Site icon C.S. Lazzar

A siker kulcsa a kitartás: 5 bevált módszer, hogy megerősítsd a mentális elkötelezettséged (magabiztosság, önbizalom és kitartás)

Legnagyobb emberi hibánk, hogy feladjuk. A legbiztosabb sikerre vezető út az, hogy fuss neki még egyszer.

Legnagyobb emberi hibánk, hogy feladjuk. A legbiztosabb sikerre vezető út az, hogy fuss neki még egyszer.

Csodálattal nézünk fel azokra az emberekre, akik emberfeletti képességekről tanúvallomást téve, meghódítanak csúcsokat (világrekordokat és szó szoros értelmében a legmagasabb hegyeket), több mint negyven kilométeres maratonokat futnak, vagy a semmiből mammut cégeket építenek fel. Természetesen azt gondoljuk, hogy van valami ezekben az emberekben, ami bennünk nincs meg. És itt tévedünk.

Hallgasd meg (5:27 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

A valóság ugyanis az, hogy gyakorlatilag minden emberi képesség, bárki által elsajátítható – legalábbis ezt mondják a tudósok (nem a brit tudósok, hanem a svájciak). Ez még számomra is hihetetlenül hangzik, de amikor egy tudós szájából hallom ezt, számos tényszerű bizonyítékkal alátámasztva, kénytelen vagyok fejet hajtani és azt mondani: így van.

Azt állítják, hogy minden ember agya alapjában véve egyforma. Anatómiailag ugyanúgy épül fel: idegsejtek és gliasejtek alkotják. Viszont, amitől minden agy egyedi (mint az ujjlenyomat), nem más, mint az, hogy ezek a sejtek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Ugyancsak tudósok mondják azt is, hogy egy bizonyos képesség elsajátításához nem kell más, mint az agy megfelelő „beprogramozása”.

Összegezve tehát: bármilyen képesség elsajátítható, nem személyiség kérdése. Einstein nem attól volt zseni, hogy különbözött az agya bármiben is Jóska bácsi agyától. Beethoven nem attól volt nagyszerű komponista, hogy az ő agyában bármi is másképp működött volna, mint neked, kedves Olvasóm. Úgy Einstein, mint Beethoven, ugyanakkor az emberiség minden nagy lángész egyénisége, attól volt az, aki, ahogyan használta az elméjét.

Legnagyobb emberi hibánk, hogy feladjuk. A legbiztosabb sikerre vezető út az, hogy fuss neki még egyszer. – Thomas A. Edison

Visszatérve a kitartásra: ez is egy elsajátítható képesség. A bevezetőben említett emberek semmilyen emberfeletti képességgel nem rendelkeznek. Csak egyszerűen kitartóbbak másnál. Nem születésből, nincs a génjeikbe kódolva, nem Isten ajándéka. Akkor hogyan? Gyakorlat teszi a mestert!

Íme öt módszer, amit alkalmazhatsz a mentális kitartásod megerősítésére:

1. Pozitív gondolkodás

A gondolkodásoddal programozod a tudatalattidat, a tudatalattid pedig irányítja a gondolataidat. Oda-vissza út, de minden a te gondolataiddal kezdődik. Ha folyamatosan azt mondod magadnak, hogy „nem fog sikerülni”, „nem tudom megcsinálni”, akkor úgy lesz, és előbb-utóbb feladod. Ezért fontos, hogy pozitív gondolataid legyenek és addig ismételd őket, amíg te is elhiszed. „Meg tudom csinálni”, „meg fogom csinálni”, „képes vagyok rá”! Mondd ki ezeket bátran, hangosan is!

2. Vizualizáció

Számtalan bizonyíték van rá, hogy az agy nem tud különbséget tenni aközött, ami valójában megtörtént, és amit fejben képzelsz el. Ennek az erejére támaszkodva segíts magadon: apró részletekbe menően képzeld el magad, amikor eléred a célod. Hogyan éred el? Fizikailag hogyan látod magad? Mosolyogsz? Mit csinálsz még? Ugrálsz örömödben? Mit érzel, amikor ott vagy? Elégtételt érzel? Fel vagy villanyozódva? Érezd már most, amit akkor fogsz érezni, és az agyad a segítségedre lesz abban, hogy elérd ezt.

3. Készülj fel a botlásokra

Nem fog minden simán menni. A kérdés nem is az, hogy lesznek-e botlások, hanem, hogy mit fogsz tenni utána? A gyenge kitartással rendelkező ember egyszerűen feladja. Az elit sportoló feláll és úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Neked is ezt kell begyakorolnod. Készülj fel aprólékosan, hogy mit fogsz tenni, amikor nem úgy jön ki a lépés, ahogy szeretnéd. Több lehetséges módszer létezik: van, akinek elég egy mély levegővétel, van, aki meghallgat egy bizonyos dalt, van, akinek beszélnie kell egy bizonyos személlyel (férj/feleség/mentor/barát), van, akinek elő van készítve írásban, hogy miért teszi azt, amit tesz. A lényeg, hogy tereld vissza magad a helyes vágányra.

4. Siker tábla

Óriási segítség tud lenni a múltbéli sikered. Készíts egy víziós táblát és készíts egy siker táblát. A víziós táblára írd fel a célodat/céljaidat. Remek ötlet a fürdőszobai tükörre írni és ismételni minden fogmosáskor (ideális esetben reggel és este). A kitartáshoz viszont ugyanennyire fontos, hogy tudd, képes vagy megvalósítani céljaidat: készíts egy siker táblát, amire felírod az eddigi sikereidet. Ezt elég naponta egyszer elolvasni, hogy feltöltődj. Írd fel mondjuk egy lapra és tedd ki a bejárati ajtóra. Mielőtt kilépnél reggel az ajtón, olvasd el őket, s máris elégtétellel indulsz neki a napodnak.

5. Aludd ki magad

A fáradt ember hamarabb feladja. A kialvatlanság nem csak fizikailag, hanem mentálisan is megterhelő. Aludd ki magad rendesen éjjel és, ha kell, napközben is szundizz. Újra Einsteint említem, aki híres volt a napközbeni szundijairól. Egyébként minden embernek más az alvásigénye, erre nincs szabvány, van, akinek elég hat óra, és van, akinek még kilenc is kevés. Itt egy egész sor tanács arról, hogy mit tehetsz a jobb alvásért.

Sikert és boldogságot (és kitartást!):

Exit mobile version