Site icon C.S. Lazzar

Hogyan dolgozz otthonról?

Hogyan dolgozz otthonról?

Koronavírus vagy nem, sokan, sokszor dolgozunk otthonról. De nem mindegy, hogyan csináljuk, mert nagyon el lehet rontani!

Hallgasd meg (4:46 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Hol?

Igencsak kényelmesnek tűnhet pizsamában, nagy puffos párnával a hátad mögött, az ágyból dolgozni. Csakhogy ez egyáltalán nem egy produktív megközelítés! Nincs kézügyben semmi, amire szükség lehet, nincs kezed alatt egy egér, amivel gyorsabban, hatékonyabban lehetne dolgozni. Ez legfeljebb e-mailek megválaszolására megfelelő. 

A konyhában, hogy egyszerre mozogjon a fakanál a levesben és a kezed a billentyűzeten, nagyszerű ötletnek tűnhet, ám ez is veszélyes lehet, ráadásul minden leszel, csak épp eredményes nem. És még a leves is odaéghet.

Az ebédlőasztal már egy jobb alternatíva lehet, de ez sem tökéletes. Kipakolod a munkádat, laptop, papírok, számológép, notesz, írószerek, és mire jól belejössz a munkába, szedheted össze, mert kell ebédelni. Ha meg csak félretolod, lehet, hogy egy fontos szerződésen landol egy kis spagettiszósz, és nem hinném, hogy az ügyfeleid kíváncsiak lennének arra, hogy mit ettél tegnap ebédre.

A legjobb az, ha ki tudsz alakítani egy helyet, ahol csak dolgozol. Nem baj, ha kicsi, nem baj, ha elszigetelt – sőt, annál jobb. Így, amikor leülsz ide dolgozni, az elméd is tudja: most munka következik, tehát jobban fogsz tudni összpontosítani.

Mikor? 

Az otthoni munkára sokan úgy gondolnak, hogy de jó, mert nincs megkötés, nem kell 8-tól 4-ig dolgozni, hanem úgy osztom be az időmet, ahogy én akarom. Nagyon sokan megcsúsznak ezen a banánhéjon és jó nagyot esnek. Túl sok halogatás, túl sok egyéb elfoglaltság kerül, a munka meg halad-marad. Ezért az a jó, ha az otthoni munkára is előre kiszabjuk az időt. Nem baj, ha nem 8-tól 4-ig, de legyen megszabva pontosan, és azt be kell tartani! A másik véglet ugyanis az, hogy este 11-kor is még a laptop előtt ülünk. Legyen rutinunk, arra is, hogy mikor dolgozunk, és arra is, hogy mikor nem.

Hogyan?

  1. Öltözzünk fel. A pizsama nem munkaruha. Még otthon sem. 
  2. Legyen kényelmes és praktikus az „irodánk”, mert hosszú távon meghálálja magát. Egyetlen nap egy kényelmetlen székben tönkretehet mindent. 
  3. A magánélet és a munkaélet különüljön el. Munkaidőben nincs főzés, nincsenek gyerekek, nincs tévézés. Nincs mosás, teregetés, vasalás, nincs csevegés a párunkkal – ezt tegyük szünetben. Apropó: tartsunk szüneteket rendszeresen, óránként vagy legfeljebb két óránként tíz percet.

Eszközök

Az otthoni munkát rengeteg applikáció segíteni tudja, ezek közül a legjobb 10-et sorolom (természetesen ez a lista teljesen szubjektív, több millió szoftver létezik):

  1. Serene. Segít összpontosítani, kizárni a megzavarásokat.
  2. Slack. Instant-üzenő csapatoknak.
  3. Zoom. Videó- és hanghívások, konferenciák bonyolíthatók rajta, illetve a képernyőd is megoszthatod mással.
  4. Toggl. Kövesd, hogy mennyi időbe telik végrehajtani egy feladatot.
  5. Google Drive. Helyettesíti az Office-t, ingyenes Word és Excel (meg egyebek), ingyenes felhő tárhely, fájlmegosztás, együttműködés valós időben a dokumentumokban. És ez csupán a sor eleje.
  6. Google Calendar. Időbeosztás, események ütemezése, együttműködés, emlékeztetők.
  7. Chrome Remote Desktop. Képernyőmegosztás, ha nem használod a fent említett Zoom-ot.
  8. Zapier. Automatizálás, azaz bármi, ami ismétlődő, megtanítható a Zapiernek, hogy elvégezze helyetted.
  9. Daywise. Segít a fókuszálásban, azáltal, hogy a telefonos értesítéseket csoportosítja, csak a fontosakat jeleníti meg, a többit meg csak később, amikor tényleg ráérsz.
  10. Asana. Projektmenedzsment applikáció, amelyben összeszedetten, szervezetten lehet együttműködni feladatokon.

Jó munkát, sikert és boldogságot kívánok!

Exit mobile version