Site icon C.S. Lazzar

5 szokás, amit a sikeres emberek nap mint nap ismételnek

5 szokás, amit a sikeres emberek nap mint nap ismételnek

5 szokás, amit a sikeres emberek nap mint nap ismételnek

Kultúránkban az egyik legfontosabb szó a „többet” – egyre több és több termékkel vagyunk bombázva, minden felgyorsult, több munka és több stressz ér bennünket, mint valaha az emberiség történelmében. Így szinte rá vagyunk kényszerülve, hogy többet zsúfoljunk bele az amúgy is csordulásig telt időbeosztásunkba. Nem csoda, hogy több produktivitásra vágyunk.

Hallgasd meg (4:09 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Charles Duhigg: A szokás hatalma című könyvéből kiderül, hogy az ember valójában a saját szokásai rabja. Abban a tévhitben élünk, hogy minden cselekedetünk egy tudatos döntés következménye, miközben a valóságban kevesebb, mint 5% tudatos, a többit szokásból tesszük. Erről írtam én is bővebben A siker legnagyobb ellensége: a nem megfelelő szokások című bejegyzésemben. Most egy 5 szokást felsorakoztató listával jövök, amit te is könnyedén be tudsz iktatni a mindennapjaidba.

1. Kelj korábban mindenki másnál.

A sikeres emberek zöme (nem mindenki), korábban kel mindenki másnál. Vannak a megrögzött koránkelők, akik hajnali 2 és 5 között kelnek (szerintem ők kissé őrültek), és vannak, akik egyszerűen korábban kelnek egy-két órával, mint mindenki más. Ez az idő sokkal többre elég, mint azt gondolnád! Két bejegyzés, ami segít: Miért kelj korán? Hogyan kelj korán?

2. Uralkodj a saját időd felett. 

A sikeres ember tudja, hogy legnagyobb értéke az idő. Ez az, amiből ha fejre áll sem lesz több. Mindenkinek 24 óra áll a rendelkezésére, a kérdés az, hogy ki hogyan osztja be és mivel tölti ki. Tanuld meg úgy beosztani az idődet, hogy az téged szolgáljon. Összpontosíts mindig arra, amit épp csinálsz, azaz tanulj meg fókuszálni és küszöböld ki a megzavarásokat, hiszen egy megszakításból visszatérni teljes fókuszálással az eredetileg végzett munkához valamivel több, mint 23 percbe (!) is kerülhet.

3. Ápold a tested, a lelked és az elméd.

A sikeres ember tudja, hogy csak akkor tud maximális teljesítményt nyújtani, ha tökéletesen működik a szervezete, értsd: nem beteg, energikus, pihent, tiszta elméjű. Ez egy összetett kérdés, de alapvető fontosságú, mert a legtöbb ember ezt hanyagolja el a legjobban. Az ember egy gép, rengeteg gyűrődést kibír (amíg bírja). És az ember hajlamos azt gondolni, ez mindig így lesz. De tudjuk: nincs így. Amikor lerobbanunk, semmire sem vagyunk jók, amíg újra rendbe nem jövünk. Nos, egy sikeres ember ezt nem várja meg, elébe megy a problémáknak, megelőzi a bajt: edz, sportol (karbantartja a testét), megfelelőképpen táplálkozik (minőségi üzemanyagot tankol), meditál (kitisztítja az elméjét, kiüríti a koszt, rendet rak), jól és eleget alszik (megpihenteti a testét és az agyát).

4. Figyelj.

A sikeres ember, ha ébren van, akkor éber. Odafigyel arra, amit épp csinál, nem engedi az agyát elkalandozni. Nem multitaskingol. Ahogy a zen mantra mondja: „Ha ülsz, ülj. Ha jársz, járj. Ne habozz!”. Ez a folyamatos éberség következtében látjuk úgy, hogy a sikeres emberek vonzzák magukhoz a jobbnál jobb lehetőségeket. Nem, nem mágnesek ők, csak figyelnek.

5. Értsd meg a „nem” erejét és használd.

A sikeres ember sokkal többet mond nemet, mint igent. A fókuszálás a nemről szól. A megzavarások elkerülése a nemről szól. Ha valamit szeretnél, minden másra nemet kell mondanod. Tanulj meg nemet mondani!

Garantáltan sikeres leszel, ha a fenti 5 szokást bevezeted az életedbe? Nem. De egészen biztos, hogy sokkal közelebb kerülsz hozzá!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version