C.S. Lazzar

Nagy döntés vagy fordulópont előtt állsz? Íme, hogyan járj el!

A döntésképtelenség komoly stresszfaktor lehet mindenki életében. Nem elég az a nyomás, hogy tudjuk, dönteni kellene, de ott lebeg a fejünk felett Damoklész kardja is, hogy mi van, ha rosszul döntünk?

Hallgasd meg (3:16 perc)
Olvasd el (3 perc)

Az emberek többsége, amikor keresztút előtt áll, de nem égető a határidő, általában a következő két lehetőség közül választ: 

  1. Halogatás („Ez túl nyomasztó, inkább nem is gondolok rá.”)
  2. Mérlegelés és még több halogatás („Mi van, ha így, mi van, ha úgy… na jó, alszok rá egyet. Majd még egyet. Majd még egyet.”)

Mondanom sem kell (de mégis mondom), egyik sem jó választás. Megmutatom a stratégiát, amivel garantáltan döntésre bírod magad, még a legéletbevágóbb kérdések esetében is.

A könnyebb megértés érdekében, egy példával is illusztrálom: kaptál egy másik állásajánlatot, és arról szeretnél dönteni, hogy válts-e vagy maradj. 

Mint oly sokszor az életben, kezdj egy tiszta lappal. A tetejére írd fel, hogy miről szeretnél dönteni: Váltsak-e állást? A lap további részét oszd fel három egyforma oszlopra. 

Az első oszlop neve: VESZÉLYEK MEGHATÁROZÁSA. Ide írj fel legkevesebb tíz olyan dolgot, ami miatt aggódsz vagy félsz, hogy megtörténhet, ha így vagy úgy döntesz. A legfontosabb, hogy minél pontosabb, minél specifikusabb legyél. Erre egy jó stratégia, az „és akkor?” kérdés újabb meg újabb ismétlése, mindaddig, amíg a dolgok mélyére jutsz. Mi a legrosszabb, ami történhet? És még mi? Ha van legalább tíz, de lehet nyugodtan húsz vagy akár negyven is, megyünk a második oszlopra. 

A második oszlop neve: MEGELŐZÉS. Mik azok a dolgok, amiket tenni tudnál, vagy meg tudnál kérni valakit, hogy segítsen neked megtenni bármit, ami akár egyetlen százalékkal is csökkentheti az első oszlopban szereplő dolgok esélyét. Írj fel egy vagy több megelőzési stratégiát. És hidd el, mindenre van megelőzési lehetőség – ne feledd, ez nem kell a tökéletes megoldás legyen, elég, ha van egy hajszálnyi esély rá.

A harmadik oszlop neve: RENDBEHOZÁS. Mindegyik aggály, félelem mellé írj fel legalább egy olyan stratégiát, ami segíthet megoldani azt, ha bekövetkezne. Ha hajszálnyi esély van rá, hogy az lehet a megoldás, írd fel. 

Ha ezzel készen vagy – és ne siesd el, szánj rá legkevesebb egy fél órát -, már teljesen másképp fogod látni a problémát. Valószínűleg már nem is fogod problémának látni, hiszen mindenféle aggályodra, mindenféle félelmedre találtál megelőzési vagy rendbehozási stratégiát.

Íme a példa:

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version