Site icon C.S. Lazzar

Megjósolom a jövődet. Benne vagy?

Megjósolom a jövődet. Benne vagy?

Forrás: pexels.com, Oleg Magni

Nem kell tenyérből olvassak, nincs szükségem varázsgömbre, még csak nem is kell találkozzunk, s mégis meg tudom mondani, milyen lesz a jövőd. És azt is meg tudom mondani, hogyan tudod megváltoztatni három egyszerű lépésben.

Mielőtt azt gondolnád, hogy a bolondját járatom veled: amit mondani fogok, nem más, mint tudomány, statisztikák és emberi pszichológia. A gyakorlatot Ryan Robinson, amerikai blogger és üzletembertől tanultam.

A jóslatom a következő: nézd meg azokat az embereket a saját környezetedben, akik tíz, legfeljebb húsz évvel idősebbek, mint te. Majd tedd fel magadnak a következő kérdést, az életed bármely területén: 

Tíz-húsz év múlva, olyan lesz a(z) …, mint XY-nak?

A behelyettesítést magad végzed el: a pont-pont-pont nem más, mint a munkahely, egészség, pénzügyek, párkapcsolat, család, gyerekek, stb, az XY pedig valaki a környezetedből, például a szüleid, barátok, munkatársak.

Például:  Tíz-húsz év múlva olyan lesz a pénzügyi helyzetem, mint a szüleimnek?

Ez az a pillanat, amikor rá kellene ébredned: ez a jövő vár rád. A kérdés az: elégedett vagy azzal, amit kapni fogsz az élettől? Többet szeretnél? Másra vágysz? 

A jó hír az, hogy nem kell feltétlenül így lennie. Ezek nem olyan jóslatok, amelyek meghatározzák a jövődet és nem hagynának más választást, mint élni a sorsod szerint. Ez egy sorsfordító jóslat, azt mutatja meg, hogy mi fog történni, ha nem veszed a kezedbe az irányítást és ha nem változtatsz az életeden.

„Aki nem gondolkodik a jövőn, annak nincs jövője.” – Michael Kami

Ha kellőképpen lesokkoltak a fentiek és változtatni szeretnél, de nem tudod, merre indulj, adok néhány ötletet. Először is kérdezd meg magadtól: mit kezdenél az életeddel, ha kiderülne, hogy már csak hat hónapig fogsz élni? Hat hónap és kámpec, neked annyi. Képzeld el ezt, mélyülj el a gondolatban. Először csak azt képzeld el, hogy ma van x hónap x.-e, és mostantól számítva hat hónap múlva, te már nem leszel többé. Érzed már, hogy milyen kevés időd maradt? Oké. 

Akkor most arra gondolj, hogy mivel szeretnéd kitölteni ezt a hat hónapot? Ekkor derül ki az igazság, észreveszik az emberek, hogy mi az, amit rosszul csinálnak, mi az, amit valójában szeretnének az életüktől, de semmit sem tesznek érte. Ilyenkor jutnak eszünkbe azok az emberek, akik fontosak számunkra, de elhanyagoljuk őket. Ilyenkor jönnek elő azok a vágyak, amelyeket hanyagolunk, mert nem akarunk túl önzők lenni, mert minden más fontosabb, de magunk sem tudjuk, hogy miért. Ilyenkor jut eszünkbe a bakancslistánk, amit legjobb esetben nyugdíjas korunkra tartogattunk.

Ha megvannak a válaszok, kérlek írd le őket most. 

“A legbiztosabban akkor tudod megjósolni a jövődet, ha te magad építed.” – Brian Tracy

Nagyon remélem, hogy nincs szükség arra, hogy győzködjelek: habár nem hat hónap van az életedből, hanem jó eséllyel százszor annyi, úgy kell élned, mintha csak fél éved lenne hátra. Így tudod elérni a céljaidat, így tudsz nőni, így lehet olyan életed, ami messze túlszárnyalja legmerészebb vágyaidat is.

Most már tudod, mit szeretnél, úgyhogy jöhet a következő lépés: a tervezés

„Terv nélkül a cél semmi más, csak egy vágy.” – Antoine de Saint-Exupéry

Mindaz, amit elképzeltél és papírra vetettél, nagy eséllyel olyasmi, amit már előtted valaki, sőt valakik megvalósítottak. Úgyhogy az első dolog, amit tisztáznod kell magaddal: amire vágysz, nem lehetetlen. 

A legjobb módja annak, hogy te is meg tudd valósítani: tervezz visszafelé. Gondold végig, hogy mit kellett tennie annak a személynek, aki ezt elérte. Legyen ő a példaképed. Nem kell minden lépést pontosan ismerned, ne akadj fel az apróságokon. Ha lehetetlen információt szerezned róla (de ne feledd: az internet világa tele van adatokkal, tudással), akkor egyszerűen képzeld el, hogy szerinted mire van szükség, ahhoz, hogy elérd a célt. 

Jöhet a harmadik lépés: cselekedj.

Egyetlen percet sem késlekedhetsz, hiszen ketyeg az óra, a hat hónapodból máris telik az első nap. Azonban nagy valószínűség szerint már gyártod is a kifogásokat. Már el is mondtad magadnak, hogy „de hiszen van még időm bőven”. 

„Ha valamit igazán szeretnél, megtalálod a módját. Ha nem, megtalálod a kifogást.” – Jim Rohn

Ne keress kifogásokat, ha nem akarsz oda jutni, ahol a szüleid, ismerőseid, barátaid vagy idősebb munkatársaid vannak! Pontosan tudod, hogy mit szeretnél elérni. Leírtad. Elkészítetted a tervet. Most annak van itt az ideje, hogy cselekedj. Nap mint nap tégy valamit és egyre közelebb fogsz érni a célodhoz. Kétség nem fér hozzá: el fogod érni, valóra fogod váltani. Miért vagyok ennyire biztos benne? Mert ez is statisztika. Az az ember, aki kitűzi a céljait, tervez és cselekszik, az esetek 90%-ban valóra is váltja azt. A maradék 10% pedig új célt tűz ki és azt váltja valóra. Tehát gyakorlatilag 100%-os.

Megérdemled, hogy a saját életedet éld és ne valaki másét.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version