Site icon C.S. Lazzar

3 tipp, hogy a munkahelyen újra lendületet kapj

3 tipp, hogy a munkahelyen újra lendületet kapj

3 tipp, hogy a munkahelyen újra lendületet kapj

Túl sok munka, rengeteg stressz, az egyik kollégád már megint tőled kér segítséget, a másik pedig két percenként zavar meg – nem csoda, hogy kimerültnek érzed magad. Úgy érzed, jól jönne egy vakáció, de van más megoldás is, amivel újra energikusnak érezheted magad.

Hallgasd meg (3:25 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)
  1. tipp: kapcsolódj szét

Halkítsd le a telefonod csengőhangját és kapcsold ki a számítógépeden az e-mail meg egyéb üzenetküldő programok értesítéseit. Kissé ellentétesnek tűnhet, hiszen a munkahelyedről van szó, ott nem opció az, hogy nem válaszolsz a telefonhívásaidra, vagy nem olvasod el az e-mail üzeneteidet. Persze, nem is ezt mondom, hogy egyáltalán ne reagálj semmire, hanem azt, hogy vedd vissza az irányítást. 

Amikor egyébként is sok a munkánk, ráadásul elárasztanak bennünket a különböző üzenetek, hívások és e-mailek, ez a legjobb, amit tehetünk. Mindenre és mindenkinek válaszolunk, de akkor, amikor nekünk felel meg. Például ne legyen folyamatosan megnyitva az e-mail fiókunk, hanem ellenőrizzük mindig csak naponta 2-3 alkalommal, az előre meghatározott időben. Attól, hogy a telefon le van halkítva, még minden értesítést megkapunk, és utólag tudunk válaszolni, vissza tudjuk hívni azt, aki keresett bennünket. 

Annak, hogy folyamatosan elérhetőek vagyunk, semmilyen előnye nincs számunkra, sőt hátráltat bennünket. A megzavarásoknak komoly ára van, és ezt az árat mindig mi fizetjük meg!

  1. tipp: tarts szüneteket

Az ember nem úgy van kitalálva, hogy megállás nélkül dolgozzon. Agyunk akkor működik a legnagyobb hatásfokon, ha legfeljebb 30 perc megerőltető munka után tartunk 5 perc szünetet, amikor egyáltalán nem gondolunk a munkára. A legjobb, ha megmozdulunk, egyet sétálunk, újratöltjük a vizes palackunkat, szívunk egy kis friss levegőt. 

Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy legyen beiktatva egy hosszabb szünet is. Ideális esetben ez egybeesik az ebédszünettel, így az energiaszintünket is tudjuk pótolni. Az éhes ember ugyanis nyűgös, morcos és nem hatékony.

A leghatékonyabb emberek még egy-egy kis kora délutáni szundit is beiktatnak a napjaikba – ez nagyjából 20 percig tart, és utána olyan lendülettel dolgoznak, mintha korán reggel lenne.

  1. tipp: sétálj egyet egy kollégával

A séta egyébként is jót tesz, de ha ezt megspékeled azzal, hogy magaddal viszel egy munkatársat, hihetetlenül fel tudsz töltődni. A munkatársadnak annyi dolga lesz, hogy míg veled sétál, odafigyel rád, meghallgat, te pedig elmondod neki azt, ami leginkább frusztrál téged a munkáddal kapcsolatban. A gyakorlat lényege az, hogy „kitedd a problémát a fejedből”. 

A munkatársad nem kell semmilyen megoldást adjon a problémádra, erre általában már magadtól rá fogsz jönni csupán azzal, hogy kimondod magadból. A sétát ne nyújtsátok hosszúra, legyen legfeljebb 20-25 perces. Ennyi idő bőven elég kell legyen ahhoz, hogy kiadd magadból a feszültséget.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version