Site icon C.S. Lazzar

Valódi vezetői értékek – II. rész: tisztelet

Valódi vezetői értékek – II. rész: tisztelet

Valódi vezetői értékek – II. rész: tisztelet

A munkahelyi környezetben alapvető fontosságú a tisztelet, beosztástól, hierarchiai pozíciótól függetlenül. Nagyon nehéz, mi több, szinte lehetetlen együtt dolgozni valakivel, akit nem tisztelünk. Magas beosztásban lévő személyek gyakran „magas lóról” beszélnek a beosztottakkal, mégis elvárják, hogy azok tiszteljék őket.

Hallgasd meg (3:21 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Mindenekelőtt nézzük meg, mit is jelent a tisztelet?

Valaki érdemének, értékének vagy jelentőségének elismerése és megbecsülése.

Kedves cégvezető, igazgató, menedzser! Szerinted lehet úgy megbízni egy feladattal valakit, lehet úgy delegálni, lehet úgy céget vezetni, lehet úgy motiválni a munkatársakat, hogy nem tiszteljük őket? Elvárhatod az embereidtől, hogy motiváltak, lelkesek legyenek, ha te nulla tiszteletet mutatsz irántuk? Mi több, még azt is elvárod, hogy tiszteljenek, csak mert te vagy a főnök? Ki kell ábrándítsalak: nem így működik a dolog. Valószínűleg a lelked mélyén te is tudod, csak könnyen elfelejted a taposómalom mindennapi zűrzavarában. Ez az utolsó gondolat a fejedben: a munkatársakat tisztelni kellene. Végezzék el a dolgukat, ahogy te is elvégzed, nincs idő „jópofizásra”. Megértelek… De akkor te is értsd meg, hogy miért mondanak fel sorban az embereid, s miért lefelé irányuló a munkamorál a cégednél.

A valódi vezető zsigerből tisztelettudó. Ha te nem vagy ilyen, nem baj, ez lehet egy tudatos döntés is részedről. Annál jobban fogják értékelni a munkatársaid! 

Gondolj bele, hogy a munkatársaid nélkül mire lennél képes? Nem sokra. Lehet, hogy te is az az ember vagy, aki egyedül kezdte, és eleinte mindent te csináltál. Bárki mondana ma fel a cégednél, te azonnal be tudnál állni helyette. De lásd be: a munkatársaid megkönnyítik a te dolgodat. Azért adják a munkájukat, hogy a te céged haladjon (ha nem így lenne, megint a saját udvarodon kell keresni az okokat…). 

Elsősorban tehát a magad dolgát könnyíted meg, ha megbecsülöd, elismered a munkatársaid értékét. Ezt pedig legfőképp tisztelettel tudod kimutatni. 

Hogyan nyilvánul meg egy főnök-beosztott kapcsolatban a tisztelet?

Kérj, ne utasíts, és semmiképp se parancsolj.

Sose kiabálj.

Ne élj vissza a hatalmaddal.

Ne éreztesd az emberekkel, hogy te bármivel is több lennél náluk – sőt, éreztesd velük azt, hogy ők fontosabbak, mint te.

Dicsérj nyilvánosan, korrigálj privátban.

Kérd ki és hallgasd is meg mások véleményét.

Azt mondd meg, hogy mi a feladat, ne azt, hogyan kell elvégezni.

Ne légy az „én-mindent-jobban-tudok” császár.

Érvekkel győzz meg másokat, ne a „mert-én-vagyok-a-főnök” kártyával. 

Tisztelj és tisztelni fognak.

A valódi vezető tehát egy karakán és tisztelettudó ember. Folytatás következik…

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version