Site icon C.S. Lazzar

A kudarc nem a siker ellentéte, hanem annak a része

A kudarc nem a siker ellentéte, hanem annak a része

A kudarc nem a siker ellentéte, hanem annak a része

Nincs siker kudarc nélkül. A kudarc egy tanár, egy átmeneti feltartóztatás, de semmiképp nem vereség. A kudarcot csak egyféleképpen lehet elkerülni: ha semmit sem teszel. Szerinted kinek van több kudarcban része: a sikeres embernek vagy annak, aki vágyik a sikerre? A valódi kérdés az: el akarod kerülni a kudarcot vagy sikeres akarsz lenni?

Hallgasd meg (3:32 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Ha sikerre vágysz, próbálkozz, újra meg újra, addig amíg eléred, amit szeretnél. Tudom, mondani könnyű, megtenni viszont annál nehezebb. Amikor valami nem sikerül, nyomban magával ragadnak a negatív érzelmek és átveszik az irányítást a józan ész fölött. És mindenki életében van egy vagy több „jóakaró”, aki ilyenkor segít, hogy a kudarcból csőd legyen.

Ne hallgass a „jóakarókra”!

„Nem fog sikerülni! Nem vagy képes rá!” – visszhangzik a fejünkben valakinek a hangja. De az is lehet, hogy a saját hangunkat halljuk. A lényeg, hogy ott lüktet a gondolat, hogy „Semminek sem vagy jó! Meg se próbáld!”, és képtelenek vagyunk bármi másra gondolni, nemhogy az ellentétére, hogy fel kellene állni, leporolni magunkat és tovább menni. 

Ezért olyan népes a csődtömegek tábora. A kudarc elveszi a hajtóerőt az emberekből. Sokan meg pontosan ebből táplálkoznak: mások kudarcaiból. Ők azok, akik megmondják másoknak, hogy nem fog nekik sikerülni. És amikor mások kudarcot vallanak, akkor büszkén vágják a szemükbe: „Én megmondtam!”. Mekkora dicsőség! „Látod, hogy nem sikerült? Én csak a javadat akartam, jobb lett volna rám hallgass. Csak meg akartalak kímélni ettől az érzéstől.”

De itt van egy döntő pillanat: elhihetjük másnak, hogy igazuk van, és jobban tudják, hogy mire vagyunk képesek. Vagy még azért is megcsináljuk! Megmutatjuk nekik, hogy képesek vagyunk rá. Kerüld el azt, aki ilyesmit mond neked, mert ő, hiába hogy azt mondja, nem a javadat akarja. Ő egy vesztes és a saját táborát akarja növelni. Attól érzi ő jobban magát, hogy ha más is ugyanolyan csődtömeg, mint ő maga. Neki az a jó, ha minél több vesztes van. 

Nem az számít, hogy mekkorát esel, hanem az, hogy mekkorát pattansz.” – Zig Ziglar

Csatlakozz a nyertesek táborához

Van egy másik tábor is: a nyertesek tábora. Ott olyan emberek vannak, akik visszanyúlnak és felhúznak másokat maguk után. Ők azok, akik azt mondják: „Igen, sikerülni fog, csak próbáld meg újra! Gyerünk, meg tudod csinálni!”. Szurkolnak neked, bátorítanak, akkor is, ha újra meg újra elbuksz. Segítenek felismerni a problémákat, rámutatnak a tanulságokra. Bíznak benned, és meg vannak győződve róla, hogy sikerülni fog neked. Ilyen emberek társaságát keresd! 

Végül, amikor tényleg sikerül, amit szeretnél, amikor te is sikeres leszel, egy dolgot ne feledj el: neked is vissza kell nyúlnod és fel kell húznod magad után másokat. A te sikered nem lesz kisebb attól, ha más is sikeres lesz. Sőt! Mindezeket újabb és újabb sikerként könyvelheted el.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version