Site icon C.S. Lazzar

3 taktika, amivel garantáltan eredményesebb lehetsz (elkerülve a halogatást)

3 taktika, amivel garantáltan eredményesebb lehetsz (elkerülve a halogatást)

3 taktika, amivel garantáltan eredményesebb lehetsz (elkerülve a halogatást)

A halogatás számtalan formában mutatkozhat, és gyakran észre sem vesszük, hogy kevésbé fontos dolgokkal töltjük el az időt, miközben azt, ami igazán fontos lenne, halogatjuk.

Hallgasd meg (5:24 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

Minden e-mailt megválaszoltam, a Slack-en (instant üzenő) a munkatársaim összes kérdésére reagáltam, rengeteg mindent elvégeztem, mégis a munkaidő végén azt éreztem, hogy semmi értelmeset nem csináltam az elmúlt nyolc órában. Te is magadra ismertél? 

Az a gond a halogatással, hogy az agyunk erre van beprogramozva, szeret halogatni, így sokszor nagyon alattomos módszerekkel vesz rá arra bennünket, hogy olyasmivel töltsük el az időt, ami jólesik, és nem azzal, amivel kellene. Ennek köszönhető, hogy gyakran inkább csak elfoglaltak vagyunk, mint eredményesek. 

Szerencsére a tudomány segít! A következő három taktika nemcsak kutatások által alátámasztott, hanem általam kipróbált és számomra bevált módszerek is.

Az igazán nagy meglepetést vagy inkább csalódást az okozta számomra, hogy még olyankor is halogatáson kaptam magam, amikor már kész rendszerem volt arra, hogyan és milyen sorrendben végzem el a feladataimat. Pedig azt gondoltam, sikerült teljes mértékben kiiktatni az életemből a halogatást. Ekkor jöttem rá arra, hogy én sem vagyok különb, az én agyam is pontosan úgy működik, mint minden más emberé: ami valamiért nem tetszik nekem, azt a lista végére tolom, újra meg újra. Gyakorlatilag halogatok. Ezért kipróbáltam egy taktikát:

Szüntessük meg a rejtett torlaszt

Valahányszor azon kapom magam, hogy egy feladatot folyamatosan áttolok egyik napról a másikra, rászánok néhány percet arra, hogy elemezzem ezt a feladatot. Felteszek magamnak néhány kérdést: tényleg elég fontos és sürgős ez a feladat, hogy el akarjam vagy el kelljen végezni? Ha igen: miért halogatom állandóan? Valószínűleg azért, mert valamilyen kellemetlenség kapcsolódik hozzá. Mi ez a kellemetlenség? Addig ások, amíg rábukkanok a halogatás forrására. Ha ez megvan, lehet kezelni. Ugyanis előfordulhat, hogy a halogatás oka valójában egy másik, erősebb, nemesebb ok.

Tegyük fel, az volt az elképzelésed, hogy bevezetsz egy reggeli rutint: másfél órával korábban fogsz felkelni, így sokkal produktívabb lehetsz. De valahogy nem tudod rávenni magadat. Az elemzés során kiderülhet a másik, nemesebb ok: számodra rendkívül fontos az, hogy a pároddal egyszerre keljetek fel és együtt reggelizzetek. Amint erre fény derül, képes leszel más megoldást keresni az eredményességed növelésére. Például korábban kelsz fel, elvégzel néhány feladatot, de visszabújsz az ágyba, mielőtt a kedvesed felébredne. 

Daraboljuk fel a mamutot

Abban az esetben, ha az áskálódás során valami teljesen más dolog derül ki, például az, hogy a halogatott feladat egyszerűen túl nagy falat, és azt sem tudom, hogy hol fogjak hozzá, eszembe jut a mamut. Nem lehet a mamutot egyben bekapni, fel kell darabolni és meg kell keresni azt a falatot, amit elsőre akarok bekapni. Azaz nemcsak hogy felbontom a nagy feladatot apróbb, könnyebben, gyorsabban elvégezhető kis feladatrészekre, hanem megkeresem azt az első lépést is, amit még ma el tudok végezni. 

Például régóta tervezed, hogy indítasz egy vállalkozást. Ez valóban egy óriási falat lehet, az ember azt sem tudja, hol fogjon hozzá, de az biztos, hogy nem a halogatás a megoldás. Az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik, és így kell erre a feladatra is gondolni. Melyik az az első apró lépés, amit még ma meg tudsz tenni? Felveszed a kapcsolatot egy ügyvéddel? Eldöntöd, mi legyen a cég neve? Csupán ennyit kell tenned, és így kis lépésekben elindulsz a céljaid megvalósítása felé.

Oszlassuk el a félelmet

Néha arra jövünk rá, hogy egyszerűen félünk belekezdeni egy adott feladatba. Ilyenkor egy új perspektívára van szükségünk. 

35 év felett a férfiaknak ajánlott évente meglátogatni az urológust. Tegyük fel, hetek óta halogatod ezt a feladatot, és most, a dolgok mélyére ásva rájöttél, azért halogatod, mert félsz. Ellenben azt is tudod, hogy annak a következményei, hogy nem mész el az orvoshoz, sokkal rosszabbak lehetnek, mint annak, hogy aláveted magad a vizsgálatnak. Ez az összehasonlítás, ez az új nézőpont segíthet, hogy megtedd azt, amit régóta halogatsz.

Legközelebb, amikor azon kapod magad, hogy halogatsz valamit, légy kedves önmagaddal, hiszen az önmarcangolás nem fog segíteni. Jusson eszedbe, hogy így működik az agyad, ez ellen semmit sem tehetsz, viszont bevethetsz különböző taktikákat, amelyek segítenek túllépni az akadályokon.  

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version