Site icon C.S. Lazzar

Halogatsz? Feladod? A megoldás: egy mentor (2. rész)

Halogatsz? Feladod? A megoldás: egy mentor (2. rész)

Halogatsz? Feladod? A megoldás: egy mentor (2. rész)

Tisztáztuk, hogy a mentor nagyon hasznos abban az esetben, ha megrögzött halogató vagy könnyen feladó vagy. Most azt is elmondom, hogyan keress magadnak egyet.

Hallgasd meg (5:06 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

Előre szólok: nem lesz könnyű! 

Elmondom, mit tennék én, ha mentort keresnék: ha valamit keresek, nekem az első a Google, és ez nem lenne másként a mentor keresési akciómban sem. Csakhogy a Google-n található mentorok valójában nem is azok… Aki mentorálással foglalkozik, az gyakorlatilag nem egy mentor, ő a coach, a személyi tanácsadó, a tréner (és pénzért dolgozik). De nem mentor! 

Ne érts félre, nem rossz egy coach vagy egy személyi tanácsadó, sőt a tréner is nagyon hasznos, de most a mentorálásról beszélünk, ami egy teljesen más kategória. 

Úgyhogy másként kell ehhez hozzálátni, ebben az esetben a Google nem igazán a barátunk. Legjobb, ha most eltekintünk a virtuális világtól és a valóságban nézünk szét: van-e olyan személy, akire felnézünk, és ha egy mód lenne rá, szívesen lennénk a helyében. Vagy úgy is mondhatnám, hogy szeretnénk olyan lenni, mint ő? Ha igen, jackpot, ő a mi emberünk!

Hogyan lehet „megfűzni” egy ilyen embert, hogy legyen a mentorunk?

Egy jó mentor igazából nem mentor, hanem egy főállású vállalkozó, egy igazi vezető. Valószínűleg egy borzasztó elfoglalt ember, akinek minden ideje be van táblázva. De ne csüggedj, mindig lehet találni egy rést, csak meg kell dolgoznod érte. El kell vetni a magot, meg kell művelni a földet, gondozni kell a növényt, mielőtt az érett gyümölcsét fogyaszthatnád. Tehát ne lepődj meg a következő listán!

  1. Elemezd, tanulmányozd a célszemélyt. Próbáld jobban megismerni, főként akkor, ha egy népszerű emberről van szó. Gyakran a népszerű emberek nem azt az énjüket mutatják kifelé, mint akik ők valójában.
  2. Találkozz vele személyesen, még mielőtt felkérnéd, hogy legyen a mentorod. Hívd meg egy kávéra vagy ebédre (mindenki szokott ebédelni), és mondd el neki már akkor, hogy mi a meghívásod célja. Nem, nem az, hogy mentoráljon, ezt későbbre tartogatjuk (túl meredek lenne elsőre). Most az a célod, hogy felismerd, megfelelő ember-e erre a célra. A célod tehát most az, hogy tanácsot kérj tőle egy fél órás – órás beszélgetés során (fontos elmondani előre, hogy mennyi időt kérsz tőle). Ha őt tartod a megfelelő személynek, de nem jön össze elsőre, próbálkozz újra, ne add fel, légy kitartó!
  3. Ha jól sikerül a beszélgetés, kérhetsz egy újabb találkozót. Úgy viszonyult hozzád és úgy viselkedett, mint egy mentor? Jobban érzed magad a beszélgetés után, mint előtte? Kapcsolódtatok, egy hullámhosszon voltatok? Ilyen kérdésekkel tudod megállapítani, hogy milyenre sikerült a beszélgetés és a megfelelő jelölttel van-e dolgod. Ha igen, kérdezd meg, hogy kérhetsz-e még egy időpontot hasonló céllal. Ha sikerül, kérj újabb tanácsokat. És idővel felkérheted, legyen a mentorod. Mikor? Érezni fogod.
  4. Engedd, hogy a kapcsolat a saját útján haladjon, ne erőltesd, ne siettesd. Ha nagyon jól csinálod, ritkán ez is előfordul: megtörténhet, hogy ő fog felkérni arra, hogy legyen a mentorod.
  5. Ha kihívások elé állít, ne menekülj a farkaddal a lábad között. Jusson eszedbe, hogy miért is csinálod mindezt. Pontosan azt teszi, amit elvárnál tőle.
  6. Kérj visszajelzéseket tőle, így vezetve rá őt arra, hogy elvárod, hogy elmondja a véleményét. Nyugtázd, jegyezd meg (vagy fel), amit mond, és térj majd vissza rá a következő találkákon, így bizonyítva számára, hogy a véleménye számít, illetve azt is, hogy figyelsz és megfogadod a tanácsait. 
  7. Ne félj kérdezni. Az emberek szeretik, sőt egyenesen imádják, ha megkérdezik őket valamiről. Ha valamit nem értesz, kérdezz vissza, soha ne tégy úgy, mintha értetted volna.
  8. Légy türelmes. A mentorálás nem egy háromnapos kurzus. Még csak nem is nyári tábor. Idő kell hozzá, kitartás és rengeteg türelem. Ne szállj ki a játékból, amíg nem éred el a célodat.

Mit tegyél, ha nem sikerül ilyen személyt találnod vagy semmiképp nem sikerül a célszemélyt „megfűzni”? Megtudhatod a holnapi bejegyzésemből.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version