam a dolgot, megmagyaráztam magamnak, hogy jogos, tehát még gyakrabban lerágtam őket.

Megfogadtam, hogy többé nem teszem. Szerinted bevált? Azután még vagy kétszer-háromszor megfogadtam, hogy na, most aztán tényleg nem fogom többé lerágni. Sajnos egyszer sem sikerült ellenállni a kísértésnek. “Csak ezt az egyet, mert itt akad valami.” – így nyugtattam magam. Természetesen nem hagytam abba, míg már újra késő nem volt. S bár két lépésre volt tőlem a körömcsipesz, jobban esett foggal, minden egyes alkalommal.

Végül a negatív motivációt vetettem be.

Örömmel jelentem be, a visszaeső bűnöző kigyógyult belőlem. Szinte röhejes a megoldás, de hibátlanul bevált. Két dolgot változtattam a fogadalmon:

  1. Először is bevallottam bűnömet a páromnak és megfogadtam neki, hogy többé nem teszem. Lehet, hogy már ez elég lett volna, de úgy éreztem, szükség van egy kis plusz motivációra és az tette fel az i-re a pontot.
  2. A fogadalmam része volt az is, hogy valahányszor meglátja a párom az ujjam a fogaim között, annyiszor kell adjak neki 25 eurót. A párom nevetett az ötleten, de természetesen benne volt a dologban (mert szeret és segíteni akart nekem – szégyelld magad, ha másra gondoltál!).

Egyből meggyógyultam 🙂 Mi történt valójában? Két dolog:

A hangosan kimondott dolgok tudatosabban rögzülnek az agyban.

Ez volt az első, amiért szerintem bevált a módszer. A második a negatív motiváció volt. Bevallom, hívj fukarnak, ha úgy tetszik. Tudom mit éreztem, amikor a fenti paktum kötése után először vándorolt az ujjam tiltott területre. Ott lebegett a szemeim előtt a 25 euró. És nem akartam „elpazarolni”. Ennyit egyszerűen nem ért meg. És egy pillanat is kevés volt ahhoz, hogy milyen gyorsan kikaptam az ujjam a számból.

Az erősebb kutya törvénye működik.

Ösztöneink megpróbálnak megvédeni a negatívumoktól. Ha valós a félelem, felülkerekedik a berögződésen, a rossz szokáson.

A következtetés: ha van egy rossz szokásod, amitől szeretnél megszabadulni, alkalmazd a fentieket. Gondolj egy olyan személyre, akinek összevont szemöldöke jelent számodra valamit és tegyél neki egy fogadalmat. Az “áldozat” pedig nem feltétlenül kell pénz legyen. De mindenképp olyasmire gondolj, ami neked személyesen nehezedre esne, nem szívesen tennéd, vagy adnád. Ha például utálsz mosogatni és takarítani, s ezt mindig a párod vállalja, fogadd meg, hogy egy hónapig csak te fogod ezeket elintézni. Ha lusta típus vagy, fogadd meg, hogy “x” ideig nem ülsz autóba, mindenhová gyalog fogsz menni. Ha imádsz tévézni, fogadd meg, hogy két hétig nem nézel a tévének még az irányába sem.

Formáld egyénire és meglátod, beválik. Büszke leszel magadra!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version