Site icon C.S. Lazzar

Hogyan hagyd abba az aggódást

Szüntesd meg az aggódást

Szüntesd meg az aggódást

Ha nem aggódsz, felszabadul a figyelmed, amit majd olyasmire tudsz irányítani, ami tényleg fontos az életedben.

Hallgasd meg (2:36 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

Az aggodalom, kétely és szorongás természetes része az emberi életnek, van azonban, aki ezt túlzásba viszi. Egy kutatás szerint, amit a Liberty Mutual Insurance készített, a megkérdezettek 38%-a minden nap aggódik valami miatt. Ez azért aggasztó! 

Valaki mondta nekem: „tudom, hogy káros ez a sok aggódás, de nem tudom abbahagyni”. A jó hír az, hogy aki képes ezt felismerni, arra is képes, hogy felhagyjon ezzel a szokásával. Már számtalanszor írtam róla, hogy a szokásaink rabságában élünk, azaz minden, amit nap mint nap teszünk, javarészt szokásból tesszük. A szokásokat meg lehet változtatni!

Az aggódással az a gond, hogy a fejünkben van

Az agyunk egy hihetetlenül fantasztikus szerv, ugyanakkor bizonyos esetekben nagyon korlátozott. A legtöbb ember képtelen arra, hogy megfelelőképpen irányítsa a gondolatait, sokkal inkább fordítva van: azok irányítanak bennünket. Az aggódás megszüntetésének első lépése az, hogy ismerjük fel: a szorongás és az aggódás is egy gondolattal kezdődik.

A kiváltó okot, az első gondolatot borzasztó nehéz megállítani – de idővel ez is sikerülni fog. Most viszont nem ezt fogjuk „kezelni”. Ha észrevesszük, hogy aggódunk, fogjunk egy papírt, füzetet, noteszt és írjuk le az aggodalmainkat, úgymond tegyük ki a fejünkből. Próbáljuk meg leírni az aggódás forrását is. Mi váltotta ki? Ne fogjuk vissza magunkat, írjuk le minden gondolatunkat.

Utána olvassuk el, amit írtunk és gondolkodjunk el rajta. Van annak, ami felett aggódunk, megoldása? Ha van, akkor tudjuk, mi a dolgunk: szüntessük meg az aggódást úgy, hogy megoldjuk a problémát. Ha nincs megoldása – sajnos ilyen is akad -, akkor kicsivel nehezebb dolgunk van, hiszen azt kell megértessük magunkkal: nincs hatalmunk befolyásolni, nem tudjuk megváltoztatni, tehát az aggódás semmit sem fog segíteni. Mondjuk ki hangosan: hiába aggódok, semmi sem fog megváltozni.

További tanácsok az aggódásról itt.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version