Site icon C.S. Lazzar

Elfoglaltnak lenni nem egyenlő a produktivitással

Elfoglaltnak lenni nem egyenlő a produktivitással

Elfoglaltnak lenni nem egyenlő a produktivitással

Kultúránkban az egyik legfontosabb szó a „többet” – egyre több és több termékkel vagyunk bombázva, minden felgyorsult, több munka és több stressz ér bennünket, mint valaha az emberiség történelmében. Így szinte rá vagyunk kényszerülve, hogy többet zsúfoljunk bele az amúgy is csordulásig telt időbeosztásunkba. Nem csoda, hogy több produktivitásra vágyunk.

Hallgasd meg (3:31 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a produktivitásról alkotott képünk hibás. Attól érezzük produktívnak magunkat, ha minél több dolgot sikerül elvégeznünk. Ezért megtanulunk gyorsabban elvégezni feladatokat, például gyorsabban gépelünk, így hamarabb tudunk válaszolni az e-mailekre, ezáltal időt takarítunk meg, amit újabb feladatok elvégzésére tudunk fordítani. Logikus. Logikus, de a produktivitás szempontjából a lehető leghelytelenebb. Mert gyakorlatilag ezzel felgyorsítjuk azt a folyamatot, hogy még több e-mailt kapjunk, tehát nem kevesebb feladatunk lesz, hanem jóval több. Ellentétes eredménye lesz annak, ha gyorsabban dolgozunk! Nem beszélve arról, hogy a jó munkához idő kell. Ha sietünk, hibázunk. Ha sietünk, kihagyunk olyan lényeges részeket egy-egy munkafolyamatból, mint az ellenőrzés. És még többet hibázunk. A hibákat korrigálni kell. A korrigálás időt igényel, amit más feladatok elvégzésére lehetett volna fordítani. Elindul egy olyan ördögi kör, aminek a végeredménye minden, csak nem produktivitás.

Van más út. A helyes út.

A produktivitás a következőket jelenti:

  1. Megkülönböztetni a feladatokat fontosság és sürgősség szerint. Erről itt egy útmutató: Mivel kezdjem, ha minden sürgős és minden fontos?
  2. Tervezés. A legjobb, ha heti ciklusokban gondolkodsz és előre megtervezed a hetedet a fentiek szerint, azaz legyenek beosztva a fontos és sürgős feladatok. A nap elején még szánj pár percet a tervezésre és így a napod akképpen telik el, ahogyan te szeretnéd.
  3. Ne engedd magad megzavarni. Még saját magad által sem! Útmutató ehhez itt: Van egy perded? A megzavarások valódi ára

Ha ez a három lépés már megvan, tanulj meg fókuszálni, hogy a legmagasabb hatékonysággal tudd végezni a feladataidat: 10 ötlet, hogy jobban tudj összpontosítani.

Bónusz tipp: tervezz reálisan. Ne zsúfolj be túl sok feladatot, mert annak megint az ellenkező lesz az eredménye. A legjobb, ha a hármasszabályt veted be. Nem, nem az elemiben tanultat, hanem azt, hogy 3 feladatot ossz be egy napra. Mindig azt a hármat, ami aznap a legfontosabb, hogy meglegyen (Mi a legfontosabb? Az Eisenhower mátrix segítségével döntheted el).

Ha betartod a fentieket, a nap végén garantálom, hogy elégedettnek, eredményesnek és feltöltődve fogod érezni magad!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version