Site icon C.S. Lazzar

Hogyan irányítsd a gondolataidat?

Hogyan irányítsd a gondolataidat?

Hogyan irányítsd a gondolataidat?

Az érzelmeid a gondolataidban gyökereznek. A cselekedeteid forrása a gondolataidban keresendő. Az vagy, amit gondolsz. Nagyon fontos, hogy mit gondolunk. Csakhogy legtöbbünk elméje olyan, mint egy tornádó: kiszámíthatatlan és féktelen.

Meg lehet tanulni irányítani a gondolatainkat?

A válasz: igen. Természetesen igen, hiszen a miénkek, mi gondoljuk ki őket! Vagy mégsem? Egy évvel ezelőtt pontosan az ellenkezőjét írtam ennek: A gondolataid nem a tiédek. És akkor hol az igazság? Mint mindig, valahol középen. A gondolataink java nem szó szerint a sajátunk, viszont bármikor képesek vagyunk ezen változtatni, ha akarjuk és begyakoroljuk.

Szükségünk van rá, hogy irányítsuk a gondolatainkat?

Ha nem vagyunk boldogok, ha túl sokat aggódunk, ha inkább negatív érzelmeink vannak, mint pozitívak – igen, elsősorban a gondolatainkat kellene megváltoztassuk. Ha általánosságban azt mondhatjuk el magunkról, hogy rendben vagyunk, boldogok vagyunk – nincs rá szükségünk, de nem árt tudni, hogyan lehetséges.

Van rá gyors és hatékony módszer?

Számos hatékony módszer létezik, viszont egyik sem olyan, mint a világ legjobb gyógyszere, a „mínusz öt”, mert az egyből hat. Türelem és kitartás kell hozzá, hogy megtanuljuk irányítani azt, ami irányíthatatlannak tűnik. Mert valljuk be, néha olyan, mintha az agyunk saját életet élne (mintha nem is a miénk lenne). Vicces, hogy az ember megszelídítette a farkasokat, betörte a vadlovakat, meghódította az eget és a tengereket, de 2021-et írunk, és a legtöbb ember a saját gondolatait sem képes kordában tartani. 

A tíz pontos kérdés: hogyan?

Meg kell tanuljunk meditálni? Pszichológushoz kell járjunk? Semmit sem kell, csak azt, ami jól esik és kényelmes számunkra. Szeretnék egy tuti receptet adni, de nem fog menni, bármennyire is szeretném. Nincs egyetlen univerzális recept, viszont számtalan megoldási lehetőség van. Az egyetlen, amit tanácsolhatok az az, hogy fogjunk hozzá és próbáljuk ki őket egymás után, amíg megtaláljuk a nekünk megfelelőt. Az interneten is találunk megoldási lehetőségeket és számos könyv létezik ebben a témában.

A kulcsszó: kitartás

A legtöbb ember meg sem próbálja, a többiek meg túl hamar feladják. Gondoljunk arra, hogy milyen az, amikor cipőt megyünk vásárolni. Hány cipőt próbálunk fel, míg találunk egy megfelelőt? Attól, hogy nem volt jó az első 4-5, még nem fogunk mezítláb járni, nem igaz? 

Ha nem jön össze elsőre, próbáljuk meg a másodikat, ha az sem, akkor a harmadikat, és akkor se adjuk fel, ha már a huszonötödiknél tartunk.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version