Site icon C.S. Lazzar

Ha nem bánsz jól az ügyfeleiddel / pároddal / alkalmazottaiddal, valaki más fog

Ha nem bánsz jól az ügyfeleiddel/pároddal/alkalmazottaiddal, valaki más fog

Ha nem bánsz jól az ügyfeleiddel/pároddal/alkalmazottaiddal, valaki más fog

Az, hogy valaki ma ott van, nem garancia arra, hogy holnap is ott lesz. Ahhoz már minden nap tenni kell valamit.

Hallgasd meg (4:45 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

Valamikor csak egy cipész volt a városban, egy cukrász, egy pék és egy mészáros. Az emberek nem válogattak. Ha hús kellett, a mészároshoz mentek, ha kenyér kellett, a pékhez. Ha tetszett, amit kaptak, jó, ha nem, annyira messzire kellett utazni az alternatíváért, hogy inkább lenyelték a keserű mérget. 

Ma már nincs ez így. Olyan világot élünk, amikor óriási a kínálat és nagy a döntési szabadság. Annak az esélye, hogy amit te kínálsz, ne legyen elérhető másnál, legalább olyan minőségben és hasonló határidővel, gyakorlatilag nulla. Ha ez valamilyen furcsa okból kifolyólag mégis így lenne ma, holnap már kettőnél több konkurenciád is lesz. Lásd a modern technológia újításait: ha tegnap valaki feltalálta és szabadalmaztatta a mobiltelefonba építhető, kijelző alatti ultrahangos ujjlenyomat-olvasót, holnap már az összes nagy telefongyártó készülékében elérhető lesz ugyanaz.

Tehát arra építeni a vállalkozásod, hogy a klienseid rád vannak szorulva, egyenlő az öngyilkossággal. Ezért egy sikeres vállalkozásnak komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy megszerezze és megtartsa az ügyfeleket. Tegyük fel, hogy a termék vagy a szolgáltatás, amit kínálsz, teljesen rendben van – ez előfeltétele a sikernek. 

Az ügyfélnek mindig az a legfontosabb, hogyan bánnak vele.”

Akár terméket, akár szolgáltatást nyújtó vállalkozásról beszélünk, az első és legfontosabb mindkét esetben a minőségi szolgáltatás, illetve a kiváló ügyfélszolgálat. Teljesen mindegy, mivel foglalkozik a céged, minden azon tud bukni, hogyan bánsz az ügyféllel. Hiába készíted te a világ legínycsiklandozóbb, legízletesebb, legszemrevalóbb fánkját, hiába csomagolod fehér babos, piros dobozkába, kis masnival rajta, és hiába adod olcsóbban, mint azt megengedhetnéd magadnak, ha az eladód goromba, ma-holnap te fogod megenni az összes fánkot, mert eladni semmit sem fogsz. 

Bánj jól az alkalmazottaiddal és ők majd gondját viselik az ügyfeleidnek.” – Richard Branson

Ha az ügyfelek megtartásának a titka az, hogy jól kell bánni velük, akkor egyszerű: az alkalmazottaknak meg kell mondani, hogy legyenek kedvesek az ügyfelekkel, nem igaz? Nem, nem igaz. Az alkalmazottnak azt mondani, hogy legyen kedves az ügyfelekkel, kábé olyan, mint azt mondani egy hisztiző gyereknek, hogy hagyja abba. Láttál már olyan gyereket, aki abbahagyta, csak mert a szülő azt mondta neki? Nos, az alkalmazottak sem így működnek, ugyanis nem robotok, hanem emberek. Nem az a megoldás, hogy megmondjuk nekik, kedvesnek kell lenni. 

Az emberek annak hisznek, amit látnak, és nem annak, amit hallanak.”

Egy jó vezető tudja, hogy példát kell mutatnia. Elsősorban neki kell jól bánnia az alkalmazottaival, az alkalmazottak meg automatikusan jól fognak bánni az ügyfelekkel. Az is igaz, hogy:

Azt kapod, amit jutalmazol.” 

A jó bánásmód mellett még egy jó vezetői magatartás: ha valaki jól végzi a dolgát, a vezető megjutalmazza, az embert megdicséri, a cselekedetet pedig példaértékűre emeli. 

Csak azért, mert mindig itt vagyok, nem biztos, hogy mindig itt is leszek.” 

Szerintem a leggyakrabban elkövetett hiba egy párkapcsolatban az, hogy a párunkat biztosra vesszük. Vannak ugyanis olyan pillanatok az életben, amelyek akarva-akaratlanul ezt váltják ki belőlünk. Ezek közül a legjellemzőbb a házasság. Túl sokszor fordul elő, hogy a házasság éppen az ellenkező eredményt hozza, mint amit elvárnának az emberek tőle. Félreértés ne essék, nem a házasság ellen szólok, hanem az ellen, ami az emberek fejében ekkor történik. Azt gondolom, hogy sokan rosszul gondolják, ugyanis semmi, de semmi nincs a égvilágon, ami egy embert örökre a másikhoz láncolhatna. Se gyűrű, se papír, se pap, se Isten. A párod szabad akaratából van melletted, és ma már olyan világot élünk, hogy ha nem bánsz jól vele, szabad akaratából magadra hagyhat. 

Egy párkapcsolat nem csupa romantika, jókedv és kacagás. Nem csupán séta a naplementében, díszes vacsorák puccos éttermekben. Nem lesz mindig minden rendben, és nem fog mindig minden könnyen menni. Egy párkapcsolat akkor tud hosszú távon megmaradni, ha szilárd alapokra, elvekre épül, amelyeket a nehezebb időkben is mindketten betartotok. Ezek közül egy nagyon egyszerű: bánj jól a pároddal, különben valaki más fog.

Sikert és boldogságot!

Exit mobile version