Site icon C.S. Lazzar

Hogyan szerezd meg álmaid munkahelyét? 2 lépés, amivel garantáltan sikerül

Hogyan szerezd meg álmaid munkahelyét? 2 lépés, amivel garantáltan sikerül

Hogyan szerezd meg álmaid munkahelyét? 2 lépés, amivel garantáltan sikerül

Friss végzős vagy, és úgy gondolod, a tapasztalat hiánya miatt inkább meg sem próbálod megpályázni az álommunkahelyet? Ne mondj le az álmodról! Már évtizedek óta dolgozol, és szerinted már késő váltani? Sosem késő!

Hallgasd meg (5:41 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

A világ megváltozott: az oktatási rendszer elavult

Régen az volt a bevett szokás, hogy az ember elvégezte az iskolát, ahol szakosodott valamire, majd jelentkezett az állásra, amire kiképezték, alkalmazták, és évtizedek múlva onnan ment nyugdíjba. Ma azonban ez nem így működik. Azt gondolom, hogy lassan már az egyetemi oktatás is elavulttá válik, hiszen az a tudás, amit ott tudnak nyújtani (nem kevés pénzért), egy-két kattintásra van tőlünk (legtöbbször szinte ingyen). Természetesen ezek alól kivételt képeznek bizonyos szakmák, azonban azok a területek, ahol jelenleg a legnagyobb a munkaerőigény – például a szoftverfejlesztés -, nem feltétlenül a felsőfokú oktatási intézmények tudják azt a tudást nyújtani, amire a munkába álláshoz szükség van.

A világ megváltozott: a cégek már nem önéletrajz alapján alkalmaznak

Továbbra is szükséges az önéletrajz benyújtása, és van, ahol ez az első lépés a kapcsolatfelvételre. Azonban a friss, innovatív, fejlődő cégeknél már más szokások vannak kialakulóban. A kapcsolatfelvétel virtuális úton történik, az interjúztatás folyamata merőben eltér a régitől, és az önéletrajznak nincs igazán nagy szerepe abban, hogy az állásra felvesznek valakit vagy sem. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az önéletrajzot össze kell csapni, hiszen az (is) tükrözi a személyiségünket, a munkánk pontosságát, alaposságát. Gyakran nem is a tartalom számít egy CV-ben, hanem a külalak, a helyesírás. Úgyhogy igenis szépen, alaposan el kell készíteni az önéletrajzunkat, viszont ne attól várjuk a sikert. Ez csak egy kicsi – de fontos – része annak a folyamatnak, amely során bezsebelhetjük az álommelót. 

Melyik az a két lépés, ami szükséges ahhoz, hogy megszerezd álmaid munkahelyét?

Mivel én most magát a folyamatot szeretném ismertetni, azzal a feltételezéssel indulok neki, hogy te már tudod, hogy melyik az a cég, ahová jelentkezni szeretnél, és melyik az a beosztás, amelyiket meg szeretnéd pályázni.

  1. lépés: Ismerd meg a céget!

Amikor valaki elküldi a jelentkezését egy céghez, valahol – a motivációs levélben vagy magában a jelentkezési levélben – szerepel a következő mondat: nagyon szeretnék az Önök cégénél dolgozni. És mit gondol az, aki ezt olvassa: nagyon szeretném, ha az Önök cége adná nekem a fizetést. 

Ahhoz, hogy ezt kijelenthesd, nem csak egy elképzelésed kell legyen a leendő munkáltatódról, hanem tényleg tudnod kell mindent. Úgy kell ismerned a céget, mintha már több éve ott dolgoznál. Alapos kutatómunkára van szükség, de ez a befektetésed többszörösen megtérül. Egyrészt a kutatás során kiderülhet, hogy egyáltalán nem ez az a cég, ahol te dolgozni szeretnél – megtakaríthatsz magadnak sok-sok hónapot, amíg „élesben” ébrednél erre rá. Másrészt az állásinterjú során sokkal többet tudsz bizonyítani abból, hogy miért is akarna ez a cég veled dolgozni. Harmadrészt pedig óriásit dob az önbizalmadon az, hogy te már tudod, hogy tökéletes lennél az adott munkára. 

  1. lépés: Miért kellesz te a cégnek?

Alaposan fel kell készülnöd, mert neked kell meggyőznöd a vezetőséget arról, hogy miért van szüksége rád a cégnek. Ők még nem fogják tudni, hogy te kellesz nekik, de ha te erről megbizonyosodsz, őket is könnyűszerrel meg fogod tudni győzni. Ehhez az szükséges, hogy a cégről végzett kutatás során megismerd a cég hiányosságait, gyengéit, problémáit, és ezekre kínálj te megoldást. Kész tények elé kell állítanod őket az alkalmazási folyamat (kapcsolatfelvétel, interjúk) során. Legyenek számok, adatok, amelyek alátámasztják azt, hogy mit tudsz te segíteni a cégnek, milyen előnyeik származnak abból, ha téged alkalmaznak. Egyértelműen látniuk kell azt, hogy felkészültél, hogy tudod, miről beszélsz, és azt is, hogy meg tudod csinálni azt, amit ígérsz. Senki sem fog tudni ellentmondani a számoknak: ha legalább háromszor annyit tudsz termelni a cég számára, mint amennyibe te kerülsz nekik, a munkahely garantált számodra.

Gyakorlatilag ennyire van szükség. Kis munka? Nem. Nehéz? Igen. Megéri? Határozottan. Hiszen az álommunkahelyedről van szó!

Akkor se tántorodj el, ha a munkahely gyakorlatilag nem létezik, azaz a cég épp nem hirdet semmilyen állást, vagy a meghirdetett állások egyike sem passzol rád. Ha a fentiekkel odaállsz a vezetőség elé, megteremtik számodra a munkahelyet!

Bónusz tipp: ne kövesd el ezt a hibát.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version