Site icon C.S. Lazzar

A „jó” csapdája: hogyan gátolja a fejlődést a középszerűség elfogadása?

A „jó” csapdája: hogyan gátolja a fejlődést a középszerűség elfogadása?

A minőség és az ár örök vitája – mindannyian találkoztunk már ezzel a dilemmával. Legyen szó egy új háztartási gépről, egy laptopról vagy akár egy szolgáltatásról, sokszor hajlamosak vagyunk beérni a „jóval”, csak hogy spóroljunk egy kicsit. De hosszú távon valóban megéri az olcsóbb megoldást választani? Vagy épp ellenkezőleg, a minőségre való törekvés lenne a kulcs a sikerhez – legyen szó vásárlásról vagy a saját munkánkról? Nézzük meg közelebbről!

Az olcsó húsnak híg a leve – vagy mégsem?

Gondolj bele, hányszor hallottad már ezt a mondást! És valljuk be, van benne igazság. Ha mindig a legolcsóbb terméket vagy szolgáltatást választjuk, előbb-utóbb csalódni fogunk a minőségben. Persze vannak kivételek, de a legtöbb esetben az alacsonyabb ár gyengébb minőséget, rövidebb élettartamot, rosszabb vevőszolgálatot jelent.

De akkor miért esünk bele mégis újra és újra ebbe a csapdába? Az egyik ok az, hogy hajlamosak vagyunk rövid távon gondolkodni. Azt látjuk, hogy most, ebben a pillanatban mennyit spórolhatunk – de nem vesszük figyelembe a hosszú távú költségeket, azt, hogy a silány minőség miatt hamarabb cserére lesz szükség, vagy hogy mennyi bosszúságot okozhat egy megbízhatatlan termék vagy szolgáltatás.

A legjobb nem csak jobb, hanem olcsóbb is – hosszú távon

Persze nem azt mondom, hogy mindig, mindenből a legdrágábbat kell választani. De érdemes belegondolni, hogy ha kicsit többet fektetünk egy igazán jó minőségű termékbe vagy szolgáltatásba, azzal hosszú távon valójában spórolunk.

Például ha veszel egy jobb minőségű cipőt, ami kétszer annyiba kerül, de négyszer tovább tart, akkor valójában 50%-ot spóroltál! Vagy ha választasz egy megbízhatóbb autót, ami ritkábban romlik el, akkor a szervizköltségeken tudsz spórolni.

De a legfontosabb talán az időmegtakarítás és a stresszmentesség. Mennyi időt és energiát emészt fel, ha folyton egy rossz minőségű termékkel kell bajlódnod, vagy ha állandóan reklamálnod kell egy szolgáltatás minősége miatt? Ha a magas minőséget választod, ezektől a bosszúságoktól megkímélheted magad.

A minőség munkát ad – és munkát követel

Mert legyünk őszinték: a gyártóknak és szolgáltatóknak sincs sok motivációjuk a minőség javítására, ha az emberek folyamatosan az olcsó megoldásokat keresik. Ha viszont egyre többen hajlandóak kicsit többet fizetni a jobb minőségért, az ösztönzi a vállalatokat is, hogy magasabbra tegyék a mércét.

De ez nemcsak vásárlóként igaz ránk, hanem munkavállalóként vagy vállalkozóként is. Ha mi magunk is beérjük a „jó” minőségű munkával, akkor ne csodálkozzunk, ha csak „jó” fizetést kapunk.

Ellenben ha mindig a legjobbat nyújtjuk, ha folyamatosan fejlődünk és javítjuk a szolgáltatásunk minőségét, azzal kitűnhetünk a tömegből. Az emberek előbb-utóbb felismerik és értékelik a minőséget – és hajlandóak lesznek többet fizetni érte.

Tegyük a minőséget életstílussá!

Persze nem könnyű a minőség mellett dönteni, amikor körülöttünk minden az olcsóságra ösztönöz. De ha tudatosan törekszünk rá, apránként életmóddá, szokássá válhat – és akkor elkezdjük élvezni a gyümölcseit is.

  • Vásárláskor gondolkodjunk hosszú távon, ne csak az árcédulát nézzük! Tegyük fel a kérdést: vajon tényleg a legolcsóbbat akarjuk, vagy inkább valami tartósat, megbízhatót?
  • Ha szolgáltatást nyújtunk, ne érjük be a „még épp elfogadhatóval”! Tűzzünk ki magasabb mércét, képezzük magunkat, legyünk kreatívak! Az ügyfelek garantáltan értékelni fogják.
  • Ha alkalmazottak vagyunk, ne a minimumot nyújtsuk! Tegyük bele a szívünket-lelkünket! Ha nem is a munkáltatónkért, aki remélhetőleg előbb-utóbb észreveszi és honorálja a kiváló teljesítményt, akkor önmagunkért: ha a legjobbak vagyunk, az megerősíti az önbizalmunkat és erősíti a hírnevünket – hosszú távon mindenképp előnyünkre fog szolgálni.
  • Az élet minden területén keressük a minőséget – a kapcsolatainkban, a szabadidős tevékenységeinkben, a személyes fejlődésünkben! Meglátjuk, egy idő után már el sem tudjuk képzelni, hogy beérjük kevesebbel.

Hiszem, hogy a minőségre törekvés egy felfelé vezető út. Minél inkább a legjobbat akarjuk adni és kapni, annál jobb lesz a világ körülöttünk – és persze annál nagyobb elégedettséget érzünk majd mi magunk is. Úgyhogy ne engedjünk a „jó” csábításának – célozzuk meg mindig a legjobbat!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Nem elitista dolog folyton a minőséget hajszolni? Mi van azokkal, akik nem engedhetik meg maguknak?

A minőségre törekvés nem feltétlenül jelenti a drága dolgok vásárlását. Sokszor egy egyszerűbb, de jól megcsinált termék is jobb választás, mint egy gagyi, de csillogó cucc. A lényeg a tudatosság, hogy ne a pillanatnyi olcsóság legyen a fő szempont.

Honnan tudom, hogy valami tényleg jó minőségű-e?

Érdemes utánajárni, tájékozódni a vásárlás előtt. Olvass véleményeket, kérdezd meg a tapasztaltabb ismerősöket! Nézd meg a gyártó vagy szolgáltató hírnevét, referenciáit! És persze hallgass a megérzéseidre is – ha valami túl szép, hogy igaz legyen, általában az is.

Nem pazarlás a kiváló minőségű termékeket választani, ha mondjuk egy olcsóbb is megtenné?

Nézd hosszú távon! Ha egy minőségi termék tovább tart, jobban funkcionál, akkor valójában spórolsz vele. Persze vannak helyzetek, amikor nincs szükséged csúcsminőségre – de olyankor se a legsilányabbat válaszd!

Mi van, ha nem tudom, hogyan nyújtsak kiváló minőségű szolgáltatást?

Mindig van hova fejlődni. Képezd magad, legyél nyitott az újra, kérj visszajelzéseket az ügyfeleidtől/feletteseidtől! Ne feledd: a minőségre törekvés egy folyamat, nem egy végcél.

Nem gátolja az innovációt, ha mindenki csak a „legjobb” bevált dolgokhoz ragaszkodik?

Épp ellenkezőleg! A minőségre törekvés nem azt jelenti, hogy megrekedünk a jól bevált dolgoknál. Sőt, épp az vezet új, jobb megoldások kereséséhez. Ha valami jobb, mint a mostani „legjobb”, akkor az az új mérce.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version