Site icon C.S. Lazzar

Kétféle félelem van – különböztessük meg őket!

Kétféle félelem létezik

Kétféle félelem létezik

Félelem a pókoktól és a kígyóktól, félelem a munkahely elvesztésétől, félelem a haláltól, félelem a koronavírustól, szorongás, stressz, rémület és pánikrohamok… Egy felmérés szerint az emberek 84%-a fél valamitől. Szerintem ezt bátran fel lehet kerekíteni a fertőtlenítőszerek baktériumirtó arányára, azaz 99,99%-ra. Mind félünk valamitől, csak van, aki nem vallja be.

Hallgasd meg (3:09 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

A valós félelmek

Nincs semmi gond a félelemmel, sőt örüljünk, hogy tudunk félni, különben már rég kihaltunk volna. Ugyanis a félelem első kategóriája az, amikor olyasmitől tartunk, ami veszélyezteti az életünket. Nem szaladnánk át egy autópályán, mert félnénk, hogy elüt az autó. Nem ugranánk ki egy repülőből ejtőernyő nélkül. Nem mondanánk azt az erdőben a medvének, hogy mit képzelsz, ki vagy te, hogy bundában szeded itt a málnát?! Ilyen esetekben bátran féljünk, mert az életünk múlhat rajta.

A valósnak hitt félelmek

Az emberek azonban leggyakrabban olyasmitől félnek, amiről csupán azt gondolják, hogy valósak, de igazából hamis tényeken és bizonyítékokon alapszanak. Ezek azok a félelmek, amelyek nemhogy életben tartanának bennünket, inkább meggátolnak minket abban, hogy igazán jól éljünk. Visszafognak és csapdába ejtenek, s minél több figyelmet szentelünk nekik, annál jobban tápláljuk és növeljük, mi pedig annál jobban fogunk félni. 

12-ből 1 ember fél attól, hogy az irodai fénymásoló titokban átveri őt.

Az emberek 23%-a folyamatosan retteg attól, hogy kirúgják (mondjuk ezek bizonyos százaléka jogosan, mert lusták és csak lopják a napot, de mi van a szorgos, becsületes emberekkel?).

Az emberek kétharmada nem tesz meg valamit, amit szeretne, mert fél, például nem tanul meg úszni, mert fél a víztől.

Mit tegyünk?

Nem baj az, ha félünk, a gond az, amikor egy valósnak hitt félelemnek túl nagy hatalmat adunk. Amikor megengedjük neki, hogy közénk és az álmaink közé álljon. Amikor a félelmet felruházzuk egy olyan erővel, ami valójában nincs neki: egy gondolkodó, álnok szörnyeteget képzelünk el, ami felett nekünk semmi hatalmunk nincs. Pedig valójában a félelmet csak mi tudjuk életben tartani, ugyanakkor nekünk áll hatalmunkban az is, hogy elpusztítsuk. Hogyan? Megtudhatod a következő bejegyzésemből: 5 lépés, hogy bármilyen félelemmel szembenézz.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version