Site icon C.S. Lazzar

Olyan emberekkel vedd magad körül, akik hisznek benned és segítenek hinned önmagadban

Olyan emberekkel vedd magad körül, akik hisznek benned és segítenek hinned önmagadban

Olyan emberekkel vedd magad körül, akik hisznek benned és segítenek hinned önmagadban

Úton-útfélen találkozunk a fentihez hasonló „motivációs” idézetekkel, üzenetekkel. De hogyan „vedd körül” magad más emberekkel, mint akik eleve a környezetedben vannak?

A küldetés lehetetlennek tűnik. A pároddal együtt éltek. A családodat nem tudod lecserélni. A munkatársaidat nem te választod ki (hacsak nem te vagy a HR menedzser). A barátaid meg… Nos, ők a barátaid, hogy cserélhetnéd le őket? A szomszédokkal amúgy sem érintkezel különösebben, más meg nem igazán van. Itt ragadtál ezekkel az emberekkel, ha tetszik, ha nem? Ilyenkor hajlamosak vagyunk elhitetni magunkkal, hogy ez annyira nem is fontos. Söpörjük a szőnyeg alá!

Vigyázz, kivel veszed körül magad, mert te is azzá válsz, mint a hozzád legközelebb álló öt ember.”

Nézzük meg, fontos vagy sem? 

Ha tetszik, ha nem, az igazság az, hogy az emberek, akikkel érintkezünk nap mint nap, nagy hatással vannak a mi életünkre. Sokkal nagyobbra, mint amit mi bevallunk magunknak. Negatív értelemben, azt hiszem könnyen bizonyítható, hiszen mindenkinek az életében van legalább egy olyan ember, akit, ha tehetné, elkerülne. Hogyan érzed magad, amikor ezzel az emberrel egy szobában kell lenned? Hogyan érzed magad utána? A válasz egyértelmű: sz*rul. 

Pozitív értelemben nézve is nagy hatással vannak ránk az emberek. Tegyük fel, hogy a három legjobb barátod rendszeresen jár konditerembe. Elég hamar rávesznek téged is, hogy velük járj. Aztán az első közös edzés után te úgy döntesz, hogy jól esne egy kis kóla, hasábburgonyával a közeli gyorsétteremből. A barátaid viszont olyan ferde szemmel néznek rád, hogy még a kóla gondolatától is elmegy a kedved… Ha negatív emberek vesznek körül, téged is lehúznak, a pozitív többség viszont felhúzza maga mellé a többieket is. Mit tehetsz tehát, hogy megszabadulj az előbbiektől?

Vegyük lépésről lépésre. 

Első lépés: azonosítsd be a toxikus (mérgező) embereket, majd korlátozd a velük eltöltött időt. Hogyan lehet felismerni az ilyen embereket? Könnyen, íme néhány példa:

  • Az önző

Te: – Meghalt a kutyám…

Ő: – Tényleg? Ó… Akkor ezért nem válaszoltál tegnap az üzenetemre, és egész délután rágtam a körmöm, hogy vajon minden rendben, alig tudtam elaludni, kész csőd voltam, nem is tudtam aludni, mert sírtam egész éjjel, nézd mekkorára dagadtak a szemeim… 

  • A kritizáló

Ő: – Látom új frizurád van. Jól áll! Én is akartam ilyet vágatni, de azt mondta a fodrász, hogy ez csak a ráncos bőrűeknek áll jól…

  • Az irigy

Arra is irigy tud lenni, ha egyszerűen csak jó a kedved. Neki soha semmi sem elég jó, állandóan panaszkodik és az ő életében soha semmi sem elég jó.

  • Az áldozat

Akkor tűnik fel, ha valami baja van és valamire szüksége van, egyébként láthatatlan és képtelenség vele találkozni.

  • A képmutató

Nehéz felismerni, mert feléd mindig a jó arcát mutatja. A trükk az, hogy figyelj! Az ilyen ember gyakran kipletykál másokat, veled bájos, és gyakran elmondja, hogy te milyen különleges vagy számára. Valószínűleg mindenkinek ezt mondja, mert így tudja meg a legpikánsabb titkokat, amiket aztán mindenfelé kikürtöl.

  • A csaló

Bármilyen lelkiismeret-furdalás nélkül átver bárkit. Ha mást átver, téged is át fog előbb vagy utóbb. 

  • A vészmadár

Egyetlen perc alatt fordítanak egy jó dolgot a lehető legrosszabbra:

Te: – Egy hét és megyünk nyaralni!

Ő: – És hová mentek? Párizsba? Jaj, vigyázzatok, mert most ott annyi a migráns, a minap is volt egy robbantás! És a bőröndökkel nagyon vigyázzatok, mert pont most olvastam, hogy…

  • A szellem

Ehhez az emberhez te ragaszkodsz, de valójában már réges-régen nem része az életednek. Ha össze is futtok, más dolga van, te ráírsz ötször, legfeljebb egyszer válaszol. Csak egyszerűen engedd el.

  • Az ígérgető

„Ígérem, hogy…” – így kezdődik a mondat, és te már tudod, hogy bármi, ami ezután jön, sosem fog megvalósulni. Csak üres szavak, semmi több. 

  • A kicsapongó

Ingadozó hangulatú ember, hajlamos rá, hogy könnyen felidegesedik, tör, zúz, utána meg teljesen nyugisan magyarázza, hogy ő „már csak ilyen”, meg „ez a temperamentumom, fogadj el”. Nem, nem kell elfogadnod.

  • A beledörgölős

Mindig, minden szituációban talál valamit, amibe beledörgölheti az orrod. Minden apróságra emlékszik, és egy pillanatig sem tétovázik, hogy a fejedhez vágja. Végtelenül pesszimista és mindenkit lehúz.

Te: – Menjünk moziba!

Ő: – Minek? Tavaly is voltunk és elaludtál a filmen.

Figyelem! A fentiek bármilyen kombinációban előfordulhatnak! 

Második lépés: 

Zárd ki az életedből őket, legalább azt, akit csak lehet. Nyilván van olyan helyzet, amikor ez lehetetlen, hiszen nem zárhatjuk ki például a családtagjainkat. De ha nem olyan emberről, rokonról van szó, akivel feltétlenül kapcsolatban kell állnod, keress rá módot, hogy egyáltalán vagy legalább a lehető legkevesebbet érintkezzetek, találkozzatok. Ha hozzád nagyon közel álló emberről van szó, akkor is meg tudod tenni azt, hogy visszaszorítod az együtt töltött időt. 

A legnagyobb probléma az, ha a fenti jellemzőket a párodban véled felismerni. Egy toxikus párkapcsolat a lehető legrosszabb egy ember életében. Jegyezd meg: nem tudod őt megváltoztatni. Ha el tudod fogadni őt anélkül, hogy téged negatívon érintene ez bármilyen szinten, akkor ritka különleges ember vagy és gratulálok neked. Ellenkező esetben nincs más választásod, tudod, mit kell tenned.

Nagyon sokat segít a lecserélhetetlen (és toxikus) rokonokkal való kapcsolataidban az, ha megtanulsz uralkodni a saját érzéseiden, gondolataidon. Erről készítettem egy útmutatót a Nem az számít, hogy mi történik veled, hanem az, hogy miként reagálsz című bejegyzésemben.

Harmadik lépés:

Ismerd fel a környezetedben azokat, akik pozitívak, feltöltenek másokat is. Ők azok a közel sem tökéletes emberek, akik pontosan tudják magukról, hogy tele vannak hibákkal, viszont aktívan dolgoznak azok kijavításán. Sugároznak, mosolyognak, kedvesek, hisznek önmagukban és másokban, bátorítják embertársaikat, segítenek, akin csak tudnak, optimisták és igyekeznek a dolgok jó oldalára fókuszálni, nem lovagolnak a múlton, és a problémák helyett a megoldásokra figyelnek. 

Negyedik lépés

Légy te is pozitív! Változtasd meg a viselkedésed, szokásaid és gyökeresen megváltozik, jobbra fordul az életed. 

  1. Engedd el a negatív gondolatokat. Rágódni, kérődzni valamin, sehova nem vezet. De, bocsánat, vezet: egy szomorú, sötét jövőbe.
  2. Találd meg mindenben azt, ami jó. Mert mindenben van valami jó. És tedd erre a figyelmed. Ha nincs jó benne, nézd meg, mit lehet belőle tanulni.
  3. Légy kedves önmagaddal. Mindenkinek vannak hibái. Mindenkinek. Ismerd fel őket, igyekezz javítani rajtuk és ne légy önsanyargató, csak azért, mert nem vagy tökéletes. Attól vagy tökéletes, hogy elfogadod magad olyannak, amilyen vagy.
  4. Gyakorold a hálát. Ez legfőképp azért segít, mert gyakran megharagszunk emberekre. De ha a hála a mindennapjaink részét képezi, fellazul ez a stressz, hiszen nem lehetsz egyszerre hálás és haragos. Vagy-vagy.

Minden ember, akivel rendszeresen érintkezel, hatással van a te életedre. A te életedre! Ezért fontos, hogy te válogasd meg tudatosan a társaságodat, ne bízd a véletlenre. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version