Site icon C.S. Lazzar

Minden reggel két lehetőséged van: tovább alszol és álmodod az álmaidat, vagy felkelsz és valóra váltod őket

Minden reggel két lehetőséged van: tovább alszol és álmodod az álmaidat, vagy felkelsz és valóra váltod őket

Minden reggel két lehetőséged van: tovább alszol és álmodod az álmaidat, vagy felkelsz és valóra váltod őket

Ki ne szeretne sokáig aludni? Több, mint két évtizede korán kelek és néha még nekem is jól esik lustálkodni egyet. A gond az, hogy bármennyire jól esik, utána elfog a lelkiismeret-furdalás. Azt az időt hasznosabban is tölthettem volna…

YouTube video player
Hallgasd meg (4:50 perc)
Olvasd el (5 perc)

Több, mint tizenöt éve vállalkozó vagyok, így a mindennapjaim fokozatosan egyre zsúfoltabbak és egyre pörgősebbek lettek. A számtalan telefonhívás, üzenet, e-mail, gyűlés, kérdések és eldöntenivalók olyan iramban váltják egymást, hogy szinte megszusszanni sincs idő. Kivéve a reggeleket. 

A nap legproduktívabb része: a reggel

A friss ész sokkal többre képes, mint a leterhelt, a fáradt. Illetve elég hamar felfedeztem azt, hogy a leghatékonyabb akkor vagyok, amikor senki nem zavar. Ezt mesterségesen előidézni napközben szinte lehetetlen. Nem úgy reggelente, amikor még mindenki édes álmát alussza. Ilyenkor nem szól a telefon, nem jönnek üzenetek, senkinek nincs kérdése. Arra tudok figyelni, amire én akarok. Ilyenkor tudok igazán feltöltődni, illetve ez az az időszak, amikor kiürítem az agyam. Mára már kész rutint alakítottam ki, amit folyamatosan tökéletesítek.

Minden reggel dől el

A címben szereplő idézetnek igazán mély értelme van számomra. Én már megéltem azt, hogy ha nem lennének a reggelek, én sem tartanék ma ott, ahol. A reggel az az idő, amikor előnyre tudok szert tenni mással szemben. Tudom fejleszteni magam, olvasással, edzéssel, elmélkedéssel, kreatívkodással. Tudok néhány órát úgy dolgozni, ahogy napközben soha nem tudnék. Egy-két óra alatt több munkát elvégzek, mint egyébként egy egész nap alatt. Illetve ami a legfontosabb: reggel születnek meg az egetrengető ötletek, tervek, célok is.

Úgyhogy nem vicc: vagy alszol tovább és álmodozol, vagy felkelsz és az álomból célt formálsz, tervet készítesz hozzá, majd valóra váltod. 

Nem vagy korán kelő típus?

Mondok neked valamit: senki sem az. Mindenki szeret aludni, csak van, aki másként dönt. Van, akinek mások a prioritásai. A kérdés az, mit szeretnél inkább? Jókat aludni, vagy vannak ennél nagyobb álmaid is? 

De én nem tudok korán kelni!

Elfogadom. Feltételezem, hogy valamikor kerékpározni sem tudtál. Érdekes módon emberek milliárdjait látjuk biciklizni nap mint nap. Mert senki sem tud, de mindenki meg tudja tanulni. Ugyanígy a korán kelést is el lehet sajátítani. Ehhez viszont akarnod kell. Te kell akard, és azt is tudnod kell, hogy miért szeretnél korán kelni. Praktikák, technikák léteznek, de csak akkor működnek, ha tudod, hogy mit szeretnél. Ha elég erős a miérted, akkor a korán kelés már kis áldozat lesz. 

De hogyan?

Ez most nem az a bejegyzés. Írd be a google-be: „hogyan keljek korán”. Biztos vagyok benne, hogy számtalan megoldást találsz. 

Hogy csináltam én?

Eleinte úgy, hogy rádiós műsorvezető voltam és reggel hattól volt a műsorom. Nem volt más választásom. Utána úgy, hogy vállalkozó lettem és láttam a reggeli hatékonyságot, eredményességet, és úgy döntöttem, ezt én ki fogom használni. Elterveztem előző nap, hogy mit fogok megvalósítani másnap reggel. Aztán reggel, ahogy felébredtem, azonnal felkeltem és hozzáláttam. Az én technikám ez volt: tudtam, mit szeretnék és egyszerűen csináltam. 

Ha tudod, mit szeretnél, megtalálod a módját. Ha nem elég erős a célod, megtalálod a kifogást.

Nos? Csatlakozol a korán kelők klubjához? 

Sikert és boldogságot!

Exit mobile version