Site icon C.S. Lazzar

Ha nem tudod, merre tartasz, honnan tudod, ha odaértél?

Ha nem tudod, merre tartasz, honnan tudod, ha odaértél?

A frissen induló vállalkozások 90%-a az első öt évben csődöt mond. A házasságok több, mint fele válással végződik. Magyarországon 2010-ben ez az arány 67%-os volt.  Mi a közös ebben a két tényben? 

Ha nincs egy tiszta képünk arról, hogy hová szeretnénk eljutni, legyen szó akár egy vállalkozásról, akár alkalmazottként a karrierünkről vagy akár a párkapcsolatunkról, mindig az aktuális történések és tényezők befolyásai szerint hozzuk a döntéseinket. Olyanok vagyunk, mint a közgazdászok: https://www.andyfoulds.co.uk/amusement/economists.htm

Miért csődölnek be a cégek?

A legtöbb cég úgy indul el, hogy:

A.) A céget alapító személynek elege van a jelenlegi munkahelyéből, és úgy dönt, kézbe veszi a dolgokat.

B.) A nagyobb profit reményében belekezd egy olyan vállalkozásba, amit eleve nap mint nap végez (mondjuk egy asztalos nyit egy asztalosműhelyt).

Láthatjuk, hogy egyik pont sem tartalmaz egy víziót. Nem beszélve arról, hogy ez a személy gyakorlatilag nem tudja, mit jelent vállalkozónak lenni. Az is igaz, hogy a legtöbb vállalkozó nem tudja. Az sem, aki végül sikeres lesz. 

A különbség az, hogy a sikeres vállalkozó általában tudja, hogy mit szeretne elérni. Van egy jövőképe a cége számára, ami általában nem az, hogy jó sok profitot termeljen, hanem valami, ami másról szól. Azokról az emberekről, akiknek ő szolgáltatni szeretne valamit vagy egy igazán jó terméket szeretne megalkotni. 

A kulcsszó: megold egy problémát. S mivel világos a jövőképe, van egy célja, onnantól mindent megtesz, hogy azt valóra váltsa. Megtanul vállalkozni, minden problémát csak egy kihívásnak lát, és csak megy előre, minden akadályon átgázolva. Természetesen a vízió mellé társul a kitartás, az elköteleződés. Ennek fontosságáról az alábbi videóban esett szó: https://www.youtube.com/watch?v=bSir9LLG2eo

Miért válnak el annyira sokan?

A párkapcsolatok esetében sincs ez sokkal másképp: ha megkérdeznénk az elvált embereket, hogy mi a válásuk oka, sok mindent felsorolnának. De ha úgy tennénk fel a kérdést: igaz-e, hogy a válás döntésének meghozatala előtt mindketten mást akartatok, a válasz nagy valószínűség szerint „igen” lenne. Azaz a házastársak nem alakítottak ki egy közös jövőképet, amelyet mindketten akarnak és ami annyira erős, hogy minden más problémán átsegíti őket. Kimondhatatlanul fontos, hogy egy párkapcsolatban ez megtörténjen. 

Ha van egy közös jövőképünk már a házasság elején, amit folyamatosan csiszolunk és mindig ahhoz igazodunk, a válás esélyét minimálisra csökkentjük.

Nem kell feltétlenül házasságról legyen szó, lehet az élettársi viszony vagy akár barát-barátnő kapcsolat. Ha a két fél nem beszélget a jövőről, honnan tudják, hogy ugyanarra tartanak? Lehet az egyik fél úgy áll hozzá, hogy házasságot, gyerekeket lát maga előtt, míg a másik csak egy kalandot akar, és a holnapi napnál nem lát tovább. Mennyire lesz csalódott az első fél, amikor a második egyik napról a másikra faképnél hagyja őt? 

Legyenek vízióink és azokat ne tartsuk meg csak magunknak

Legyen szó magánéletről, karrierről, vállalkozásról, gondolkodjunk el rajta: hová szeretnénk eljutni? Döntsük el, mi a célunk és ezt mondjuk is ki, írjuk is le. Ha vállakozásról van szó, az alkalmazottak is motiváltabbak, céltudatosabbak lesznek és jobb döntéseket tudnak hozni, ha tudják, hogy mi a szerepük, mivel tudnak hozzájárulni a közös cél eléréséhez. Ha párkapcsolatról van szó, kommunikáljunk a partnerünkkel, mert csak így lehetünk valamelyest biztosak abban, hogy jó helyen vagyunk és közösen tartunk ugyanabba az irányba.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version