Site icon C.S. Lazzar

A kevesebb tényleg több

Felgyorsult világunkban észre sem vesszük, hogy mennyi minden felett felszínesen átsiklunk, csak azért, mert a többet hajszoljuk. Ahhoz, hogy a lényeges dolgoknak valódi értéke legyen, le kell lassítanunk.

Hallgasd meg (2:34 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

A Pareto-elv is bizonyítja, hogy az élet bármely területén a következmények 80%-a az okok 20%-ára vezethető vissza. Szakmai téren ez annyit jelent, hogy ha jelenleg 10 projekten dolgozol, akkor abból csupán 2 igazán fontos, gyakorlatilag az a két projekt hozza az eredmények 80%-át. Mégis a legtöbb időt és energiát a maradék 8-ra fordítjuk, így az eredményeink közel sem annyira jók, mint amennyire azok lehetnének. Következésképpen: a kevesebb több.

A magánéletünkben is hasonlóképp járunk el: mindennel (is) eltöltjük az időnket, tévézünk és a közösségi médián lógunk órákig, ahol rengeteg „barátunk” van, ahelyett, hogy lenne kevesebb barátunk, de valódi, tartalmas és mély kapcsolatot ápolnánk velük. Gyakran előfordul az is, hogy még a párunkat és a gyerekeinket is elhanyagoljuk a virtuális kapcsolatainkért. Mindezek eredményeként úgy érezzük, hogy mindenki más élete jobb, mint a miénk, pedig nem kellene mást tennünk, mint egyszerűsíteni és arra figyelni, azzal foglalkozni, ami igazán fontos. A kevesebb több.

Azt mondjuk, nincs elég időnk, csak futunk és kapkodunk nap mint nap, és nem vesszük észre, hogy pontosan az, hogy túl sok mindennel akarunk foglalkozni, okozza azt, hogy semmire sem jut időnk. Nem lehet egyszerre minden ugyanolyan fontos – egyszerűsítsünk. A lényegtelen dolgokat, a felesleges tevékenységeket és – bármennyire is durván hangzik -, azokat az embereket, akik nem elég fontosak, iktassuk ki az életünkből. Csak így érhetjük el azt, hogy értelmesen töltsük el az értékes időnket, hogy eredményesnek érezzük magunkat a munkánkban, és hogy mély baráti és társas kapcsolataink legyenek. 

Egyszerűsítsünk. A kevesebb több!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version