Site icon C.S. Lazzar

Három dolog, amit nem kaphatunk meg azonnal (és ez tönkreteheti az életünket)

Három dolog, amit nem kaphatunk meg azonnal (és ez tönkreteheti az életünket)

Három dolog, amit nem kaphatunk meg azonnal (és ez tönkreteheti az életünket)

Az instant jutalmak világát éljük és bár ez többnyire nagyszerű és hasznos, vannak olyan dolgok, amelyekhez nagyon sok türelemre és kitartásra van szükség.

Hallgasd meg (4:02 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Tartok tőle, hogy a most felnövő generáció – akik azt tapasztalják, hogy mindent azonnal megkaphatnak – meg fogja szenvedni a következő három dolgot, amihez türelemre, kitartásra és időre van szükség.

Kapcsolatok

Ez az első és legfontosabb: a kapcsolataink más emberekkel. Mi egykor még keményen megdolgoztunk azért, hogy egy lányt elhívhassunk randira. Napokig, hetekig udvaroltunk, virágot vittünk és hazakísértük délutánonként a lányt, akit végül elhívhattunk moziba. Így lassan-lassan kialakulhatott egy kapcsolat, azt mondhattuk, hogy „járunk”.

Ma? Ma elég jobbra csúsztatni az ujjunkat a mobilunk kijelzőjén és máris van egy randink. De itt lecseng az instant jutalom ideje – hacsak nem egyéjszakás kalandokkal akarjuk leélni az életünket. Az emberi kapcsolatok működésképtelenek, ha nem vagyunk elég türelmesek. A párkapcsolatok, de még a baráti kapcsolatok is időt, energiát és sok-sok munkát igényelnek. A gond ott van, hogy ha ezt nem tudjuk, a kapcsolataink felszínesek és törékenyek lesznek.

Bizalom 

Minden mély emberi kapcsolat alapja a bizalom. „Bízz bennem” – mondjuk egymásnak, habár nagyon jól tudjuk, abban bízunk meg a legkevésbé, aki így kezdi a mondatot. Legyen szó párkapcsolatról, barátról vagy munkatársról, a kapcsolatunk akkor tud igazán jól működni, ha kialakul a kölcsönös bizalom. Ehhez viszont nem szavakra, hanem következetes tettekre, a bizalom bizonyítására van szükség. Tehát ide is rengeteg idő és türelem szükséges. Hogyan tanul meg bízni és bizalmat kialakítani az a fiatal, aki mindent instant kap meg?

Képességek

Az instant jutalmak világában sokkal kevesebb képességre van szüksége egy átlagembernek, mint mondjuk 10-20 vagy 50 évvel ezelőtt. A világ összes lexikona, térképe és szótára ott van a markunkban, miért kellene az ember tehát földrajzot, történelmet vagy nyelveket tanuljon? 

Ez egyrészt egy fantasztikus dolog, hiszen így arra fordíthatjuk az időnket, hogy olyan dolgokat sajátítsunk el, amelyek számunkra érdekesek és hasznosak, másrészt viszont abba a tévedésbe is beleeshetünk, hogy azt gondoljuk, egyáltalán nincs szükségünk arra, hogy bármit is megtanuljunk. Elég, ha tudjuk kezelni a Google-t, nemde? Csakhogy tanulás és fejlődés nélkül egy helyben toporgunk.

Az érem másik oldala

Be kell látnunk, semmit sem tehetünk az ellen, hogy a világunk felgyorsult, alkalmazkodnunk kell hozzá és ebből kell kihoznunk a lehető legjobbat. Ugyanakkor azt is el kell ismernünk, hogy a türelem és a kitartás olyan értékek, amelyek több ezer év után is érvényesek és valószínűleg az emberiség végezetéig azok is maradnak:

A türelem keserű, de a gyümölcse édes.” – Arisztotelész (i.e. 384-322)

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version