Site icon C.S. Lazzar

Mi kell egy gazdag élethez? (Elsősorban nem pénz)

Mi kell egy gazdag élethez? (Elsősorban nem pénz)

Mi kell egy gazdag élethez? (Elsősorban nem pénz)

Ha azt mondom, gazdag, mire gondolsz? A legtöbb ember fényűzésre, jachtokra, drága autókra, tengerparti villára. A gazdagság azonban jelenthet valami egészen mást is, s ha így nézzük, bárki lehet gazdag. Te is.

Szeretnél gazdag lenni? Érdekes módon sok olyan ember van, aki középosztálybeli vagy szegény, és erre a kérdésre mégis azt válaszolja, hogy nem. Úgy gondolom, hogy ez annak a hamis képnek tulajdonítható, ami sok ember fejében kialakult az idők során a gazdagságról. Hamis, mert teljes egészében negatív fényben világítják meg a gazdag embereket, a vagyont és a pénzt is. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: nem minden gazdag ember kapzsi, a vagyonosok nem veszik el más szája elől az eledelt, és a pénz senkit nem tesz rosszá, legfeljebb kihozza belőlünk azt, ami eleve ott volt (csak pénz hiányában nem mutatkozott meg). 

Ahhoz, hogy a szó szoros értelmében valaki gazdag legyen, pénz kell hozzá. A pénz egy eszköz, ami lehetőségeket adhat nekünk ebben a világban. Hogy milyen lehetőségeket látunk meg mi, az már teljes egészében egyéni dolog. Az én értelmezésemben a pénz az az eszköz, aminek segítségével szabadok lehetünk. S engedd meg, hogy megmutassam, mit értek szabadság alatt.

A szabadság nem az évi két hetes kirándulás. A szabadság nem az, ami szinte minden embernek születésből adott (szabad ember, szabad világban azt csinál, amit szabad). A szabadság azt jelenti, hogy nem függök semmitől: sem egy munkahelytől, sem egy fizetéstől, sem más emberektől. Tehát nem kell dolgozzak, csak ha akarok. Nem kell aggódjak a havi számlák miatt. Olyan életszínvonalon élek, amilyenen szeretnék, ahol szeretnék, úgy, ahogy szeretnék.

Azt lehet mondani, hogy számomra a gazdagság szabadságot jelent. De ez nem egy egyszerű dolog. Rengeteg olyan ember létezik, aki piszokul gazdag, mégsem szabad. Az igazság az, hogy én sem vagyok az. Még. De tudom, mit szeretnék, van célom és van tervem is hozzá. A kulcs pedig az, hogy tudom, hogy mennyi az elég.

És szerintem ez kell a valódi gazdagsághoz: legyünk képesek meghúzni a határvonalat. Úgy építsük fel a dolgainkat, hogy tudjunk kiszállni a mókuskerékből, amikor elértük azt, amit meghatároztunk.

Konkrétabban:

1. Írjuk le, hogy mit jelent számunkra a gazdag élet. Legyünk részletesek, alaposak. Van, akinek azt jelenti, hogy minden nap étteremben ebédel. Van, aki havonta egy hetet akar külföldön utazgatva tölteni. Van, aki meg egyszerűen csak arra vágyik, hogy ne kelljen dolgozzon. Bármi is tartozna ide, írjuk le. Csak az tehet keresztbe az egésznek, ami nincs leírva!

2. Számoljuk ki, hogy mennyi pénz szükséges nekünk havonta ahhoz, hogy a fenti életet élhessük. Tudom, nem egy egyszerű feladat, de ha ezt nem számoljuk ki, valószínűleg soha nem is fog valóra válni. Azt is elárulom, hogy a legtöbb ember meglepődik, amikor ezeket a számokat papírra veti, ugyanis a látatlanban nagyon felértékeljük a vágyaink árát, de amikor látjuk papíron el sem hisszük, hogy valójában mennyibe kerül.

3. Az lesz a célunk, hogy kitaláljuk, hogyan lehetne a fenti összeget úgy megkeresni, hogy a kisujjunkat se kelljen hozzá mozdítani, azaz passzív jövedelemből. Egy dolog biztos: nem lehetetlen, sőt sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Ha semmit nem tudunk a passzív jövedelemszerzésről, valóban lehetetlennek tűnhet. Ha még konyítunk is hozzá, akkor is túl nagy falatnak láthatjuk. De garantálom: nem lehetetlen!

Egyébként is dolgozunk, miért ne dolgoznánk azért, hogy a fenti célunkat elérjük? Hogy azt az életet élhessük, amit szeretnénk? Nem ez a lényeg, hogy úgy élhessünk, ahogy mi szeretnénk

Ezen a ponton eszünkbe fognak jutni a kifogások – el sem tudjuk képzelni, mennyi! Szólok, hogy nagyon nehéz lesz nem hallgatni rájuk, mert nagyon ésszerűnek tűnnek. Valószínűleg azok is, de ne feledjük el a célunkat, és azt sem, hogy a kifogások a könnyű utat jelentik, aminek a végén nem az van, amit szeretnénk. Ha viszont a nehezebb utat választjuk most, akkor sokkal hamarabb, mint gondolnánk eljutunk oda, ahol lennünk kell. NE. HALLGASSUNK. A. KIFOGÁSOKRA!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version