Site icon C.S. Lazzar

Szabad ember vagy, hát légy szabad! Vállalkozz!

Szabad ember vagy, hát légy szabad! Vállalkozz!

Szabad ember vagy, hát légy szabad! Vállalkozz!

Szeretnél szabad lenni, azt tenni, amit akarsz, amikor akarod? Kötetlen munkaprogramot, rugalmasságot, minden hónapban más kontinensen lenni? Van rá megoldás! Egyre több ember választja a 8-tól 5-ig robotolás helyett a szabadságot.

YouTube video player

Nyilvánvalóan ez nagyon jól hangzik, de a valóság az, hogy keményen húzod az igát, mégis a hó végén szorítani kell egyet a nadrágszíjon, különben nem futja a következő fizetésig. Egész évben a szabadságról álmodozol, aztán amikor elutazol, nem tudod élvezni, mert annyira belejöttél a spórolásba, hogy itt sem tudod abbahagyni. Az asztalra étel kell minden nap, a számlákat havonta, késlekedés nélkül ki kell fizetni. Szép álom, de csak az: álom.

Tévedés! Ami egyeseknek álom, az másoknak a valóság. Csakhogy az emberek többsége fél feladni azt a biztonságot, amit a jelenlegi munkahelyük nyújt, szemben azzal a bizonytalansággal, amit a saját lábra állás jelentene. 

Amit észre kell venned az az, hogy nincs lényeges különbség aközött, hogy nyolctól ötig robotolsz, vagy a saját lábadra állsz, önállóan, felettesektől, főnököktől függetlenül megkeresed azt a pénzt, amire szükséged van, és közben élvezed a szabadsággal járó előnyöket. 

Egykor a munkahely valóban biztonságot jelentett. Elvégeztük az iskolát, munkába álltunk, dolgoztunk napi nyolc órát, megkaptuk rendszeresen a fizetésüket, amiből megélhettünk, majd elmentünk nyugdíjba, és végre azzal foglalkozhattunk, amivel mindig is szerettünk volna. Végre megvolt a szabadságunk, amit akár több, mint 20 évig élvezhettünk.

De a világ megváltozott. A nyugdíjkorhatárt megemelték. A nyugdíj szinte semmire sem elég, úgyhogy nyugdíjasként is azon kell gondolkodjunk, hogyan szerezzünk több pénzt, amiből megélhetünk. Miért választanánk ezt a virtuális biztonságot? Mert a másik forgatókönyv még több bizonytalanságot rejt magában? 

Gondolj bele, miben különbözöl egy vállalkozótól? Végzel egy munkát egy cégnek, amiért téged az a cég megfizet. És mit tesz egy vállalkozó? Gyakorlatilag ugyanezt, a lényeges különbség az, hogy a vállalkozónak nem egyetlen cég a kliense. Te, alkalmazottként, egyetlen cégtől, azaz egyetlen klienstől függsz. Ez az igazi bizonytalanság, ebben a forgatókönyvben van a nagyobb kockázat.

Milyen valós biztonságot ad neked a cég, ahol dolgozol? Nézd meg a munkaszerződésedben, hogy mennyi idővel azelőtt kell értesítsen téged a cég arról, hogy felbontja a szerződésed? A legtöbb esetben egy hónap. Mire elég az? Miért választanád ezt a bizonytalanságot, szemben azzal, hogy vállalkozó leszel?

De mihez kezdhetnél? Milyen vállalkozást indíts el nulla tapasztalattal? Jóformán ötleted sincs, félretett pénzed sincs, és tudod, hogy nagyon nehéz bármi újjal előrukkolni. Mintha magadat hallanád, igaz? Nem csoda, hiszen így működik az agyunk. Ahogy Dr. Richard Wiseman pszichológus mondta: „Agyunkban két egyéniség harcol folyamatosan egymás ellen. Az egyik a kreatív, a csendesebb, a másik a nagyon hangos, a logikus egyéniség”. Kitaláltad: általában az utóbbi győz. 

A kreatív az, aki azt mondja: vállalkozzunk! Legyünk szabadok! Legyünk a magunk ura! Mire a logikus leinti: szállj le a fellegekből! Ki kell fizetni a villanyszámlát, nincs idő álmodozni!

Le kell győzni az agyunkban tomboló hangos egyéniséget! Minden vállalkozó ezt teszi. 

Bármilyen ötlettel rukkolsz elő, tudnod kell, hogy a logikus egyéniséged azonnal lendületbe lép és érveket fog keresni, hogy lebeszéljen téged. Egyébként nagyon könnyű dolga van, mert kiválóan ismer téged. 

Ahhoz, hogy belekezd egy vállalkozásba, és legyőzd a hangos egyéniséged, a következő három pontot kell végigjárnod:

  1. Megtalálni az ötletet.
  2. Megkeresni az első lépést.
  3. Meglépni az első lépést.

Legtöbben az egyes pontnál elbuknak, mert valami igazán egyedit szeretnének kitalálni. Mások azon buknak el, hogy olyasmibe kezdenek bele, ami pénzt, rengeteg munkát és, az állammal ellentétben, kevés szabadságot nyújt. Például egy kis kávézó vagy egy panzió. 

Nem kell feltalálni a spanyolviaszt

Előrukkolni egy igazán egyedi ötlettel valóban nagyon nehéz, ezért ezzel inkább ne is próbálkozz. Ehelyett keresd meg azt, amiben te igazán jó vagy, amit szívvel-lélekkel tudsz csinálni. Sajnos az élet arra tanít meg, hogy átlagosak legyünk. Gondolj vissza az iskolára: egyes tantárgyakból nagyon jó voltál, másokból viszont nem remekeltél. Mit tettek a tanáraid és a szüleid? Elküldtek pluszórákra azokból a tantárgyakból, amelyekből gyengébb voltál, ahelyett, hogy arra összpontosítottak volna, amiben igazán jó voltál. Ezzel pedig pontosan azt érik el a gyerekeknél, hogy az átlagosságra törekedjenek, és ne arra, hogy valamiben kiemelkedjenek. 

Találd meg a szupererődet!

Melyek a te erősségeid? Meg kell találnod őket, és ki kell aknáznod a benned rejlő lehetőségeket! Mielőtt továbbmennél, végezd el a következő gyakorlatot. Vegyél a kezedbe papírt és ceruzát, s válaszolj a következő kérdésekre spontán, anélkül, hogy túlgondolnád:

  • Mi az, ami igazán könnyen megy neked? 
  • Mi az, ami felvillanyoz, amiben el tudsz merülni?

Találd meg az ötletedet!

Bízom benne, hogy az iménti gyakorlat segített neked megtalálni az erősségeidet, ideje az ötleten agyalni. Itt a legfontosabb emlékezned arra, hogy az ötleted nem kell feltétlenül a következő Tesla vagy Uber legyen. Csinálhatsz nyugodtan olyasmit, amit már sokan csinálnak, csupán légy egy kicsit másabb, az eredetiséged sokféleképp megnyilvánulhat. 

Így indulj el:

Mi az én erősségem?

Milyen szolgáltatások léteznek, amihez szükséges ez az erősség? Válassz ezek közül egyet, amit szívesen csinálnál.

Most vizsgáld meg a piacon lévő cégeket, és keresd a hibákat. Mi az, amit ők rosszul csinálnak? Mi az, amit szerinted jobban lehetne csinálni? 

További szempontok, amiket ajánlatos szem előtt tartani:

  1. Minimális pénzre legyen szükség! 

A vállalkozás ne igényeljen nagy pénzbefektetés, lehetőleg legyen nulla befektetéssel elindítható. Általában a szolgáltató vagy a digitális termékeket árusító cégek ilyenek, mert nem kell hozzá kézzelfogható áru és raktározó felület, nincs szavatossági idő, sokkal kevesebb engedély szükséges hozzá. 

  1. Ne legyen szükséged munkatársakra

Az elinduláshoz ne legyen szükséged más munkatársakra, hiszen a legtöbb cégben a legnagyobb kiadás a munkatársak fizetése (emlékszel az egyes pontra).

  1. Adjon kellő rugalmasságot

Ne korlátozd be magad már előre időben és erőforrásokban. A vállalkozásoddal járó felelősségeket el kell tudd végezni részmunkaidőben, napszaktól függetlenül, a világ bármely pontjáról. Ne feledd: több szabadságra törekszel.

Üzleti terv

Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy hónapokig, sőt évekig készítik a tökéletes üzleti tervet. A tökéletes üzleti terv nem létezik. Igaz, hogy bármilyen terv jobb, mint a semmilyen,  de ne ess át a ló másik oldalára. Igen, készíts egy tervet, de ne szánj erre többet, mint egy hét. Olyan lesz, amilyen lesz, közel sem lesz tökéletes, az is lehet, hogy inkább fog hasonlítani egy kívánságlistára, mint a tényleges üzleti tervre. Az üzleti tervek lényege az, hogy befektetőket találj a cégedhez. De ahogy az előbbi bekezdésben elmondtam, olyan vállalkozást indíts, amihez nincsen szükség (sok) pénzre. Tehát arra sincs szükség, hogy tökéletes üzleti terved legyen. 

Az első lépés a legnehezebb

Legfeljebb egy hét után meg kell tenned az első lépést, úgyhogy én a helyedben az egy hét alatt azon gondolkodnék nagyon sokat, hogy mi legyen ez az első lépés. Mert ahogyan megléped ezt az első lépést, vállalkozó leszel, és innen már nincs visszaút.

Ne félj

Egyetlen vállalkozó sem indult neki úgy a vállalkozásának, hogy minden lépése előre ki lett volna tervelve. Mindenki útközben fedezte fel, hogy mikor mit kell tennie, mert nincs két egyforma ember és nincs két egyforma vállalkozás. Higgy magadban, hogy mindig képes leszel meghozni a megfelelő döntést. Soha ne kételkedj a döntéseid helyességében, tudd, hogy az éppen rendelkezésedre álló információk birtokában a lehető legjobb döntést hoztad meg. Ha tévedsz – és hidd el, fogsz tévedni -, ne csüggedj, vond le a tanulságot, és menj tovább. Minden sikeres vállalkozás ettől sikeres: a kitartástól. 

Ne feledd el a célodat

Nagyon könnyű belebonyolódni a vállalkozásodba, főleg amint elkezd fellendülni, és egyre több pénz termel. A pénz, a profit el tudja vakítani az embereket, és képes elfeledtetni velünk azt, hogy miért is lettünk vállalkozók. Jusson eszünkbe: nem a pénz miatt. A cél a szabadság volt. Hogy azt csináljunk, amihez épp kedvünk van, ott legyünk, ahol szeretnénk lenni, azzal töltsük az időt, amivel és akivel szeretnénk. A cél a szabadság.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version