Site icon C.S. Lazzar

Későbbre tartogatni egy olyan állást, amit szeretsz, annyi, mint a szexet nyugdíjas korra halasztani

Későbbre tartogatni egy olyan állást, amit szeretsz, annyi, mint a szexet nyugdíjas korra halasztani

Későbbre tartogatni egy olyan állást, amit szeretsz, annyi, mint a szexet nyugdíjas korra halasztani

Warren Buffett (89 éves) befektető, tőzsdeguru, üzletember, multimilliárdos és a világ valaha élt egyik legnagyobb jótékonysági adományozója mondja ezt. Ha neki nem hiszel, akkor kinek?

Hallgasd meg (4:26 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)
Az idézet teljes egészében valahogy így hangzik:

Eljön az az idő, amikor ideje azt tenned, amit szeretnél. Olyasmit dolgozz, amit szeretsz. Valósággal ki fogsz ugrani reggel az ágyból. Azt gondolom, hogy őrült vagy, ha egy állást csak azért vállalsz el, mert jól mutat az önéletrajzodon. Ez kissé olyan, mintha tartogatnád a szexet nyugdíjas korodra.” – Warren Buffett

Péntek van, nézz vissza az elmúlt hétre

Hacsak tényleg nem a pocsadék pocsadékja munkahelyed van (ami egyébként jól fizet és jól mutat a CV-n), valószínűleg meg sem fordul a fejedben, hogy a fentieken gondolkodj. Attól még nem biztos, hogy ott vagy, ahol a helyed lenne. Nézz vissza az elmúlt hétre! Mit érzel? Mi az első dolog, ami az eszedbe jut? Péntek van, le vagy merülve? Számolod a napokat a péntek délutánig? Hétvégente fellélegzel és azt kívánod, bárcsak sosem jönne el a hétfő? Ha a válasz ezekre a kérdésekre „igen”, rossz hírem van: te is tartogatod a szexet nyugdíjas korra.

Az életed egyharmadát a munkahelyeden töltöd el

Ha utánaszámolsz, megdöbbentő eredményre jutsz. Életed egyharmad részét alvással töltöd el, egyharmad részét a munkahelyeden, a fennmaradó egyharmad résznek javát pedig „elpepecseled” ide-oda jövés-menéssel, sorbanállással, a telefont nyomkodva vagy tévénézéssel. Nézz vissza még egyszer az elmúlt hétre: történtek igazán fontos dolgok? Mennyi idő telt el úgy, hogy azt csináltad, ami a szenvedélyed, vagy legalább nagyon szereted? Képtelenség időt felszabadítani arra, tehát az egyetlen járható út az, ha olyasmivel dolgozol, amit igazán szeretsz.

Keress egy olyan állást, ami a szenvedélyed és egyetlen napot sem fogsz „dolgozni”.

Milyen egy jó állás?

Nem könnyű megtalálni a szenvedélyed, én azt mondom, hogy ezt inkább megteremteni kell. Egy jó állás olyan, mint egy jó film. Magával ragad, nem érzékeled az időt és amikor vége, nem akarsz hazamenni. Feltöltődsz és ahogy sétálsz ki a moziból, érzed, hogy tele vagy ötletekkel, vágyakkal. Biztos láttál már ilyen filmet. De mentél már így haza munkából?

Azt gondolom, hogy a cégvezető vagy tulajdonos feladata megteremteni mindezeknek az alapjait. Az ők feladatuk kitűzni a célokat, meghatározni az irányt, kiosztani a feladatokat. Ő kell a vízióját olyan formában bemutassa, hogy azzal minden alkalmazottja azonosulni tudjon és közös erővel hajtson mindenki ugyanabba az irányba.

Dolgozunk, dolgozunk, pénzt szerzünk, profitot termelünk… de miért?

A miért! Ez a legfontosabb kérdés és ez ad értelmet mindennek! Ez tudja megteremteni minden ember számára a szenvedélyt. Minden apró cselekedet azonnal értelmet nyer. Még a kellemetlennek tűnő feladat is ezerszer könnyebben el lesz végezve, ha tudjuk, hogy közelebb visz a célhoz.

Sok múlik rajtad!

Először is őszintének kell lenned önmagaddal: ne vállalj el olyasmit, amit nem szeretsz csinálni, mert annak az eredménye is olyan lesz (vagy még olyan sem). Ne tartogasd nyugdíjas korra azt, aminek most van az ideje.

Másrészt, ha a főnököd nem fogalmazta meg  a célt, legyél proaktív és segíts neki ebben. Két lehetőséged van: egyik az, hogy felnyitod a szemét és akkor közös erővel megteremtitek a célokat (siker!), a másik az, hogy elutasít, de akkor legalább tudod, hogy neked nem itt van a helyed. A lényeg, hogy te mindenképp nyertesen jössz ki ebből.

Te döntesz

Bármilyen helyzetben is lennél, a döntés a kezedben van. A te életedről van szó és (úgy tudjuk) csak egy életed van. Nem mindegy, hogyan telnek a napjaid. A te boldogságod forog kockán. Neked kell kézbe venni az irányítást, mert garantálom, hogy senki nem fogja ezt helyetted megtenni!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version