Site icon C.S. Lazzar

Nagy döntés előtt állsz és bizonytalan vagy?

Nagy döntés előtt állsz és bizonytalan vagy?

Nagy döntés előtt állsz és bizonytalan vagy?

Menjek egyetemre vagy indítsak egy vállalkozást? Kaptam egy másik állásajánlatot, elfogadjam vagy jól vagyok itt, ahol vagyok? Szakítanék a párommal, de félek, hogy utána egyedül maradok. Mit tegyek? Az élet nagy döntései előtt már csak egy dolgot kell számításba vennünk.

Olvasóim gyakran írnak nekem olyan kérdéseket, mint az előbbiek, amelyek gyakorlatilag egy-egy döntésképtelenségből származnak. A kérdés pedig általában így hangzik: mit tanácsolok, mit tegyenek? Vagy: mi lenne szerintem a helyes döntés. A válaszom pedig szinte kivétel nélkül az: nem tudom. Honnan is tudhatnám? 

Az a nagy igazság, hogy senki sem tudhatja, mi lesz az igazán helyes döntés. Azt mondják, hogy utólag derül ki, hogy helyesen döntöttünk-e, de nem igaz! Ez soha nem derül ki. Mert azt, hogy mi lett volna, ha a másik lehetőséget választjuk, már nem tudhatjuk meg. 

Fehéren-feketén látjuk a világot, amikor nagy dologban kell döntenünk, de a világ nem ilyen. A világnak több millió árnyalata van. Hiába, hogy csak két út áll előttünk, a két út mögött még végtelen sok elágazás, zsákutca és körforgalom van. 

Tegyük fel, két állás közül kell választanod. Az elsőnél lehet, hogy óriásit fejlődsz és minden vágyad teljesül. A másodiknál meg lehet, hogy egy helyben fogsz toporogni, de annál a cégnél találkozol életed szerelmével. Vagy első nap az új munkahelyed felé elüt egy busz. Ha a másikat választottad volna, még élnél. Érted már? Nem tudhatod, hogy mi fog történni.

Tehát, amit meg kell gondolnod, mielőtt meghozod a döntést: a helyes döntést fogod meghozni, bárhogy is döntesz, mert te döntesz úgy. Utólag már ne rágódj rajta, mert soha, soha, SOHA nem fogod megtudni, hogy mi lett volna, ha a másik döntést választod. 

Amikor egy döntésemről utólag azt látom, hogy talán jobb lett volna a másik változat, mindig arra gondolok: lehet, hogy a másik változat végén ott a busz, ami 90 km/h-val száguld felém.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version