C.S. Lazzar

Megdöbbentő: miben különbözik egy dollármilliárdos üzletember egy gyári munkástól?

Szerinted te mire vagy képes? Meg vagyok győződve, hogy a válaszod nem az: bármire. Egyszerűen vannak emberek, akik többek mint te meg én. Belőlük lesznek a sikeres milliárdosok, belőlünk meg soha nem lehet, mert mi, egyszerűen nem vagyunk olyanok. De milyen az az olyan? Mi hiányzik belőlünk?

Szerinted te mire vagy képes? Meg vagyok győződve arról, hogy a válaszod nem az: bármire. Egyszerűen vannak emberek, akik többek mint te meg én. Belőlük lesznek a sikeres milliárdosok, belőlünk meg soha nem lehet, mert mi, egyszerűen nem vagyunk olyanok. De milyen az az olyan? Mi hiányzik belőlünk?

Hallgasd meg (5:53 perc)
Olvasd el (6 perc)

Felkészültél rá, hogy megdöbbenj? Sikeres embereket alaposan megvizsgálva arra jutottak a kutatók: semmiben sem különböznek a sikeres milliárdosok, egy szegény sorsú gyári munkástól. Nincsen semmi fantasztikus a DNS-ükben, nincs néhány plusz kromoszómájuk, ráadásul az agyuk sem nagyobb, mint bárki másé. De akkor mégis, hogy lehet, hogy egyeseknek valahogy minden jobban, könnyebben megy? 

Gondolom számítottál rá, hogy a válasz nem egy egyszerű, világmegváltó, bárki által használható, titkos és egyben csodálatos dolog lesz. Pedig pont az! Leszámítva azt, hogy nem titkos…

Akár azt gondolod, hogy sikerülni fog, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”  – Henry Ford

Az egyetlen igazi korlát az életben az, hogy mi mit gondolunk. Ha a hitünk (nem a vallásos értelemben) korlátozott, a lehetőségeink is korlátozottak. Ha a lehetőségeinket bekorlátozzuk, megfosztjuk magunkat attól, amit egyébként megkaphattunk volna. Ez egy ördögi kör és nem feltétlenül a hittel kezdődik minden. 

A teljes kör valahogy így néz ki: amit hiszel, aszerint cselekszel, ahogy cselekszel, ahhoz mérő eredményt kapsz, ami megerősít a hitedben és ez így megy újra meg újra.

Tegyük fel – triviális példa – itt van Juliska, aki hirtelen úgy dönt, (most már kábé tizenötödször az elmúlt öt évben), hogy le akar dobni tíz kilót. Hatalmas a lendülete, reggelente korábban kel, szalad négy-öt kilométert, majd pár nap után feláll a mérlegre és megdöbbenve azt látja, hogy, húha, csak egy fél kiló ment le. És megszólal egy hang a fejében: „Kit akarsz átverni, Julis? Nem fog összejönni. Jól tudod, hogy képtelen vagy rá.” Juliska meg hallgat a hangra, hiszen tudja, hogy igazat mond. Ezért bánatában jól bekajál. De azért még nem adja fel, hogy ha már elhatározta magát, folytatja, viszont a lendületén csorba esett. Már nem kel fel annyira korán, már nem szalad öt, csupán három kilométert, és szinte észre sem veszi, de többet eszik, mint egyébként. A mérleg, az örök ellenség, meg az arcába dörgöli a valóságot. Nem, hogy fogyjon, ha kell még felszedett egy kilót. És újra megszólal a hang: „Na ugye, megmondtam, hogy nem fog ez neked összejönni!”. Igaza lett. 

Mi történt valójában:

  1. Juliska nem hitt abban, hogy sikerülni fog, ezért…
  2. A cselekvést ahhoz igazította, amiben hitt, azaz kevesebbet edzett, többet evett, így…
  3. Az eredmény az lett, amire valójában számított: nem fogyott le, sőt. Viszont ezáltal:
  4. Megerősödött a hite, hogy nem fog sikerülni.

De van egy jó hírem!

Ugyanez fordítva is működik! És ez különbözteti meg a sikeres embert, a kevésbé sikerestől. A sikeres ember elhiteti magával azt is, ami még számára is hihetetlen (eleinte). Viszont ha a hitet egy magasabb szintre emeljük, mint amiben valójában hiszünk, ahhoz mérten cselekszünk. Ha pedig magasabb szinten cselekszünk, mint addig, mi lesz az eredmény? Természetesen pozitív eredményt fog hozni, aminek közvetlen hatása van a már eleve pozitív hitünkre. És így megy ez körbe-körbe addig, amíg elérjük azt is, amiről eleinte azt gondoltuk, hogy lehetetlen.

Ismered Michael Jordant?

Így lett sikeres például Michael Jordan. Pedig nem ő volt a legjobb, legmagasabb, leggyorsabb. Tudtad, hogy nem vették fel az egyetemi csapatba? Pedig született tehetség volt, de az edző azt mondta neki, hogy nincs benne a kellő elköteleződés és egyszerűen nem vette fel. Viszont adott neki egy lehetőséget: azt mondta neki, járjon be egy éven át, minden reggel, korábban mint mindenki más és edzen, engedje, hogy tanítsa, s így jövőre van esélye, hogy bekerül a csapatba. Michael megtette, felvették, jól játszott, sokat nyertek, de a siker még nem érte utol. 

Az igazi siker akkor következett be, amikor a csapata csúnya vereséget szenvedett. Ő is, mint bárki, a csapattársait hibáztatta, mindaddig, amíg rá nem ébredt valamire: hogy vele is pont úgy probléma van, mint mindenki mással. Hogy ő sem adott bele mindent. Ő sem tett meg mindent. És itt hozott egy döntést: nem mással kell versenyeznie, hanem saját magával. Saját magát kell folyton felülmúlnia, soha nem gondolhatja azt, hogy ez a maximum, amit elérhet. Akkor tudja kihozni magából azt a tehetséget, azt a szupersztárt, ami benne van, ha nap mint nap jobbá és jobbá válik. Megállás nélkül. 

Így írta be a nevét a történelembe. Ő és a csapata volt az, aki három bajnokságot nyert meg sorozatban. Majd nyugdíjba vonult. Aztán visszajött és újra három bajnokságot nyert meg sorozatban. Voltak még legendás kosárlabdázók a történelemben, de ezt a teljesítményt, rajta kívül, soha senki nem tudta megcsinálni. 

Az ember képességei határtalanok

Hinni valamiben, ami nem lehetséges, tenni érte, cselekedni, végül pedig elérni, minden ember képessége. Az ember határtalan képességekkel van felruházva. Ezt születésből kapjuk. Csak később bekorlátozzuk saját magunkat. Már agyban eldöntjük, hogy mire vagyunk képesek és mire nem. A saját magunk elé állított korlátok pedig messze magasan meghaladják mindazt, amire valójában képesek lennénk.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version