Site icon C.S. Lazzar

Szeretnéd betartani újévi fogadalmaidat? Itt az egyetlen bevált módszer, amire valaha is szükséged lesz

Minden új év kezdete életünk nagy döntéseinek legnagyobb mérföldkövét jelenti. (A kisebbek: holnap, hétfő és minden hónap első napja). Azonban mindenki halogat. Kifogásokat talál. És az újévi fogadalmak pont azok maradnak. Csak fogadalmak. „Lemondok a cigiről”, „lefogyok”, „az új évben szakítok vele,” „új munkahelyet keresek” – és semmi nem történik. Most viszont megtudod, hogy mindez miért van és mit tehetsz ellene. Mire ezt a bejegyzést elolvasod, pontosan tudni fogod, hogyan tartsd be az újévi fogadalmaidat.

Annak függvényében, hogy mekkora változást szeretnénk hozni az életünkben, keresünk egy mérföldkövet (minél nagyobb a változás, annál távolabbit) és azt mondjuk: „holnaptól nem beszélek többet csúnyán, b…meg”, „hétfőtől olvasni fogok este tévézés helyett”, „jövő hónaptól rendszeresen járok úszni”.

De a legnagyobbakat az új évre tartogatjuk: „lemondok a cigiről”, „lefogyok”, „az új évben szakítok vele”, „új munkahelyet keresek”. A legkisebbtől a legnagyobbig mindenikre érvényes: egy idő után feladjuk. De miért?

Ha hiszed, ha nem, te vagy az, aki meggátolod saját magad. És nem is tudsz róla!

A tudatalattid irányít

Bebizonyítom. Válassz egyet a be nem tartott fogadalmaid közül. A legkézenfekvőbb: a súlyod. Mindenkinek az élete során, egy adott ponton, problémája van a súlyával. Túl kövér / túl sovány vagyok. És amikor eleged lesz, teszel egy fogadalmat. Eltervezed mit fogsz tenni. Hozzáfogsz. Száz százalékot adsz. De ahogy telik az idő, egyre csökken a lelkesedésed. Mindenféle kifogásokat találsz, halogatsz, mindaddig, míg végül feladod. A tudatalattid nyert!

Ugyanis a tudatalattid legfontosabb szerepe az életedben: hogy téged életben tartson. És honnan tudja, hogy mi tart téged életben? Hát te tanítottad rá. Méghozzá életed minden egyes döntésével. Mert mindazok a döntések téged életben tartottak. És a tudatalatti ezeket megjegyzi. Ilyen egyszerű.

Amikor meg olyasmit akarsz csinálni, ami új, ami ismeretlen, a tudatalattid harcol ellene. Meg kell téged győzzön, hogy nem jó az, amit csinálsz. Nem rosszindulatból. A tudatalattid életben akar téged tartani! És mindenféle ravasz és alattomos cselt bevet, hogy téged visszaállítson arra az útra, amelyen addig voltál. Mert az bevált! Ezért nem vagy kitartó, ha fogyózol, ezért nem tudod letenni a cigit, ezért nem lépsz ki a párkapcsolatodból, ezért nem cserélsz állást.

Gondolj bele! Tegyük fel, harminc éves vagy. Huszonöt évig remek égése van az embernek, legtöbben nem pakolnak magukra súlyfölösleget. De az elmúlt öt évben lett egy kis úszógumi, itt-ott ellöttyedt és a mérleg mutatója sem ott áll meg, ahol szeretnéd. A tudatalattidat viszont te harminc évig programoztad. Az ő szempontjából minden számít, ami az elmúlt harminc évben történt. Elvégre életben vagy, nem? Mostanáig nem álltál neki olyan tevékenységeket végezni, amitől köpöd ki a tüdődet. Amitől 150-el ver a szíved. Amitől úgy izzadsz, mint egy ló. Mit mond erre a tudatalattid? NE CSINÁLD! Még beledöglesz! És meggyőz téged, hogy ezt abba kell hagyni.

Az a vicces a tudatalattival, hogy a tudat alatt van. Rejtőzködik. Miközben képes téged manipulálni. Alattomosan irányítani. Anélkül, hogy te erről bármit is tudnál vagy akár egy pillanatig is észrevennéd.

Most már tudod, hogy mi miért van, de mit tudsz tenni ellene?

Könnyű lenne azt mondani, „hát ha tudatalattim irányít, akkor fölösleges próbálkozzak”. Mondhatod ezt, de akkor ő nyer. Nem az lesz, amit te akarsz. Akkor te már csak egy bábú vagy. Egy marionett, amit a tudatalattija úgy rángat végig az életen, ahogy ő szeretné.

Vagy mondhatod azt, hogy NEM!

Ez az én életem és én irányítok!

Van egy jó hírem! Már az imént is mondtam: a tudatalattidat te tanítottad. Itt a megoldás: újra kell tanítsd! Meg kell tanítsd neki, hogy az, amit te szeretnél, az nem rossz és főleg nem fogsz belehalni. A tudatalattid meg fogja tanulni és nem fog többé ellenkezni.

Ha elhatároztál valamit és tettél egy fogadalmat, csak csináld. Fogadni merek, hogy az első lépést mindig megtetted. Még talán a másodikat is. Aztán kezdődött az elbizonytalanodás. A halogatások. Végül feladtad.

A megoldás tehát az, hogy abban a pillanatban, amikor észreveszed, hogy térsz le a tervezett útról (már nincs kedved, halogatni akarsz, kifogásokat keresel), jusson eszedbe: ezt a tudatalattid csinálja. Irányítani próbál. Marionett-bábú vagy? Nem! Hát akkor vágj vissza! Újra meg újra! És maradj a terved mellett! Apró lépések kellenek és ahogy telik az idő, egyre könnyebb lesz. Mivel nem halsz meg, a tudatalattid megtanulja, hogy ez rendben van. És nem fog többé ellenkezni.

Az új év első napján azt kívánom Neked, ne légy marionett bábú. Vedd át az irányítást a saját életed fölött! Képes vagy elérni céljaidat! Képes vagy beteljesíteni vágyaidat! Képes vagy boldog lenni! Képes vagy azt az életet élni, amit szeretnél, úgy, ahogyan te szeretnéd! 🙂

Boldog új évet kívánok!

Exit mobile version