Site icon C.S. Lazzar

Dolgozás otthonról: összezárva! Hogy fér össze a munka a családdal? (3. rész)

Dolgozás otthonról: összezárva! Hogy fér össze a munka a családdal? (3. rész)

Dolgozás otthonról: összezárva! Hogy fér össze a munka a családdal? (3. rész)

„Komoly házasságpróba” – így jellemezte két szóban egy ismerősöm a világjárvány miatt kialakult helyzetet. A négy fal között, 24-ből 24-et összezárva valóban kihívás lehet. Két lehetőség van: vagy megerősödnek a kapcsolatok, vagy széthullanak. Szeretnék segíteni, hogy az előbbiből legyen több, ezért hasznos tippekkel jövök.

Hallgasd meg (3:37 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Szabályok

Legfontosabb, hogy semmit ne bízz a véletlenre, különben összecsapnak a fejed felett a hullámok. Szabályok kellenek, amelyeket közösen hoztok meg és amiket mindenki betart.

Ütemterv

Készítsetek egy tervet, amit mindenkinek kötelező betartani. A terv legyen egyszerű, átlátható, és mindenkit foglaljon le. A tervet közösen készítsétek és legyen igazságos. A terv be nem tartásáért legyen kiszabva büntetés – mindenkinek! -, amit mindenki magának állapít meg. Itt is fontos az igazságosság!

Egyenjogúság

Az anyák úgy érzik, hogy öt munkahelyük van.”

Mindenki vegye ki a részét mindenből. A fenti tervben nem lesz lehetőség mindenre kitérni részletesen, ezért fontos, hogy előre legyen megbeszélve: a házimunka mindenki feladata. A főzés, mosás, takarítás úgyszintén. Oldjátok meg váltásokban vagy osszátok fel, ki mit csinál, de legyen igazságos. 

Váltások

Ahol kisebb gyerekek vannak, ajánlott a két szülőnek váltásokban dolgoznia, illetve gyereket felügyelnie. Ez lehet akár 1-2-4-6 vagy akár 8 órás váltás is, a lényeg itt is: egyenlőség, igazságosság. 

Megzavarások

Jó, ha van annyi hely a lakásban, hogy el lehet különíteni egy „telefonáló-szobát”. Erre külön szabály vonatkozzon: ha a szoba ajtaja csukva van, tilos bemenni, és igyekezni kell csendesebben vigadni! Ha nincs erre lehetőség, akkor egyszerűen ki kell jelenteni: ha valaki telefonál, csendben kell lenni. 

Mi ebben a jó?

Nem könnyű, de nem lehetetlen, és akár előnyt is jelenthet. Íme mit ír egy 39 éves, háromgyerekes apuka:

„Ha egy túl aktív életed volt, és keveset voltál a gyerekekkel, akkor a gyerekek most ennek nagyon örülnek. Így megpróbálnak a lehető legtöbbet melletted lenni. Minden érdekli őket. Például a tegnap a konyhában dolgoztam. Egy olyan weboldalt felejtettem nyitva – munkaügyben -, ami nem gyerek szeme elé való. A lányom meg arra járva nagy szemekkel nézte. Figyelem, mert háttérben kíváncsi szemek vannak!”

Egyrészt jó, mert a gyerekek többet látják a szüleiket, másrészt hátrány, mert összemosódik a munka és a magánélet. Ezért fontos a fent leírt ütemterv és a szabályok. 

Következtetés…

Bármi is lenne nálatok a helyzet, ne feledjétek, hogy együtt vagytok benne ebben az egészben, legyetek igazságosak és empatikusak – gondoljatok a másikra is! És akkor minden rendben lesz.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version