Főoldal Karrier A karrierépítésben leggyakrabban elkövetett hiba

A karrierépítésben leggyakrabban elkövetett hiba

C.S. Lazzar
A karrierépítésben leggyakrabban elkövetett hiba

Amikor még az út elején vagyunk, tegyük fel, hogy épp egyetem után az első munkahelyünket próbáljuk megtalálni, nem a megfelelő szempontokat tartjuk szem előtt. Két lehetőség közül választunk, miközben a karrierünk szempontjából egy harmadik variáns lenne az ideális. Ugyanezt a hibát vétik azok is, akik később munkahelyváltáson gondolkodnak.

Hallgasd meg (4:19 perc)
Olvasd el (4 perc)

Amikor még nulla tapasztalattal rendelkezünk, azt gondoljuk, hogy bármilyen állás jó, csak induljon be a gépezet. Talán semmi mást nem nézünk azon kívül, hogy itt egy betöltetlen állás és én munkanélküli vagyok. Gyakorlatilag nem is válogatunk, lecsapunk minden kínálkozó lehetőségre. Fel sem tudom sorolni, hogy hány szempontból érint ez a döntés negatívan bennünket. 

A másik lehetőség, hogy ambíciótól túlfűtve a legjobb, legnagyobb cégeket célozzuk meg. És gyakran bejön ez is, hiszen nagyon sok nagy cég alkalmaz kezdőket, akiket a céghez tudnak formálni. Egyébként ha mégsem jönne össze nekünk, akkor még mindig ott az első variáns.

A leggyakrabban elkövetett hiba: állást vagy céget keresünk

A gond az, hogy mindkét esetben nagy eséllyel elvágjuk magunk alatt a fát. A karrierünk építéséhez ugyanis nem az a fontos, hogy melyik cégnél dolgozunk, hanem hogy ki a felettesünk. Valójában mindaddig, amíg beosztottként dolgozunk, ez a legfontosabb szempont: ki a főnökünk? Tudunk tőle tanulni? Felnézhetünk rá? Igazi vezető

Gondoljunk csak bele: hiába dolgozunk annál a cégnél, amiről évekig álmodoztunk, ha a főnökünk egy zsarnok, öntelt, arrogáns barom, aki mellett fejlődésre nulla esélyünk van. Végül is ez egy motiváció arra, hogy pontos képet alkossunk arról, hogy milyen egy rossz főnök, hogy ha esetleg valamikor vezető pozícióba kerülünk, akkor milyenek ne legyünk. A karrierünk előrehaladásának szempontjából viszont ez egy óriási negatívum, valójában egy visszalépés. 

Az álláskeresést én igazából főnökkeresésnek nevezném. – C.S. Lazzar

Ezért arra biztatlak, hogy álláskereső helyett légy főnökkereső. Kezdőként nem az a fontos, hogy milyen beosztásban kapsz állást, hanem hogy ki a főnököd. Mert egy jó főnök alatt olyan tudásra tehetsz szert, amit semmi sem tud helyettesíteni. Egy jó vezető kihozza belőled a maximumot, azt is, amire még te sem gondolnád, hogy képes vagy. Egy jó vezető motivál, lelkesít, támogat, tanít és engedi, hogy hibázz, majd megmutatja, hogyan tanulj ezekből. A karriered elején pedig ez a tapasztalat a legfontosabb, olyan ez, mint a gyerekeknél a hét év otthon. Néhány évvel később pedig sokkal könnyebben megtalálod a helyed egy olyan állásban, amit eredetileg célkeresztbe vettél. 

Kezdő vagy?

Ha az első állásodat keresed, azt gondolhatod: nem vagy abban a pozícióban, hogy válogass, nemhogy főnökök között, hanem még a cégek között sem – nagyon tévedsz. Garantálom neked, hogy ha megtalálod azt a vezetőt, akinek dolgozni szeretnél és ezt a tudtára adod, nem fogsz süket fülekre találni. Nyilván tényleg akarnod kell és tenned kell érte, munkát kell fektetned abba, hogy meggyőzd, de biztosítalak róla, hogy az ilyen vezetők nyitottak arra, hogy új, lelkes, tettrekész alkalmazottaik legyenek. 

Már nem vagy kezdő?

Ha már van néhány ledolgozott év mögötted, akkor sem késő. Több legürcölt év egy rossz főnök alatt már elég ok kellene legyen arra, hogy válts. Nem kell belekeseredned a sorsodba, egyszerűen úgy állj hozzá, mintha most kezdenéd a karriered. Nem könnyű, tudom, viszont még hány év van hátra a karrieredből? Nagy valószínűség szerint még több évtized. Ha már most keserű az életed, mitől lenne jobb később? Használd fel a rossz tapasztalataidat arra, hogy megkeresd a jó vezetőt. Ha készen állsz, olvasd el újra a Kezdő vagy? alatti részt, mert neked is ugyanúgy kell eljárnod: vezetőt kell keresned, nem új állást és nem új céget.

Hogyan találod meg a valódi vezetőt? Itt egy nyolcrészes bejegyzés-sorozat, ami pontosan erről szól: valódi vezetői értékek.

Már látom magam előtt a következő álláskereső hirdetések címét: Lelkes munkaerő jó vezetőt keres! 

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

Sikeresen feliratkoztál. És itt az ingyenes könyv:

Hiba történt az ellenőrzés során. Kérlek, próbáld újra. Ha nem sikerült, lépj velem a kapcsolatba, a kapcsolat oldal által.

C.S. Lazzar will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.