Site icon C.S. Lazzar

Egy sikeres nap reggel kezdődik – Egyetlen trükk, ami segít korán kelni

Egy sikeres nap reggel kezdődik – Egyetlen trükk, ami segít korán kelni

Egy sikeres nap reggel kezdődik – Egyetlen trükk, ami segít korán kelni

Azt mondják azok, akik sokáig kutatták a sikeres embereket, hogy van néhány közös dolog mindannyiukban. Egyik ezek közül: korán kelnek, és így szereznek előnyt mindenki mással szemben, akik későig lustálkodnak. Szeretnél sikeresebb lenni? Kelj korán! Azt is megmondom, hogyan!

Hallgasd meg (3:50 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Nem én találtam ki, itt a bizonyíték: a sikeres emberek korán kelnek, írja a CNBC. És ez csupán egy tízes lista azon emberek ezrei közül, akik a kakasnál is korábban szöknek ki az ágyból, ráadásul piszokul sikeresek. 

Alig egy hete írtam arról, hogy miért jó korán kelni. Tegyük fel, hogy a hajnali csipabontás előnyeiről már sikerült meggyőznöd magad. A gyakorlatba ültetéssel azonban komoly gondok vannak. Íme, mit kell tenned:

A felkelés egy döntés kérdése. Volt már úgy, hogy elaludtál rendesen? Mi történt, amikor felriadtál? Felszöktél és rohantál, mint egy őrült, igaz? Tanulság: ha elég erős a motiváció, nem érdekel már, hogy álmos vagy-e, szöksz és futsz. Hogyan idézd elő ezt minden reggel? 

Két dolog szükséges hozzá. 

Egy: legyen egy komoly, erős célod, hogy miért szeretnél felkelni. Ha mondjuk nem akarod lekésni a repülőt, ami a nyaralásodra visz, gond nélkül felkelsz. De ez csak egyszeri alkalom. Hogyan teheted ezt rutinossá, mindennapossá? Fogalmazz meg egy erős, határozott célt. Mit szeretnél? Milyen előnyre akarsz szert tenni? Mit fogsz csinálni, ha korán kelsz? Sportolsz? Olvasol? Sétálsz? Tanulsz? Dolgozol? Mi a célod ezzel? Lefogyni? Fitt lenni? Okosabb lenni? Karrierben előrelépés? Netán anyagi függetlenség? Meggazdagodás? Te tudod, neked kell eldönteni. De mélyről jövő, szilárd elhatározás legyen!

Kettő (és ha hiszed, ha nem, ez a kettő közül a fontosabb): ha fel akarsz kelni, amikor megébredsz, ne gondolkodj rajta, hogy fel akarsz kelni. Eszedbe se jusson, hogy korán reggel van, és meg se forduljon a fejedben, hogy ellenőrizd, mennyire vagy álmos. Elég, ha egyetlen pillanatra gondolkodsz el, máris átveszik az uralmat fölötted az érzelmek és győzni fognak! Tízből tízszer győzni fognak. Mert ember vagy és az érzelmeid uralkodnak fölötted, nem pedig fordítva. Próbálj meg szívből kacagni legközelebb, amikor robbansz fel az idegességtől és megérted, miről beszélek.

Ehelyett tedd ezt: számolj el tízig és tízre kelj fel. Fontos, hogy legyen benne matek! Például 1 + 1 = 2 → 2 x 3 = 6 → 6 + 4 = 10. Felkelés! 

Ez nem halandzsa, nem humbuk, hanem tudomány és nagyszerűen működik. Azért válik be, mert ahhoz, hogy számolni tudj, az agyad prefrontális kérgét aktiválnod kell, ami a logikus gondolkodásért, döntésekért felel. És ilyenkor kikapcsolod a limbikus rendszert, ami az érzelmekért felel. Mert nem megy együtt a kettő. Voltál már reménytelenül szerelmes? Valakibe, aki rád sem nézett? A prefontális kéreg azt mondta (volna), hagyd, semmi esélyed, menj, inkább csocsózz egyet. A limbikus rendszered viszont teljesen mást mondott… És ott sóvárogtál napokon-heteken át, mint egy aszalódó szilva. Vagy logika, vagy érzelem, de nem megy egyszerre mindkettő.

Ha tehát reggel már nem arra figyelsz, amit érzel, azaz hogy álmos vagy, hanem arra, hogy mennyi egy meg egy, eszedbe sem jut, mennyire álmos vagy. És felkelsz. Pont.

Jaj, hogy utána eszedbe jut és visszafekszel? Arról már nem szól ez a történet. De majd talán egy másik.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version