Site icon C.S. Lazzar

Ha sikeres szeretnél lenni, kapcsold be a robotpilótát

Ha sikeres szeretnél lenni, kapcsold be a robotpilótát

Ha sikeres szeretnél lenni, kapcsold be a robotpilótát

Az ember mentális képességei korlátozottak, két alvás között a rendelkezésre álló készletből gazdálkodunk. Ezért van az, hogy délután már lankad a figyelmünk, este gyenge az akaraterőnk és nem megfelelő a döntéshozó képességünk. Fontos, hogy tartalékoljunk, és ne pazaroljuk el őket felesleges dolgokra. Erre a legjobb módszer, hogy automatizáljuk, amit csak lehet.

Hallgasd meg (3:53 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Saját magamon tapasztaltam, méghozzá az étel kapcsán, hogy reggel hihetetlen mértékű önuralommal és fegyelemmel rendelkeztem. Egészen pontosan: reggel ellenálltam bárminek, semmivel sem lehetett engem „megrontani”. De ahogy telt a nap, egyre csökkent ez az ellenálló képességem, így késő délután vagy este bármit megettem, amit megkívántam. Most már értem, mitől van ez: estére kifogy az akaraterő és döntésképesség készlete. 

Két megoldást találtam:

  1. Az úgynevezett „power-nap”, azaz a kora délutáni szundi. Ha sikerül beiktatni egy, nem több mint húsz perces szundit, újratöltődik a készlet. 
  2. Automatizálás: mindent, ami rutinszerű, automatizálni kell. Ezt nézzük meg részletesebben:

Ruhatár

Szoktál reggel állni a ruhásszekrény előtt, azon morfondírozva, hogy mit vegyél fel? A sikeres emberek nem gondolkodnak azon, hogy mit vegyenek fel. Steve Jobs mindig farmert és fekete garbót viselt, Barack Obama mindig a sötétkék vagy a mélyszürke öltönyt vette magára, Mark Zuckerberg pedig többnyire szürke pólóban jár. A munkanapokon mindig ugyanúgy öltözöm, és soha nem kell gondolkodjak azon, mit vegyek fel; szombaton viszont percekig képes vagyok válogatni a pólóim között. 

Étkezések

Erről csak olvastam, de nem alkalmaztam: edd minden nap ugyanazt. Így egyrészt a bevásárlás is sokkal egyszerűbb, másrészt az étkezéseid is teljesen rutinszerűen zajlanak, és állítólag az emésztésnek is jót tesz. Látom benne a logikát, viszont én szeretek változatosan enni. Mi a párommal két dolgot teszünk, hogy az étkezés valamilyen szinten automatizálva legyen: 

  1. előre gondolkodunk néhány napot, így minden rendelkezésre áll, amire az elkészítés során szükség lesz. Ezáltal elkerüljük a mindennapos kérdés-sorozatot: És ma mit eszünk? Nem tudom. Te mit kívánsz? Én a salátát. De tegnap is azt ettünk. Igaz. Akkor te mit ennél? Én nem is vagyok még éhes. Hát akkor… – és ezt minden nap eljátszani, bizony időigényes és fárasztó. 
  2. Minden, ami tartós élelmiszer, abból tartunk egy pluszt a kamrában (liszt, olaj, cukor stb). Amikor azt megkezdjük, felírjuk a bevásárlólistára, és mielőbb pótoljuk a kamrában. 

Rutinok

Az előbbi két pont minden ember életének része. Ha ezeket automatizáljuk, már nagyon sok időt és energiát felszabadítunk. Ugyanakkor mindenki meg tudja keresni, hogy mi az, amit még ezeken kívül automatizálni tudna. A rutinok – nem beszélve arról, hogy rendkívül hasznosak –, a figyelem, az akaraterő és a döntéshozó képesség korlátozott készletéből is nagyon sokat meg tudnak takarítani. Nem mindegy, hogy kezdődik a napod: kapkodsz és rohansz, mert későn keltél, vagy mindenre jut időd, mert meg van tervezve. Ugyanúgy este: nem mindegy, hogy szépen levezeted az estéd és egy pihentető alvásban van részed, vagy még fogat mosni sincs kedved, mert éjfélig nézted a kedvenc sorozatod a Netflixen.

Saját tapasztalatból mondom: ha automatizálsz, felszabadultabbá és rendszerezettebbé válnak a mindennapjaid, azaz jobb lesz az életed!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version