Site icon C.S. Lazzar

Hogyan hozzunk gyorsan, jó döntéseket

Hogyan hozzunk gyorsan, jó döntéseket

Hogyan hozzunk gyorsan, jó döntéseket

Sokszor kell döntenünk az életben olyasmiről, ami valójában teljesen lényegtelen, mégis nehezen hozzuk meg a döntést, töprengünk, vakarózunk, de főként raboljuk a saját – drága – időnket. Ha sikeresek szeretnénk lenni, meg kell tanulnunk gyorsan dönteni!

Hallgasd meg (2:44 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Amikor úgy döntöttem, hogy erről a témáról fogok írni, kutakodni kezdtem és aki keres, az Google… találtam megoldást százával. Túlzok, de valóban több tucat technika létezik arra, hogy az ember gyorsabban hozzon döntéseket. Azonban nekem az a véleményem, hogy aki nehezen hoz döntéseket, annak a 10+1 technika sem fog segíteni. Hogyan dönti el, hogy a 11-ből épp melyiket válassza? Ezért döntöttem úgy, hogy egyetlen tippet fogok adni. 

Ne nehezítsük meg a saját dolgunkat, ha nem igazán fontos dologról kell döntenünk. 

A döntésképtelenség forrása leggyakrabban az a tény, hogy nem tudjuk előre, hogy jó döntést hozunk-e vagy sem – így teljesen normális, hogy félünk a következményektől. A gond akkor van, amikor az apró, lényegtelen dolgokon is túl sokat vacilálunk. Ilyen például az, ha el szeretnénk eldönteni, hogy milyen ruhát vegyünk fel és egy fél órán át állunk a ruhás szekrényünk előtt.

Tehát nézzük meg, mennyire fontos az a dolog, amiről döntenünk kell. Ha egy átlagos hétköznapnak nézünk elébe, vegyük fel az első ruhát, ami kényelmes és jól érezzük magunkat benne. Ha engedjük elszaladni a gondolatainkat – Vajon meleg lesz ma vagy esni fog? A tegnapelőtt is ez volt rajtam, a kollégák azt fogják gondolni, csak ez a két blúzom van. Ha ma megint bejön a cuki futár, jól akarok mutatni. -, fél óra múlva is ott fogunk állni a szekrény előtt, ezeken filózva. 

Egyszerűsítsünk!

Minden döntés előtt számításba kell venni néhány tényezőt, de csak a fontosakat, hagyjuk ki a lényegteleneket! Az öltözködéskor csak négy szempont van, amely a következő három: az esemény jellege és az időjárás.

De mi van, ha fontos dologról kell döntenünk? Hiszem, hogy ha a mindennapjainkba beiktatjuk a fenti szokást, azaz a lényegtelen és egyszerű dolgok felett nem húzzuk az időt, a nehezebb dolgokban is gyorsabban fogunk tudni dönteni. Ugyanakkor segítenek az alábbiak is:

Tudd meg, miért döntesz nehezen

Hogyan járj el egy nagy döntés előtt

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version