Site icon C.S. Lazzar

Egész nap keményen dolgozol, mégsincs látszata (nem vastagodik a pénztárcád)?

Egész nap keményen dolgozol, mégsincs látszata (nem vastagodik a pénztárcád)?

Egész nap keményen dolgozol, mégsincs látszata (nem vastagodik a pénztárcád)?

Ebben a bejegyzésben tisztázni fogom az elfoglaltság, a hatékonyság és az eredményesség közötti lényeges különbséget. Ha vállalkozóként jó emberekkel akarsz együtt dolgozni, vagy ha alkalmazottként több pénzt szeretnél keresni, nagyon fontos, hogy tudd, mit jelent eredményesnek lenni.

Az elfoglaltság a lustaság egyik formája. Biztos láttál már olyan munkatársat, aki egész nap rohangál papírokkal a kezében, telefonnal a fülén, de ha a nap végén megkérdezed tőle, mit tud felmutatni, csak megkezdett, félig-meddig elvégzett vagy félbehagyott dolgokat tud felmutatni. Tényleg sokat dolgozott, de semmit sem fejezett be. Néha-néha befejez dolgokat, de a lehető leghosszabb ideig elhúzza azok elvégzését. Tudod mit? Szándékosan teszi ezt, hogy mindig legyen, amit csináljon. Hasznosnak akar tűnni, tehát gondoskodik róla, hogy mindig legyen munkája. Ha túl hamar (időben) elvégzi a feladatokat, akkor üresjáratai lesznek és haszontalannak fog tűnni. Viszont ha egy feladat elvégzése sok időt vesz igénybe, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az a feladat fontos is volt. 

Hatékonynak lenni azt jelenti, hogy az épp soron lévő feladatot a lehető legkisebb erőforrás-ráfordítással végezzük el. Ha a hatékonyság a fő szempontunk, sajnos nem figyelünk arra, hogy az épp elvégzendő feladat elég sürgős és elég fontos-e, hogy azon dolgozzunk. Gazdaságosan oldottuk meg a feladatainkat, tehát hatékonyak voltunk, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy eredményesek is voltunk, ugyanis ha egy jelentéktelen dolgot jól csinálunk, attól még az a feladat jelentéktelen marad. Gyakorlatilag értékes időt pazaroltunk el. A hatékonyság azonban nem lényegtelen, csupán a megfelelő feladatokon kell hatékonynak lenni.

Az eredményesség azt jelenti, hogy elsősorban tudjuk, mi a célunk, és a feladatainkat aszerint válogatjuk meg, hogy melyek visznek közelebb hozzá. Továbbá azt is eldöntjük, hogy az elvégzendő feladatok közül melyik a legfontosabb és melyik a legsürgősebb. Azt végezzük el elsőként, ami egyszerre sürgős és fontos. Aztán jönnek azok, amelyek fontosak, de nem sürgősek, végül pedig azok, amelyek ámbár sürgősek, de nem fontosak. Az utóbbi kettő nagyon ellentmondásosan hangzik, de roppant egyszerű a magyarázat: ha valami nem fontos, akkor lényegtelen, hogy sürgős-e. Például sürgősen ki kellene cserélnem az egeremben az elemet, mert fogy ki, de nem fontos, mert ha kifogyna, mielőtt elemet veszek, használom a touchpadot. Nem fogok olyan dolgokat halasztani az elem vásárlás miatt, mint például egy határidős számla kifizetése, ami egyszerre sürgős és fontos. 

Akár vállalkozóként, akár alkalmazottként, ha igazán jól akarunk haladni a dolgainkkal – úgy is mondhatnám, hogy sikeresek szeretnénk lenni -, tanuljunk meg eredményesnek lenni. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version