Site icon C.S. Lazzar

9 mérgező szokás, amiket az érzelmileg intelligens emberek messziről elkerülnek

9 mérgező szokás, amiket az érzelmileg intelligens emberek messziről elkerülnek

9 mérgező szokás, amiket az érzelmileg intelligens emberek messziről elkerülnek

A negatív gondolatok időnként mindenkit megkörnyékeznek, és ezek ellen az egyedüli védelmet a fejlett emocionális intelligencia jelentheti.

Hallgasd meg (3:17 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Az INC magazin újságírója, Marcel Schwantes készített egy 9 pontot tartalmazó listát, amit gyakorlatilag bárki, akár cégvezetőként, akár alkalmazottként, akár párkapcsolatban élő emberként, vagy egyszerűen baráti kapcsolataiban alkalmazni tudja. Az eredmény: egy pozitív hozzáállás az élethez. Ami igazán tetszett ebben a listában, hogy mindegyiket egy-egy példával illusztrálja. Nézzük:

  1. Irracionális gondolkodás: Mindenkinek el kellene fogadnia és szeretnie kellene engem.

Emocionálisan intelligens gondolkodás: Senkit nem tud mindenki szeretni. Ez egyszerűen lehetetlen.

  1. Irracionális gondolkodás: Ahhoz, hogy méltó és magabiztos legyek, kompetens és sikeres kell lennem minden szempontból.

Emocionálisan intelligens gondolkodás: Nem várhatom el magamtól, hogy minden szempontból tökéletes legyek; elfogadható és teljes mértékben rendben van az, ha az ember időnként téved.

  1. Irracionális gondolkodás: Ostoba vagyok és nem érdemlem meg ezt.

Emocionálisan intelligens gondolkodás: Ostobaság volt, amit tettem, de meg tudok bocsátani magamnak és megpróbálhatom újra.

  1. Irracionális gondolkodás: Ennek nem szabadott volna megtörténnie. Én vagyok a hibás.

Emocionálisan intelligens gondolkodás: Ennek meg kellett történnie, mivel megtörtént. Én okoztam, én hibáztam, de nem hibáztathatom magam.

  1. Irracionális gondolkodás: A dolgok mindig rosszul sülnek el.

Emocionálisan intelligens gondolkodás: El kell fogadnom, hogy a dolgok néha rosszul sülnek el, és ez így van rendjén.

  1. Irracionális gondolkodás: Egy csődtömeg vagyok.

Emocionálisan intelligens gondolkodás: Az ember néha téved. És ezzel semmi gond nincs. Megpróbálom újra, megpróbálom másképp.

  1. Irracionális gondolkodás: A múltam terméke vagyok. Semmit nem tudok megváltoztatni. Egyszerűen ilyen vagyok.

Emocionálisan intelligens gondolkodás: A múlt eseményei befolyásolják a viselkedésem, de megtanulhatok másként gondolkodni, és megválaszthatom a reakciómat. Az ember képes megváltozni.

  1. Irracionális gondolkodás: Más emberekre támaszkodok, akik erősebbek nálam. A boldogságom más emberektől függ.

Emocionálisan intelligens gondolkodás: Utóvégül én döntöm el, hogy mi a legjobb számomra. Más emberektől függni vagy sem, többnyire egy szokás kérdése, ami kellő gyakorlással megváltoztatható.

  1. Irracionális gondolkodás: Egyszerűbb elkerülni, mint szembenézni egy problémával; és remélhetőleg magától megoldódik.

Emocionálisan intelligens gondolkodás: Hosszú távon jobb számomra, ha szembenézek a problémákkal és elfogadom bennük a szerepem; csak így lehet valódi megoldást találni és jó emberi kapcsolatokat építeni.

Miért szükséges építeni az emocionális intelligenciánkat?

Mert minden irracionális gondolat táplálja a bennünk egyre növekvő stresszt és szorongást, ami ráteszi a bélyegét az embertársainkkal táplált kapcsolatainkra.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version