Site icon C.S. Lazzar

Mire vagy és mire nem vagy képes az életedben?

Észrevetted már, hogy körülötted mindenki mennyire jól tud mindent, ami a te életedet illeti? Ezt csináld, azt ne tedd, ezt ne úgy, azt másképp. Mindenki beleszól, tanácsokat ad, akkor is ha nem kérted.

Hallgasd meg (2:45 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Leghamarabb a szülők követik el ezt a hibát. Minden gyerek egy nagyszerű, egyedi egyéniség, azt kellene támogatni, hogy kibontakozhasson. Mégis sokan mit tesznek? Például a saját elvesztett álmukat akarják kihajszolni gyerekükből. Vagy a túl óvatos szülő azoktól a dolgoktól szeretné megvédeni gyermekét, amiktől őt nem védték meg. Pont attól lesz érdekes a gyerek számára. Mert tudjuk, hogy ami tilos, az a legérdekesebb.

De nem kímélnek a barátok, rokonok, munkatársak, sőt még a távoli ismerősök sem. Mindenki beleszól más életébe. Sajnos ezek a szavak mind nyomot hagynak és befolyásolják döntéseinket. Amelyek végül egyáltalán nem vágnak egybe azzal, amit eredetileg szerettünk volna. Esetleg le is mondunk ötleteinkről, álmainkról, mert mások elrettentenek tőlük.

Nem baj az, ha meghallgatunk másokat. De legyünk szelektívek! Egyik fülön be, szelektál, másik fülön ki. Tudom, könnyű mondani. Megvalósítani sem annyira nehéz. Először is figyeld meg, hogy az, aki mondja, mennyire hiteles. Van tapasztalata? Ha igen, mennyire releváns? Hiszen mindannyian különbözőek vagyunk és bármennyire is hasonlít két eset egymásra, a körülmények 100%-osan biztos, hogy különböznek. Másodsorban próbáld megállapítani, hogy mi van a mondandója mögött. Burkolt irigység vagy őszinte jószándék? Egyik sem jobb a másiknál. Mert ahogy Clairvaux-i Szent Bernát mondta: a pokol felé vezető út jó szándékkal van kikövezve.

A legjobb az, ha a saját belső hangodra hallgatsz. Mert senki nem ismer téged jobban, mint te önmagadat. Senki nem tudja, mire vagy képes. Sokszor még te magad sem. De egy biztos: sokkal többre vagy képes, mint gondolod!

Azt se feledd, hogy a sikerhez, a boldogsághoz szükség van az érem másik oldalára is. Néha kell a csalódás, olykor (minél ritkábban) kell a kudarc, néha pedig kellenek a könnyek is, mert ami nem öl meg, az megerősít!

Légy önmagad kedves olvasóm, éld a saját életed! 🙂

Exit mobile version