Site icon C.S. Lazzar

Soha nem vagy túl idős ahhoz, hogy álmaid legyenek

“Nem csak a húszéveseké a világ” — mondja a régi nóta. Valahogy mégis mintha így lenne… Akkor még él az ember, aztán meg belekeseredik, és már minden mindegy. Normális?

Hallgasd meg (4:03 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Ha ez a normális, én nem szeretnék normális lenni (egyesek szerint amúgy sem vagyok az… 🙂 ) Azt is mondják, hogy csak addig lehetnek álmaid, amíg fiatal vagy. Ki szabja meg ezt? Ha ötven fölötti vagy, és mersz egyet álmodni, jön az Álombizottság és lecsuknak? Ezt a korlátot mindenki magának szabja meg. A félelmeink a széken ülve születnek meg, majd a kanapén heverészve hízlaljuk őket jó kövérre, akkorára, hogy semmiképp sem merünk majd szembenézni velük.

Álmaid valóra váltása egyvalakin múlik: rajtad.

Én úgy gondolom, hogy ennek fordítva kellene lennie, hiszen egy bizonyos kor felett szabadabb az ember, több lehetősége van az álmai valóra váltására. Fiatalkorban sok kötelezettség van, amelyek korlátozzák a lehetőségeket: iskola, munkahely, aztán bejön mellé a család, a gyerekek. Ilyenkor van az ember úgy, hogy majd, ha idősebb leszek, valóra váltom az álmaim: körbeutazom a világot egy motorbiciklin, miközben könyvet írok róla, és megtanulok franciául… A lista végtelen. Valahogy aztán ezt elfelejti, beleun, elmegy tőle a kedve. Amíg fiatal, úgy gondolja: most vagyok erőm teljében, most kell dolgoznom! Ez eddig rendben is van, akkor van gond, ha az ember az álmai valóra váltása érdekében semmit sem tesz. Csak várja tátott szájjal a sült galambot. Rossz hírem van: senki sem fogja helyetted valóra váltani álmaidat.

Aki mer álmodni, az boldog. Aki boldog, mer álmodni.

Valahol el kell kezdeni a folyamatot. 🙂 Mindegy, hány éves vagy: merj álmodni! Az álmok úgy hatnak az emberre, mint egy energiabomba. Ha vannak álmaid, van miért élned. Boldogsággal fog eltölteni minden olyan pillanat, amikor az álmod valóra váltásán dolgozol és egy lépéssel közelebb kerülsz hozzá. S amikor sikerül elérned… Mondanom sem kell, leírhatatlan érzés! Az eufória szétárad benned, és azt érzed, bármire képes vagy. Miért tagadnád meg magadtól ezt?

Az álmok valóra váltása nem a pénzen múlik.

Arra vigyázz, hogy ne ess bele ebbe a gyakran előforduló tévedésbe: az álom nem egyenlő egy tárgy birtoklásával. Az, hogy szeretnél egy új telefont, nem álom, az egy vágy. Az új telefon megszerzése is boldogságérzettel tölt el, de az érzés hamar elmúlik. Ezzel ellentétben az álom beteljesülése egy olyan semmihez sem fogható érzés, amitől feltöltődsz, ami sokáig tart és talán soha nem felejted el. Ez általában élmény formájában nyilvánul meg. Egy kiadós szánkózás is nyújthat olyan élményt, amit még a legkorszerűbb okostelefon birtoklása sem tud felülmúlni. Ilyen álmokat szőjj, és meglátod, a valóra váltása már nem a pénzen fog múlni! Miért? Mert ha nap mint nap szem előtt tartod és teszel valamit érte, megtalálod a módját annak is, hogy legyen rá pénzed. Lásd Nadir Dendoune történetét, akinek se pénze, se tapasztalata nem volt a hegymászásban, mégis felmászott a világ legmagasabb csúcsára. Film is készült a történetére alapozva (L’ascension). Ez is bizonyítja, hogy bármi lehetséges, ha egyszer megálmodod.

Az élet rövid, most van itt az ideje, hogy álmodj!

Az élet túl rövid, és aki halogat, az fölött úgy elszáll, akár egy pillanat. Ha visszanézel az életedre, nem leszel csalódott, az élményeknek köszönhetően nyugodt lélekkel fogod mondani: ÉLTEM! Ma van itt az ideje annak, hogy álmodj, és ma van itt az ideje annak, hogy valóra váltsd. Ha azt mondod: holnap, mindig ezt fogod mondani. Nem! Ma!

Sikert és boldogságot:
Exit mobile version