Site icon C.S. Lazzar

Valódi vezetői értékek – IV. rész: felelősségvállalás

Valódi vezetői értékek - IV. rész: felelősségvállalás

Valódi vezetői értékek - IV. rész: felelősségvállalás

Ha egy alkalmazott valamit elront, ki azért a hibás? Tízből kilenc ember azt mondaná: az alkalmazott. A valódi vezető tudja: ő, mint vezető, a hibás. A valódi vezető tudja, mit jelent a felelősségvállalás.

Hallgasd meg (3:17 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

A vezetői felelősségvállalás viszonylag új koncepció, és csak az igazán tudatosan irányított vállalkozásoknál működik az elmélet. A vezetők ugyanis nem szeretnek felelősséget vállalni, főként nem az alkalmazottaik hibáiért. Hogyan is mondhatná azt egy vezető: „Béla, ezt jól elszúrtad, de nem baj, én vagyok a hibás, vállalom a felelősséget.” Mi történne ennél a vállalkozásnál másnaptól? Mindenki sokkal többet hibázna és a főnökre kenné. Nos, igen, ez így van, de nyilván nem erre gondoltam, amikor kijelentettem, hogy az alkalmazott hibáiért a vezető a hibás. 

A vezetői felelősségvállalás abban nyilvánul meg, hogy ha egy alkalmazott valamit hibázik, a vezető megvizsgálja, hogy a hiba miért fordulhatott elő. Amint azt egy előző bejegyzésemben is írtam, 5 lehetőség áll fenn: 

Mi az oka, hogy az alkalmazott hibázott? Ki a felelős érte?
Az alkalmazott nem tudja pontosan, mi a dolga, vagy nem világos számára a feladatainak minden részlete.  Felettes, mert nem delegált megfelelőképpen.
Különböző, személyiségből fakadó okok miatt (figyelmetlen, szétszórt). Felettes, mert ő alkalmazta a nem megfelelő embert.
Magánügyi okokból (fáradtság, családi problémák). A felettes, mert nem elég empatikus. Észre kellene vennie, hogy az embernek emberi problémái vannak.
Mert emberből van. Az alkalmazott, ha először követi el ezt a hibát. Ha ismétlődő hiba: a felettes a hibás, mert az ismétlődő hiba már arra utal, hogy az alkalmazott vagy nem tudja mi a dolga (1-es pont), vagy nem megfelelő a posztra (2-es pont).
Szándékosan vagy nemtörődömségből. A felettes. Itt a legfelsőbb szinteken kell keresni a hibást. Mert aki azt alkalmazta, aki a nemtörődömöt felvette, azzal is baj van. 

Láthatjuk, hogy a vezetői felelősségvállalás igencsak fontos szerepet kap egy jól működő vállalkozásban. Tudjuk, hogy az esetek többségében ez egyáltalán nem így működik. A vezető nem empatikus; nem delegál megfelelőképpen, mégis az alkalmazotton veri el a port; rosszul alkalmaz, és még ő áll az erdő felől; a gyenge láncszemeket nem iktatja ki, így romlik az egész csapat munkamorálja. 

Az igazi vezető felelősséget vállal a saját döntéseiért, és ide beletartozik az is, hogy kik dolgoznak a cégnél és milyen munkát végeznek.

A valódi vezető tehát egy karakán, tisztelettudó, alázatos és felelősségvállaló ember. Folytatás következik…

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version