Site icon C.S. Lazzar

Egy nagyon jó ötlet semmiben sem különbözik egy borzasztó ötlettől, ha…

Egy nagyon jó ötlet semmiben sem különbözik egy borzasztó ötlettől, ha...

Gyakran vannak „jó ötleteim”, amelyekről gyakran kiderült – sajnos csak utólag -, hogy annyira nem is jó ötletek. Ne ess bele ebbe a hibába!

Hallgasd meg (4:12 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

A jó ötlet csak akkor jó ötlet, ha azt be is bizonyítjuk róla. Ehhez meg be kell tartani két egyszerű szabályt:

  1. A jó ötletet validálni kell!
  2. Végeztél az 1-es ponttal? Váltsd valóra!

Mit jelent: validálni?

A validálás lényege az, hogy egy ötletről bebizonyítjuk, hogy elméletileg tényleg egy jó ötlet. Ha jól csinálod, be fogod bizonyítani, hogy érdemes megvalósítani, vagy be fogod bizonyítani, hogy jobb bele sem kezdeni, ezáltal megkímélve magad rengeteg munkától, pénzkidobástól és nagyon sok felesleges fejfájástól.  

Hogyan kell validálni?

Első módszer: és akkor?

Elsősorban úgy, hogy megkérded magadtól százszor: és akkor? Ez a mágikus kérdés megfelelő számú ismétlése (100x) a legtöbb esetben bebizonyítja: az ötlet annyira nem is jó ötlet, mint amennyire elsőre annak tűnt. Mondtam már, hogy százszor meg kell kérdezned: és akkor?

Ha túl vagy a száz kérdésen, és még mindig úgy gondolod, hogy ez egy jó ötlet, jó úton jársz! A következő pont gyakorlatiasabb. 

Második módszer: más emberek

Ez az a pont, ahol annak függvényében, hogy miről is szól az ötleted, be kell vonnod más embereket. Ha van jogi vonatkozása (és szinte mindennek van), vonj be egy jogászt vagy ügyvédet. Ha valamilyen szakterülettel kapcsolatos, lépj kapcsolatba egy szakértővel és kérd ki az ő véleményét. Keress rá a Google-n. Mire? Az ötletedre, mert nagy valószínűség szerint már van ilyen (ha nincs, az is megkongathat egy vészharangot – miért nincs?). Ha van, az sem baj, a tiéd lehet jobb! Gyűjts be az ötletedről véleményeket barátoktól, rokonoktól, munkatársaktól és miért is ne, idegenektől! Kérj nézőpontokat, véleményeket, és próbálj meg teljesen elfogulatlan lenni, amikor ezeket elemzed. 

Harmadik módszer: negatív validálás

Ez gyakorlatilag arról szól, hogy felállítasz egy elméletet – ez lesz az ötleted -, majd megpróbálod bebizonyítani róla, hogy miért nem jó ötlet, miért nem fog működni. Érvénytelenítsd az ötletet. Ez ellenkezik mindazzal, amit a legtöbb ember csinál (kitalál valamit, aztán érveket keres arra, hogy az miért egy jó ötlet – persze, hogy sikerülni fog neki). Akár tudod érvényteleníteni az ötleted, akár nem, te ebből csak nyerhetsz

Ugyanakkor megpróbálhatod azt is, hogy odamész egy potenciális vásárlóhoz (lehetőleg célközönség legyen), elmeséled neki az ötleted, majd azt mondod: „De ugyebár ez nem is annyira jó, nincs erre az embereknek szüksége, nem fizetnének érte…”, majd vársz a reakcióra. Ha igazán jó az ötleted, a válasz az lesz: „Dehogynem!”. 

Ha túl vagy a validáláson

Ha bebizonyosodott, hogy nem jó ötlet, ne csüggedj. Ezzel valójában szívességet tettél magadnak. Számtalan vállalkozás ezért mond csődöt, megszámlálhatatlanul sok ember ettől szenved hosszú évekig: van egy „bomba” ötletük, amibe beleszeretnek, majd beleugranak fejetlenül – validálás nélkül -, aztán pedig nem tudnak kiszállni belőle, akkor sem, amikor már teljesen megkeseríti az életüket. Ha viszont sikerült bebizonyítani, hogy jó ötlet, ne hezitálj. Kellő gondossággal elvégezted a validálását, hinned kell magadban és az ötletedben: készíts egy tervet, majd váltsd valóra!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version