Site icon C.S. Lazzar

Sikeres vagy csak látszat?

Siker illusztráció

Foto: pixabay.com

Észrevettétek, hogy a világunk tele van internet-trilliárdárokkal, akiknek valójában nincs annyi pénzük sem, hogy kifizessék a múlt havi számláikat?

Hallgasd meg (3:23 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

A képmutatás ezen formája szinte normálisnak tűnhet, hiszen más emberek elismerése jó érzéssel tölt el bennünket. Ez a játék valójában azonban egy éktelen nagy csapdát rejt magában. Aki többet akar mutatni, mint amennyi valójában, az előbb-utóbb szenvedni fog emiatt.

Ezért elsősorban a médiát lehet okolni, hiszen ha valaki kitűnik valamiben, akár csak egy kicsit is, rögtön szupersztárként mutatják be őt ország-világ előtt. Ezzel mindössze két dolgot érnek el:

Az a szupersztár visszatér a régi életéhez és rájön, hogy már semmi nem a régi, hiszen megtapasztalta, milyen az, amikor emberek tömege ismeri el őt, a képességét, a teljesítményét. S ami azelőtt egy hobbi, netán egy szenvedély volt, mostanra rögeszmévé válik. Nem azért fog bármit is tenni, mert szereti, élvezi és akarja csinálni, hanem mert vágyódik az újabb és újabb elismerésre.

Azok az emberek, akik példát vesznek a felmagasztalt szupersztárról, ők maguk is elindulnak ezen az úton. Ha neki sikerült, nekem is sikerülhet. És elkezdik hajszolni a sikert, a hírnevet, az elismerést. Ez az út viszont a legtöbb ember számára egyenesen a pokolba vezet. 

A siker, mint fogalom, nagyon félre van értelmezve a legtöbb ember fejében, hiszen összekeverjük a hírnévvel és a vagyonnal. Miközben a siker semmi több, mint egy ember, aki azt teszi, amit tenni szeretne. Aki úgy él, ahogyan élni szeretne, szabadon és boldogan. Nem kell hozzá több milliárdos bankszámla, luxusautó vagy 9 hálószobás villa a spanyol riviérán. 

Úgyhogy ha a sikerről van szó, innen kell kezdenünk: hogyan szeretnénk mi élni? Mi az, ami boldoggá tesz bennünket? És nagyon fontos, hogy ne essünk tévhitbe: a boldogságot nem lehet pénzen megvenni, máshol kell azt megkeresni. 

A csavar a dologban ott van, hogy mindaddig nem lehetünk sikeresek, amíg nem találjuk meg a boldogságot. Mégis rengetegen a sikert hajszolják, miközben minden, amire szükségük van, ott van az orruk előtt. Új autót vesznek, fizetésemelésért harcolnak, vállalkozásokat indítanak, építik a nagy házat, befektetésekbe kezdenek. 

Közben az idő telik, a gyerekek magukban cseperednek fel, a házastársunk pedig megunja a várakozást és továbbáll. És ott állunk majd, milliókkal a bankszámlán, de tök egyedül az üresen kongó kilenc szobás házunkban. Nem leszünk boldogok, és – bár úgy tűnik – egyáltalán nem fogjuk sikeresnek érezni magunkat.

Úgyhogy azt kívánom neked: ne hajszold a sikert, inkább találd meg a boldogságodat! S talán arra is ráébredsz a végén, hogy egyúttal sikeres is lettél.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version